HABER

Susuzluğa karşı doğal depo çözümü

Ankara - AA- Büyük bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Konya, İzmir, Bursa, Trakya, Aydın, Manisa ve Erzurum gibi bölgeleri susuz bırakmamak için, yeraltındaki kapalı akiferlere su pompalanacak.

Bu arada akiferler; içlerinde suyun serbestçe girebileceği veya hareket edebileceği boyutta ve miktarda birbiriyle bağlantılı, boşluk içeren kayaçlardan oluşmuş kesimler olarak biliniyor.Dünyayı tehdit eden küresel ısınma Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını da harekete geçirdi.

Bakanlık Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü bünyesinde küresel ısınmanın etkilerini bilimsel olarak inceleyecek bir çalışma grubu oluşturdu. Türkiye'nin iklim periyotlarını bilimsel olarak inceleyecek olan çalışma grubu, iklim değişiklikliğinin kalıcı olup olmadığını, eski yağışların tekrar gelip gelmeyeceğini, Türkiye'nin küresel ısınmadan ne şekilde etkileneceğini araştıracak, küresel ısınmanın yağış rejimine, sıcaklık artışına, çevreye, insan psikolojisine, tarıma, hayvancılığa etkilerini ortaya koyacak.

Ortaya konulan verilere göre doğayı ve canlıları koruma, tehdit olan ya da olabilecek unsurları önlemleme amacıyla yerbilimleri ve yerbilimleri ile ilişkili diğer bilim dalları ile multidisipliner ve hatta çok uluslu projeler ortaya konulacak, gerektiğinde yasal mevzuatta yapılması gereken değişiklikler konusunda önerilerde bulunacak.MTA yetkilileri, küresel iklim değişikliği sonucu Türkiye'de başta Konya olmak üzere İzmir, Bursa, Erzurum ve Trakya'daki Ergene ovalarındaki yeraltı suları ile Küçük Menderes, Büyük Menderes, Gediz nehirleri ve daha birçok akarsu, göl ve akiferin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çektiler.

Yetkililer, önümüzdeki yıllarda yaşanacak olası kuraklığa karşı kuraklık riski taşıyan bölgeler başta olmak üzere Türkiye genelinde yeraltı akiferlerinin su ile besleneceğini bildirdiler.Projenin şu anda etüt aşamasında olduğuna işaret eden yetkililer, şu bilgileri verdiler:

"Öncelikle Türkiye genelinde yeraltında su alıcı ortamlar ve bunların büyüklüğü belirlenecek. Yeraltında ne kadar su kaldığı ortaya konulacak. Daha sonra bunlar test edilecek ve ekolojik dengeyi bozmadan denizlere akan tatlı sulardan su çekilerek, yeraltındaki su alıcı ortamlara pompalanacak. Projede DSİ ve üniversitelerle birlikte çalışılacak."

En Çok Aranan Haberler