Hafif, lezzetli, baharatlı ve bol çeşnili bu tatları Tayland’da olduğunuz sürece midenizin el verdiği kadar denemenizi öneririm. Benim köri baharatı ve deniz ürünleriyle pek aram olduğu söylenemez, ama farklı lezzetler tatmaya meraklı olanlar için hoşunuza gidecek bir liste hazırladım.
Thai yemekleri mükemmelliği ile dünyaca ün salmış ve bu ünü de sonuna kadar hakkediyor. Tayland’da gidip de kendinizi bildik fast food zincirlerine atmayın. Tayland’da Thai yemeği yenir ve sokak yemeklerinin atmosferini hiçbir restoranda bulamazsınız. Thailer gibi plastik tabağı alın oturun kaldırımda veya taburelerde yiyin. Turist kafasından çıkıp biraz yerlisi gibi yaşayın. Böylesi daha leziz!
Tayland’ın belki de en meşhur yemeği Pad Thai olsa gerek. Benim gibi hamur işi sevenler için de nefis bir erişte türü bu. Tayland’da hemen her restoranda bulunuyor fakat benim tavsiye edeceğim yer sokak tezgahlarında yapılanı. Bizde bir zamanlar nohut-pilav neyse bir nevi o değerde bir lezzet. Taze soya, kaju fıstığı ve şekerle birlikte servis ediliyor. Şekersiz deneyin. Et yemekten kaçınanlar için de hayat kurtarıcı bir seçenek.
Bizde Türk yemekleri denince akla nasıl kebap ilk geliyorsa Thai yemekleri denince akla ilk gelmesi gereken şey Tom Yum çorbası. Tom Yum bol baharatlı ve damakları yakan bir lezzete sahip. Biraz acılı olduğundan herkese tavsiye edemem belki ama acı sevenler için nefis ve özgün bir lezzete sahip olduğunu söyleyebilirim. İçerisine istediğiniz eti ekletebilirsiniz ve gördüğüm kadarıyla en sevileni Tom Yum Kung olan karideslisi ve tavuklusu.
Ufak bir atıştırmalık olarak Spring Rolls’dan daha iyisi olamaz. Sadece 2-3 liraya 5 parça Spring Rolls alabiliyorsunuz. Özellikle ana caddelerde görebileceğiniz yemek arabalarının hemen hepsinde bulunabiliyor. Özellikle tatlı acı sosu ile denemenizi tavsiye ederim. İlla bir şeye benzeteceksek sigara böreği diyebilirm. Soya soslu sarımsak, mantar, biber, taze soğan, ince kıyılmış lahana ve havuç konuyor. Severim.
Tay mutfağının demirbaşı olan Som Tam’ı satan bir yere rastlamamanız mümkün değil. Soyulmuş papaya havan içinde havuç, fıstık, domates, çalı fasulyesi, palmiye şekeri, balık sosu ve bir dolu biber ile dövülerek yapılıyor. Gün boyunca aynı havan kullanıldığından dolayı öncekilerden kalan biber taneleri yeterince acı olduğundan ek acı istemeyin bence siz de. O kadar bağımlılık yaratıcı bir lezzeti var ki kendinizi yememek için durdurmak istiyorsunuz ama durduramıyorsunuz. Benim gibi bir kasede alın, kaldırıma bağdaş kurup oturun ve gözlerinizden yaşlar gelirken lezzetin tadını çıkarın.
Özellikle kahvaltı için en iyi seçimlerden biri olan Kai Jeow en basit anlatımla bir Tay Omleti. Şimdiye kadar 6-7 defa Tayland’a gittim ve toplamda 6 aydan fazla kalmışımdır. Kahvaltıda en çok yediğim lezzetlerden biri oldu bu. Balık sosu, biber ve yumurta karıştırılarak yağda kızartılıyor ve servis etmeden önce üzerine pirinç koyularak üzerine de biraz biber sosu ekleniyor. Kahvaltıda deneyin.
Tavuk kıyması reyhan ve biber ile kavrularak pirinç üzerinde servis ediliyor. Özellikle acı sevenlerin mutlaka tatması gereken bir lezzet. Yapılırken fazla acı olmamasını rica ettiğinizde bunun anlamı üç yerine iki biber koyulması oluyor ve bu bile kimi zaman kulaklarınızdan ateş fışkıracak seviyeye getirebilir sizi. Bulması çok kolay ve restoranlardan ziyade sokakta yenmesini tavsiye ederim. Eti restoranlara nazaran daha iyi pişiriyorlar. Domuzlusu da yapılıyor, sipariş verirken dikkat edin.
Büyüklerimizin de söylediği gibi tavuk çorbası her derde deva ve enerji verir. Tavuk çorbasının Thai versiyonu da öyle ve çok çok da lezzetli. Hele benim gibi sokak sokak gezmeyi seviyorsanız mola verdiğinizde yapacağınız şeylerden biri çorba içmek olabilir. Standart bir tavuk çorbası aslında ancak onu özel yapan tavuk kemiği, soğan, zencefil ve sarımsak ile hazırlanan tavuk suyu. Tüm lezzetlerin bir arada bulunduğu harika bir lezzet festivali. Damağınızda hissedeceğiniz tatların patlaması aklınızdan çıkmayacak, eminim. Üzerine reyhan otu, balık sosu ve şeker de eklenebilir. Ama siz bence şekeri pek kullanmayın. Zira Asya’da hemen her lezzete şeker ekleniyor. Bir de çorbada veya diğer menülerde eklenmiş zencefili yemeyin. O lezzet katıyor, yenmez çünkü tadı çok aromatik ve keskin!
Tombul pirinç eriştelerinin yumurta, tavuk ve bok choy ile pişirilmesiyle yapılan Pad See Ew, soya sosu eklenerek daha karanlık bir renk alıyor ve aynı zamanda farklı bir lezzet kazanıyor. Erişteler çok yapışkan olduğundan çatalınıza almaya çalıştığınızda genellikle tabağın yarısı geliyor. Hüpletin.
Nam-ı diğer yapışkan pirinçten bahsetmişken söylemem gerek, tüm gün yenilebilecek bir lezzet bu. Sabah, akşam ve hatta gece yarısından sonra dahi kolaylıkla satan bir yer bulunabilir. Tam anlamıyla hayat kurtarıcı bir atıştırmalık lokum. Şekli de bazen lokuma benzetilerek bambuya sarılarak satılıyor. Uzun yolculuklara çıkarsanız çantanıza atın bunda. Plastik ambalajlarda da satılıyor. Canan Karatay ablamız pirinçten uzak durun dese de seyahatte iyi yolluk olur.
Bu kelimenin ardında ciddi bir felsefe var aslında. Altmışlı yıllarda sırt çantalı gezginlerin şimdilere kadar yaratmış olduğu gezgin rotası da bu isimle adlandırılıyor. İşte bu rotada en ucuz ve en leziz lezzetlerden biri olan muzlu pankek bu rotaya ismini gayet doğal olarak. Hemen hemen her yerde bulunabilen bu lezzet kızarmış hamur muz ile dolduruluyor ve üzerine şeker ile konsantre süt dökülüyor. Ağızda adeta bir tatlı patlaması gerçekleşiyor ve bu yüzden en favori yiyecekler arasında yer alıyor. Bulduğunuz yerde götürün.
Siyah çayın şeker ve limon ile birlikte karıştırılmasıyla hazırlanan limonlu ve buzlu Thai çayından daha tatlı hiçbir içecek yok. Çok tatlı, çok lezzetli ve biraz da mayhoş. Yemeklerinizin yanında deneyin, aklınızda bulunsun.