İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, havaların sıcak olmasından dolayı sularla ve besinlerle bulaşan hastalık etkenlerinin yaygın olarak görüldüğü ve önlem alınmadığı takdirde toplumda nadir görülen hastalıkların bir anda salgın boyutlarına ulaşabilmekte olduğu bildirildi. Yapılan açıklamada, "Su ve besinlerle bulaşan hastalıklarda mikrop genellikle ağız yolu ile alınır, sindirim yoluna yerleşir ve hastalığa yol açar. Etken, su ve besinlerle genellikle hasta kişilerin dışkı ve idrarlarından bulaşmaktadır. En sık karşılaşılan belirtiler karın ağrısı, ishal ve kusmadır" denildi.
Hava sıcaklığının yüksek olduğu mevsimlerde hastalığın arttığına dikkat çeken uzmanlar, hastalığın sayısındaki artma nedenlerini sıraladı. Buna göre, kentlerin gecekondu bölgelerinde ve kirli akarsu, göl ve yüzeysel suların çevresindeki yerleşim bölgelerinde anne sütüyle beslenmeyen çocuklar, düşük doğum ağırlığıyla doğan bebekler, biberonla beslenen çocuklar, beslenme yetersizliği olan çocuklar, bağışıklık sistemi yetersizliği olan çocuklar, aşılama hizmetlerinin yeterli verilmediği toplumlar, sağlıklı su temin edilemeyen yerler, tuvalet, mutfak, banyo şartları iyi olmayan hanelerde yaşayanlar, küçük ve büyükbaş hayvan ve kümes hayvanı beslenen evlerde yaşayanlar, karasineklerin yoğun olduğu bölgelerde mikroplar daha etkin rol oynuyor. Pis su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmanın temel kuralları ise şu şekilde sıralandı:
"Tuvaletten sonra eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Sağlıklı ve yeterli su temin edilmelidir. Temiz olduğundan emin olunmayan sular kaynatılarak veya klorlanarak kullanılmalıdır. İnsan atıklarının uygun şekilde uzaklaştırılması gerekir. Ayrıca tuvalet kağıdı kullanılmalı ve eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Kara sineklerle mücadele için evde çöpler kapalı kovalarda biriktirilmelidir. Çiğ yenmesi gereken sebze ve meyveler temiz ve bol suyla yıkandıktan sonra yenmelidir. Pişirilerek yenen yiyecekler güvenli şekilde hazırlanmalı ve saklanmalıdır. Açıkta satılan yiyecek ve içeceklerden alınmamalıdır. Kişide karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri ortaya çıkarsa hekime başvurulmalıdır. Kişiler, hasta oldukları dönemde bulaştırıcı olduklarından kişisel korunma ve temizlik yöntemlerine özen göstermelidir."