Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan ile Burdur Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, 3 Nisan’da başlayacak olan süt ve süt ürünleri ihracatını değerlendirdi.
Burdur’da yılda 360 bin ton, günde yaklaşık bin ton süt üretildiğini dile getiren Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, Avrupa’daki Türk vatandaşlarının Türk malı süt ve süt ürünlerine sahip çıkmasını istedi. AB’ye yapılacak olan süt ihracatında Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarına büyük görev düştüğünü dile getiren Özcan, Türk vatandaşlarından Türk malı olan süt ve süt ürünlerini talep etmelerini istedi. Talebe göre süt üreticilerinin yüzünün güleceğini dile getiren Özcan, “Avrupa Birliği ülkelerine süt ve süt ürünlerimizi ihraç ediyor olmamız, artık Türkiye’deki süt ve ürünlerinin Avrupa standartlarına erişmiş olduğunu gösteriyor. Ürettiğimiz ürünler artık, Avrupa Birliği değerlerinde ve normlarındadır. Burdur olarak zaten yıllar öncesinde hazırdık. Türkiye’nin bu ihracatta çok önemli kazanımları olacak. Avrupa’daki Türk vatandaşlarımızın potansiyel oluşturduğunu biliyoruz. Bunlarla ilgili Türk mallarına talep olacaktır diye düşünüyorum. Türkiye’nin önemli kazanımları olacaktır. Bu arada yurt içindeki fiyat ayarlamalarında da üreticinin lehine önemli gelişmeler olacaktır. Süt ihracatına büyük şirketlerimiz hazır durumda, 6-7 tane şirkete izin verilmiş ki bunlar o standartlara uygun olanlardır. Demek ki Avrupa standartlarına uygun tesisler kurulacaktır” diye konuştu.
Süt ihracatı ile birlikte Et ve Süt Ürünleri Müdahale Kurumu’nun kurulması ile birlikte fiyat istikrarının sağlanacağını vurgulayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat Erkal ise şunları söyledi:
“2001 yılından bu yana Avrupa ülkelerine süt ve süt ürünleri ihraç edemiyorduk. Son dönemde bizim, teşkilatlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, damızlık birliklerimizin yaptığı çalışmalar neticesinde Avrupa Birliği’nin bizden süt alımının engellenmesine yönelik bir karar alamayacak hale getirildi. Bu anlamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çapında yapılan çalışmalar önemli ölçüde etkili oldu. Artık başlangıçta 6 firma süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilmek için gerekli izinleri almış oldu. Başta bölgemiz olmak üzere, çünkü bizim bölgemiz hayvancılık bölgesi, süt üretimi olarak ekonomimize önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. İlimiz başta olmak üzere ülkemiz ciddi avantajlar elde edecektir. Bir defa son dönemlerde gündeme gelen Et ve Süt Ürünleri Müdahale Kurumu’nun kurulması ile birlikte fiyat istikrarı oluşacaktır. Üreticilerimize olumlu yönde yansıyacağına inanıyoruz.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz