YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sütlüoğlu: Bölgede artan kanser vakalarının nedeni organik gübreler

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, bölgede artan kanser vakalarının başlıca nedeninin kimyasal gübreler olduğunu söyledi.İmdat...

Sütlüoğlu: Bölgede artan kanser vakalarının nedeni organik gübreler

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, bölgede artan kanser vakalarının başlıca nedeninin kimyasal gübreler olduğunu söyledi.
İmdat Sütloğlu, ÇAYKUR Konferans Salonu'nda Rize, Trabzon, Giresun ve Artvin illerinden sivil toplum örgütü temsilcileri ile bir araya geldi. ''Organik Tarıma Geçiş'' konulu toplantıda konuşan Sütlüoğlu, çayla ilgili tarihi kararlar alarak bunu hayata geçirmek istediklerini belirtti.
Çayın bölgenin temel taşı ve ürünü olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, ''Çay, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun için bir milattır. Çaydan önce bölgede yoksulluk göç vardı. Çaydan sonra bölgenin kalkındığını, aile bütünlüğünün sağlandığını görüyoruz. Bölgede 200 bin aile çaydan önemli gelir elde etmektedir. Çayla ilgili bölgeye yılda 2.5 milyar lira girmektedir. Bu kadar büyük bir paranın bu kadar dar bir alana başka bir yerde girdiği görülmemiştir.'' dedi.

DÜNYADA ÜZERİNE KAR DÜŞEN TEK ÇAY: TÜRK ÇAYI
Türk çayının dünyadaki en değerli çay olduğunu belirten Sütlüoğlu, “Bizim çaylıklarımızda haşere bulunmuyor ve dünyada üzerine kar düşen tek çay olma özelliği taşıyor. Türkiye dışında üretilen çaylık alanlarda 35–40 çeşit haşere ile mücadele edilmektedir. Yılda 15–16 kez çay bahçeleri haşere kimyasalları ile ilaçlama zorunda kalıyorlar. Adeta bahçelerini haşere kimyasalları ile yıkıyorlar. Çaylarının bünyesinde haşere kimyasalı, pestisit kalıntıları oluyor. Pestisit, insan sağlığı için son derece zararlı kanserojen bir maddedir. İnsan vücudunda kalıcı etkiler, kalıtsal hastalıklara, eksik uzuvlu doğumlara neden olmaktadır.'' diye konuştu.
Kimyasal gübre yerine organik gübre kullanılması halinde Türk çayının üç yıl içerisinde tamamen organik olabileceğine vurgu yapan Sütlüoğlu, şöyle devam etti: ''Kimyasal gübrelerin bölgemize çok büyük zararları var. Yer altı suları, içme sularımız kirlenmiştir. Birçoğu kullanılamaz durumdadır. Nehirlerimiz akarsularımız üçüncü dördüncü derecede kirlidir. Ufak derelerde balık kalmamıştır. Çayda kullandığımız kimyasal gübreler nedeniyle denizlerde 35–40 çeşit balık olurken, bugün 6–7 çeşide düşmüş miktarı azalmıştır. Benim şahsı kanaatim bölgede kanser vakalarının aşırı şekilde çoğalmasının nedeni de kimyasal gübredir. Kimyasal gübrenin sonuçlarıdır. Bunun da bu şekilde bilinmesinde fayda var."
Kimyasal gübre kullanımı nedeniyle toprak yapısının bozulduğuna ve birçok canlının yol olduğuna işaret eden Sütlüoğlu, "Toprağın birbirini tutma kavrama kabiliyeti kalmamıştır. Bölgede son zamanlarda yüksek oranda heyelanların olmasının nedeni toprağın bu kavrama özelliğinin ortadan kalkmasıdır. Toprak verimliliğini yitirmiştir. Çayın bu toprak yapısı içerisinde verimli kaliteli üretilmesi pek mümkün olmamaktadır. Toprağın ve çayın kalitesinin aynı oranda iyileştirilmesi gerekiyor. Eğer kimyasal gübre yerine organik gübre kullanırsak, Türk çayı üç yıl içerisinde tamamen organik olabilir. Bunun için toprağın eski yapısına gelmesi, bitki örtüsünün yeniden oluşması organik hayatın yeniden canlanması açısından organik ziraata geçmesinin bu yönüyle bir zaruret olduğuna inanıyoruz.'' şeklinde konuştu.
Sütlüoğlu, ÇAYKUR olarak organik çay üretimi geçişine önceki yıllarda başladıklarını ve Hemşin bölgesinde, 3 bin 600 dönümlük bir arazide yapılan organik çay tarımında bu yıl 350 ton organik çay üretimi gerçekleştirdiklerini de söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler