HABER

Suyun faydaları nelerdir? Bol bol su içmek ne işe yarar?

Dünya üzerinde bulunan tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi için suya ihtiyaçları vardır. Hem tatsız hem de kokusuz özelliklere sahip olan suyun katı, sıvı ve gaz olmak üzere toplamda 3 farklı hâli bulunmaktadır. İnsan vücudunun yaklaşık olarak yüzde 70 kadarı sudan meydana geldiğinden su, oksijenden sonra ikinci önemli ihtiyaçtır. Suyun aynı zamanda sağlık bakımından da çeşitli faydaları vardır. Peki, suyun faydaları nelerdir ve bol bol su içmek ne işe yarar?

Suyun faydaları nelerdir? Bol bol su içmek ne işe yarar?

İçindekiler

  • Suyun faydaları nelerdir?
  • Bol bol su içmek ne işe yarar?
  • Her gün düzenli su içersek ne olur?
  • Bol su içmek zayıflatır mı?

Su olmadan canlıların hayatta kalması mümkün değildir. Bu yüzden su canlılar için hayati bir öneme sahiptir. İnsan vücudu susuz kaldığında çeşitli hastalıklara yakalanma riski yükselmektedir. Bağışıklığın düşmemesi, vücutta bulunan organların sağlıklı bir biçimde görevlerini yerine getirebilmesi için her zaman suya gereksinim vardır. Vücudun hastalanmaması için düzenli olarak su içilmesi önemlidir.

Suyun faydaları nelerdir?

Suyun ve su içmenin vücut üzerinde sayısız yararı vardır. Su olmadan canlıların hayatlarını sürdürebilmesi söz konusu değildir. Suyun bünyesinde vücut için gerekli olan birçok önemli mineral bulunmaktadır. Bu mineraller potasyum, kalsiyum, fosfat, sodyum, magnezyum gibi çeşitli minerallerdir. Su seçiminde pH değerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu değerin 7 buçuk ile 8 buçuk arasında olması, sağladığı faydalardan yararlanmak açısından çok önemlidir. Sağlık açısından büyük bir öneme sahip olan suyun faydaları ise genel olarak şöyledir:

  • Vücudun gereksinim duyduğu mineralleri içermektedir.
  • Böbreklerin daha sağlıklı çalışmasında aktif bir rolü bulunur.
  • Spor esnasında ortaya çıkan kas ağrılarının giderilmesinde etkilidir.
  • Hücreler için ihtiyaç duyulan oksijenin artmasına yardımcı olur.
  • Mide ile alakalı reflü gibi şikâyetlerin azalmasını sağlar.
  • Beynin daha sağlıklı işlevini yerine getirmesinde etkilidir.
  • Cilt sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.
  • Bağırsak tembelliği, kabızlık gibi problemlerin görülme sıklığını azaltır.
  • Saç sağlığı üzerinde de olumlu etkileri mevcuttur.
  • Bağışıklığı güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı kendini korumasına yardımcı olur.
  • Uyumadan önce su içmek vücutta biriken zararlı toksinlerin atılmasında etkilidir. Bu etkisi, gece su içmenin faydaları arasında yer almaktadır.
  • Vücut ısısını dengeleyici özelliği mevcuttur.
  • Ağız kokusunu engelleyici niteliğe sahiptir.
  • Kalbin daha sağlıklı bir şekilde işlevini yapmada etkilidir.

Bol bol su içmek ne işe yarar?

Su, gerek insan gerekse hayvanlar için son derece önemlidir. Vücut kaybettiği sıvıyı yerine koyamadığında hastalıklara açık hâle gelir. Susuz kalındığında vücut direnci de düşer ve canlılar daha kolay bir şekilde hastalanır. Bol bol ve gerektiği kadar su tüketildiğinde böbrekler görevlerini doğru bir şekilde yerine getirir ve zararlı toksinleri vücuttan dışarı atar. Kalp sağlığı açısından da son derece önemli su, kan hacminin artmasına yardımcı olur.

Su yalnızca vücut için değil cilt ve saç sağlığı için de son derece önemlidir. Saçlarda görülen kepek, dökülme veya kırılma sorunlarının giderilmesinde etkilidir. Cilt ise susuz kaldığında hem elastikiyetini hem de nemini kaybetmektedir. Bu kayıplardan ötürü cilt yüzerinde kurumalar ve çatlaklıklar meydana gelmektedir. Gerektiği kadar su tüketildiğinde cilt kendini onarır ve eski sağlıklı hâline geri döner. Suyun emzirme döneminde olanlara da büyük faydası vardır. Süt yapıcı özelliğinden kaynaklı emzirme döneminde düzenli olarak içilmesi önemlidir.

Her gün düzenli su içersek ne olur?

Düzenli olarak su içildiğinde vücutta olumlu yönde birtakım önemli değişimler meydana gelir. Uzmanlar gün içerisinde 8 bardak kadar su tüketilmesini önermektedir. Suyun stres üzerinde de olumlu etkileri vardır. Stresle baş etmede önemli bir faktör olarak karşımıza çıkan su, gerginlik ve yorgunluk gibi durumların giderilmesinde de etkilidir. Sabahları 2-3 bardak kadar su tüketimi, metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bu etkisi, aç karnına su içmenin faydaları arasında yer alır.

Ayrıca sabahları aç karnına su içmek, vücudun güne daha enerjik ve zinde başlamasında önemli bir rol oynamaktadır. Kan sulandırıcı etkisi bulunan suyun kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkileri mevcuttur. Odaklanma, unutkanlık gibi problemlerin giderilmesinde de etkili olan su, bağırsak sağlığını da korumaktadır. Tüm bu olumlu etkileri, düzenli su içmenin faydaları arasındadır.

Bol su içmek zayıflatır mı?

Su içmenin kilo vermede önemli etkileri vardır. Düzenli olarak su tüketildiğinde metabolizma daha sağlıklı çalışmaya başlar. Metabolizmanın çalışması demek, kalori yakımının daha kolay olması manasına gelmektedir. Ayrıca yemeklerden önce su tüketmek, tokluk hissi yarattığından daha az yenmesini sağlamaktadır. Bu yüzden bol su içmenin zayıflama sürecinde olumlu katkıları olmaktadır. Ancak suyun çok fazla tüketilmesi yarar yerine ciddi zararlar verebilir. Çok su içmenin zararları arasında ilk sırada beyin hücrelerine zarar vermesi yer almaktadır. Ayrıca gerektiğinden fazla su içmek, su zehirlenmesi denilen sağlık probleminin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden suyu doğru miktarda tüketmek sağlık yönünden büyük önem taşır.

Önemli not: Bu içerik tavsiye niteliği taşımamaktadır. Paylaşılan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi sorunun teşhis veya tedavisi için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa lütfen doktorunuza danışınız.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler