Aydın İl Genel Meclisi Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Kenan Tabak, zeytinyağı tesislerinde gıda güvenilirliğinin tesis edilmesinin zor şartlarda üretilen zeytinyağının nitelik ve ekonomik değerinde kayba neden olduğunu belirtti.
Aydın’ın ekonomisine büyük katkısı olan zeytin ve zeytinyağı üretiminin büyük önem taşımakta olduğuna işaret eden Kenan Tabak, özellikle zeytinyağı üretimi aşamasında zeytinyağı kalitesinin korunmasının çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Üretim, sıkım ve depolama aşamalarında zeytinyağının özelliklerinin korunması için üreticilerin ve sıkım fabrikalarının gerekli özeni göstermeleri gerektiğini belirten Tabak, “Aydın ilimiz 151 bin 936 hektar zeytinlik alana sahiptir. Çiftçi Kayıt Sistemi verilerine göre ilimizde 24 bin aile zeytin üretimi ile uğraşmaktadır. Zeytin ağacı varlığı 23 milyon 692 bin 982 adet olup, bunun 21 milyon 84 bin 568 adeti meyve veren ve 2 milyon 608 bin 414 adedi de verim olgunluğunda olmayan beş yaş altı ağaçtır. Mevcut ağaç varlığımızın yüzde 75’i memecik cinsine aittir. Aydın ili 2010 sezonu eğitim üretimi 1 milyon 206 bin 541 hektar alanda 206 bin 502 ton olup, sofralık zeytin üretimi 61 bin 588 ton, yağlık zeytin üretimi 144 bin 914 ton olarak gerçekleşmiş; 28 bin 983 ton zeytinyağı üretilmiştir. 2011- 2012 sezonunda ilimizde 205 bin 233 ton zeytin üretimi gerçekleşti. Bu üretimin 44 bin 592 tonunun sofralık olarak, 160 bin 641 tonunun yağlık olarak değerlendirildi. Geçen sezon olumsuz hava koşulları sebebiyle sofralık zeytin üretim miktarı ciddi anlamda düşmüş görüldü. Bu nedenle yağ üretimi tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Ağaç başı verim ortalama 9.5 kilogram, 1 kilogram zeytinyağı elde etmek için gereken zeytin miktarı ortalama 5.1 kilogramdır” dedi.
Aydın genelinde 156 zeytinyağı sıkım tesisi, 44 dolum tesisi ve 62 sofralık zeytin tesisi bulunduğuna işaret eden Tabak, “Bu tesisler 5996 Sayılı Kanun hükümleri ve yönetmelikler doğrultusunda denetlenmektedir. Ancak söz konusu yasal mevzuatın gereklerinin yerine getirilmesi zeytinin yetiştirilmesindeki, hasat ve depolama koşullarındaki hatalar sebebiyle kaliteli zeytinyağının elde edilmesi ve zeytinyağının korunması imkânsız hâle gelmektedir. Zeytinyağı tesislerimizde gıda güvenilirliğinin tesis edilmesi, üretilen yağın kaliteli olması için yeterli değildir. Ne yazık ki mevcut sistemde üretilen zeytinyağının yüzde 90’ı TGK Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği ürün sınıflandırmasına göre lampant olarak sınıflandırılan üründür. Bunun nedeni üreticimizin hasat şartları uygun olmasına rağmen bilgi kirliliği nedeniyle zeytinyağı üretim hattında yüksek sıcaklık uygulaması talep etmeleri, bu konuda fabrikalarımıza baskı yapmalarıdır. Zeytinyağı elde edildiği ana kadar her uygulama doğru yapılsa dahi kullanılan ambalaj malzemesi standartlara uymamaktadır. Bunun sonucunda zor şartlarda üretilen hem niteliğinden hem de ekonomik değerinden kayba uğramaktadır” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz