ANKARA (İHA) - Üretim fazlalığı nedeniyle fiyatlarının düşmesiyle başlayan süt krizi devam ediyor. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Başkanı Mehmet Sedat Güngör, krize çözüm bulunmaması durumunda, Türkiye'nin AB entegrasyonunda yaklaşık 5 milyon ton süt ve 400 bin ton sığır eti ithal etmek zorunda kalacağını söyledi.
Süt sektöründe yaşanan krizin çözümü için 27 bin süt işletmesini temsil eden TDSYMB, 55 İl Birlik Başkanı'nı olağanüstü toplantıya çağırdı. Ankara Eyüboğlu Otel'de düzenlenen toplantıda üreticinin sanayiciye karşı uygulayacağı eylem planı belirlenecek. Toplantıda bir açıklama yapan Birlik Başkanı Güngör, süt sektöründe 2 aydır yaşanan krizin halen devam ederken, çiğ süt fiyatlarının bazı bölgelerde 11 Ykr'a kadar gerilediğini ifade etti. Bu gelişmelerle birlikte süt işleme tesislerinin süt alımlarına kota uygulamaya başladığını belirten Güngör, bugünkü toplantıda alının kararla birlikte, Türkiye süt sektöründe oluşan oligopol yapının kısa-orta ve uzun vadede çözüm getirmeyi amaçladıklarını kaydetti.
"Süt krizinin biz üreticilere daha fazla zarar vermemesi ve mevcut hayvanların kasaba gitmesini önlemek için gerekli tedbirleri almayı planlıyoruz" diyen Güngör, bu çerçevede bugüne kadar yapılan görüşmelerde sanayi tarafının süt arzında 500 ton günlük fazla olduğunu ve bunun piyasadan çekilmesi gerektiğini ifade ettiklerini hatırlattı. Güngör, sanayi sektörünün sorunun çözümü için, Dahili İşleme Rejimi de dahil olmak üzere süt tozu ithalatının durdurulmasını, ihtiyacın yurt içinde karşılanmasını ve aradaki fiyat farkının destekleme olarak verilmesini, ihracat desteği verilmesini ve okul sütü kampanyasının başlatılmasını talep ettiğini hatırlatarak, "Biz üreticiler sanayicilerinin söz konusu bu isteklerinin yapılabilmesi için süt fiyatlarının acilen düzeltilmesi istedik. Ancak sanayici tarafı fiyatın piyasada oluştuğunu bu nedenle söz konusu tedbirlerden sonra fiyatın yine piyasa oluşması gerektiğini söyledi" şeklinde konuştu.
Güngör, üreticilerin süt fiyatlarının piyasada değil sanayi tarafından dikte edildiğine inandıklarını vurgulayarak, oluşan bu fiyatın işletmelerin sürdürülebilirlikten uzaklaştırdığını, dişi hayvan kesimini artıracağını söyledi. AB görüşmelerinde kota alımında sıkıntıya düşüleceği korkusunu yaşadıklarını söyleyen Güngör, "Eğer bu şekilde gidilirse yeterli kota alamamaktan dolayı AB entegrasyonunda yaklaşık 5 milyon ton süt ve 400 bin ton sığır eti ithal etmek zorunda kalacağız. Biz Yunanistan ve İtalya'da olduğu gibi yeterli kota alamamaktan dolayı sadece bizim işletmelerimizin ayakta kalacağını ve daha fazla kar edeceğimizi biliyoruz ama kaybedenin Türkiye olacağını da biliyoruz. Bu açıdan acil tedbir alınmasını ve fiyat istikrarının sağlanmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu.