Sakarya’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü, kuraklık sebebiyle kıyıdan 6–7 metre çekildi. Gölde su seviyesi 30,85 metreye düşerek kritik eşik olan 30 metreye yaklaştı. Çark Deresi’ne olan tahliye kapağı kapatıldı. Sapanca’ya bir kötü haberin de İzmit Yuvacık Barajı’ndan gelebileceği, çok az suyu kalan baraja, Sapanca’dan su talep edilmesi ihtimalinin bulunduğu belirtildi.
Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, göldeki su seviyesinde ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi. Geçen yıl ilk 11 ayı ile bu yılın ilk 11 ayı kıyaslandığında yağışların yüzde 39 oranında azaldığını ifade eden Keleş, “Ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Eğer yağış düşmez, kuraklık devam ederse göl risk altına girebilir.” dedi.
Sapanca Gölü’nün yatayda 6–7 metre çekildiğini, düşeydeki su seviyesinin ise 85 santimetre azaldığını ifade eden Keleş, bunu son yıllarda görülen en ciddi düşüşlerden biri olduğunu kaydetti. Su seviyesindeki kritik eşiğin 29,9 metre olduğunu, şu anki seviyenin ise 30.85 metreye indiğine dikkat çeken Keleş, “Kritik eşiğe yaklaşıyoruz. Bu eşiğe gelirsek göldeki biyolojik yaşam risk altına girebilir. “ diye konuştu.
"YAVACIK BARAJI DA SAPANCA’DAN SU TALEP EDEBİLİR"
Kuraklığın İzmit Yuvacık Barajı'nı da etkilediğini ve barajdaki su seviyesinin giderek düştüğünü dile getiren Keleş, şu bilgileri verdi: “Barajda 15 milyon metreküp su kaldı. Eğer kuraklık devam ederse İzmit’inde içme suyu ihtiyacı doğabilir. Sapanca’dan içme suyu talep edebilir. Böyle bir ihtimal de var. Meteoroloji'ye göre bu ayda ciddi bir yağış beklenmiyor. Bu sebeple su kaysını önlemek için Çark Deresi’ne tahliye kapaklarını kapattık.”
"SANAYİ TESİSLERİ İÇME SUYUNU KULLANIYOR"
Gölden halen sanayi kuruluşları ciddi şekilde su çektiğini hatırlatan Keleş, gölden sadece bir sanayi tesisinin yılda 30 milyon metreküp su çektiğinin altını çizdi. Söz konusu rakamın çok ciddi bir rakam olduğunu vurgulayan Keleş, "Biz Sapanca Gölü’nün sadece içme suyu kaynağı olarak kullanılmasını istiyoruz. Sanayi suyu başka yerden temin etmeli. İçilebilir nitelikteki su sanayide kullanılmamalı.“ şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz