Afyonkarahisar’da yaşayan Mehmet Dağhan(41), Afyonkarahisar Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı(SYDV)’ndan aldığı 15 bin liralık hibe desteği ile kurduğu fabrikada hayvanlar için cips yem üretmeye başladı.
Afyon SYDV, fakir ve yardıma muhtaçlara verdiği ayni ve nakdi yardımlardan sonra iş kurmak isteyenlere de sahip çıkıyor. Çeşitli yem ve yağ fabrikalarda çalıştıktan sonra işsiz kalan Mehmet Dağhan’da, SYDV’ye yaptığı başvurunun kabul edilmesinin ardından kurduğu fabrikada büyükbaş hayvanlar için cipslik yem üretimine başladı.
MISIR VE ARPA, ÖZEL TEKNİKLE DAHA VERİMLİ HALE GETİRİLİYOR
Mehmet Dağhan, kurduğu işletmede mısır ve arpayı buhar sistemi yumuşattıktan sonra çıkışta nem ve buharını alıp şoklayarak cipsi haline getirdiklerini söyledi. Bunun hayvan tarafından daha çok sevilerek tüketildiğini, sindiriminin daha kolay olduğunu belirten Dağhan, "Afyonkarahisar hayvancılık açısından oldukça zengin. Kombinalar ve çiftlikler oldukça yaygın. Biz burada hayvanların yemlerine katılan arpa ve mısırı önce bir milimetreye kadar incelteceğiz daha sonra buhar vererek nem ve rutubetini alarak şoklayıp cips olarak üreticiye sunacağız." dedi.
Dağhan, tahıl danelerinin fiziksel olarak hazırlanmasının çok önemli olduğunu belirterek, bu şekilde hazırlanmış yemlerin yedirildiğinde daha kolay verim elde edildiği ve hayvanların sindirim sistemini kolaylaştırdığının ispatlandığını kaydetti.
Afyonkarahisar’da bu yem çeşidini aygınlaştırmayı düşündüklerini belirten Dağhan, "İşlememiz saatte 4 ton işleme kapasiteli bir sistemdir. Arpayı normal olarak yedirdiğinizde hayvan bunu dışkısından bunun yüzde 25’ine kadar atabiliyor. Bizim sistemimizde elde ettiğimiz yemle dışkıdan atılma oranı yüzde 10’a kadar düşüyor. Bu şekilde yedirildiğinde kırmızı ete dönüşme oranı yüksek, yağ oranı düşüyor." diye konuştu.
"İŞ KURMA DESTEĞİ VERİYORUZ"
SYDV Başkanı Vali İrfan Balkanlıoğlu da büyükbaş hayvan besi yetiştiriciliği konusunda yapılan başvuruyu değerlendirdiklerini ve yapılan incelemeler sonrasında kabul edildiğini söyledi. Balkanlıoğlu, "Vakfımızdan hammadde silosu, çuvallama tankı, çuval dikme makinesi, helozon motoru gibi destek istemiştir. Projeye yaklaşık 15 bin lira civarında destek verilmiştir. Üreteceği yemin piyasada satılan yemlere nazaran yüzde 15 daha verimli olduğu söylenmektedir. Fabrika kurulmuştur ve çalışmaya başlamıştır." dedi. Vakıf tarafından şartları uygun olanlara iş kurma desteği verdiklerini belirten Balkanlıoğlu, son olarak kurulan işletmede üretilen yemlerin çiftliklere ve üretim tesislerine çok rahatlıkla pazarlanacağını anlattı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz