YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Susuzluğa Dikkat

Gaziantep Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, vatandaşları susuzluk konusunda uyardı.Konuyla ilgili yazılı açıklama yayımlayan...

Susuzluğa Dikkat

Gaziantep Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, vatandaşları susuzluk konusunda uyardı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yayımlayan Gaziantep Sağlık Müdürü Prof. Dr. Karakök, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Sağlıklı beslenmenin ilkeleri mevsimsel olarak değişmemekle birlikte içersinde bulunduğumuz uzun ve sıcak yaz günlerinde su ihtiyacımız artmaktadır.

Sağlıklı yetişkin bir erkekte vücut ağırlığının yüzde 60’ını, kadında yüzde 50’sini su oluşturmaktadır. Bu oranlar yeni doğan bir bebekte yüzde 70 ile 75 iken yaşla birlikte azalmaktadır. İnsan beyninin yüzde 95’i ve akciğerlerin yüzde 90’ını su oluşturur. Vücuttaki bütün sistemler, organlar ve hücreler yeterli su olmadan fonksiyonlarını sürdüremezler. Hücre içinde gerçekleşen bütün hayati metabolik olaylar ancak hücre içinde su yeterli ise gerçekleşebilmektedir.

Peki su neden bu kadar önemlidir? Hayatımızı idame ettirebilmemiz için en önemli besin kaynağımız olan su, dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmasında temel unsur olduğu gibi, vücudumuzdan artık ve zehirli maddelerin atılması gibi mühim bir vazifeyi de yerine getirmektedir. Ayrıca su, vücut sıcaklığının düzenlenmesinde rol almakta ve kan basıncını kontrol eden elektrolitlerin dengelenmesine, taşınmasına yardımcı olmaktadır.

Vücut sıvısının yüzde 2 gibi küçük bir oranda azalması bile hafif yorgunluk, yakın hafızada hafif bozulma, dikkati toplamada ve yapılan işe odaklanmakta güçlüklere neden olmaktadır. Vücut sıvısının azalmasına basitçe ‘dehidratasyon’ denilmektedir. Gün boyu devam eden hafif yorgunluğun en sık nedenlerinden biri de hafif dehidratasyondur.

Yapılan son dönem bazı çalışmalar birçok hastalık sebebinin, yeterince su tüketilmemesinden kaynaklandığını desteklemektedir. Suyun yaşamımızda vazgeçilmez olduğunu bilmemize karşın aslında temel problem, su içme kültürünü geliştiremeyişimizdir.

Unutulmamalıdır ki su içmek için susamayı beklememeli, yazın şu sıcak günlerinde 2-2,5 litre suyu, gün içine dağıtarak içmeli, işte ya da evde mutlaka suyu yakınlarımızda tutmalıyız. Günlerin uzun ve sıcak olduğu yaz dönemine rastlayan ramazan süresince de, gündüz kaybedilen sıvının akşam telafi edilmesine dikkat ederek, iftardan sonra dengeli aralıklarla mutlak su içilmeli, günlük içeceklerden su almak yerine, suyu olduğu gibi karışımsız içmenin daha faydalı olduğunu da bilmeliyiz.

Sonuç olarak kimi yerde kutsal sayılan, şiirlere, destanlara konu olan su, her zaman her yerde yaşamın kaynağı olmuştur. Bizler de sağlık getiren en ucuz içeceğin su olduğunu bilerek, gerektiğince tüketmeli bu eşsiz molekülün kıymetini bilmeliyiz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler