YEMEK

Tahinin Faydaları Nelerdir?

Tahin, susamın ezilerek ve çeşitli işlemlere tabi tutularak elde edilen bir besindir.

Tahinin Faydaları Nelerdir?

Genellikle kış aylarında tüketilir. Tahinin yapıldığı madde olan susam, çoğunlukla sıcak iklimlerde yetiştirilir. Tahin dünyada pek çok farklı kültürün tükettiği bir gıdadır.

Ülkemizde de çeşitli yemeklerde, tatlılar ve çöreklerde kullanılan ve oldukça da sevilen bir besindir. Özellikle Türk kültüründe kahvaltılarda sıklıkla kullanılır ve pekmez ile birleştiğinde lezzetli ve popüler bir yiyecek haline dönüşür.

Tahin uygun koşullarda ve buzdolabında saklandığı takdirde uzun süre muhafaza edilebilir. İçeriğindeki minerallerde de besleyici bir gıda olduğu söylenebilmektedir.

Tahinin Sağlığa Etkileri

1. Kanser

Çağımızda sıkça görülen tehlikeli hastalıklardan biri kanser olarak nitelendirilebilir. Kanserden korunmada ve kanser tedavisinde sağlıklı beslenmenin büyük önemi vardır.

Yediğimiz gıdalar kansere yakalanma oranımızı azaltır ya da arttırır. Bu sebeple tükettiğimiz gıdalara azami ölçüde dikkat etmemiz gerekir. Tahin kanser riskini azaltmak için önerilen besinlerden biridir. Vücudumuzdaki hücrelerin yapısını korumasını ve onların sağlığını desteklemesi sebebiyle kanserle savaşma konusunda önemli bir besin olduğu söylenebilmektedir.

Doğru şekilde tüketildiğinde tahinin kanserle mücadele sürecinde hastalarda olumlu etki yarattığı gözlenmiştir. Yine kanser olma riski taşıyan insanlarda da doğru şekilde tahin tüketimi bu riski azaltmak konusunda yardımcı olacaktır.

2. Yaşlanma

Tahin, içeriğinde bulunan besinlerle yaşlanma karşıtı bir etkiye de sahiptir. Hücrelerin yenilenmesini destekleyen tahin ve içeriğindeki mineraller yaşlanmanın olumsuz etkilerinin geciktirilmesine etki edebilmektedir.

3. Enerji

Tahin uzun yıllardır insanlar tarafından enerji veren bir gıda olarak bilinir. İçeriğindeki besinler ve vitaminler sebebiyle vücudun güçlenerek enerjik hale gelmesine katkı sağlar.

Yine çok efor sarf edilerek fazla enerji kaybedilmesi durumlarında tahin kaybedilen enerjinin geri gelmesi konusunda yardımcı olacaktır. Bu sebeple de sporcuların ve yoğun enerji harcayan işlerde çalışan insanların belirli aralıklarla tahin tükettiği bilinmektedir. Tahin vücudu toparlar.

BONUS: FESLEĞEN SOSLU HELLİMLİ TAVUK

4. Bağışıklık Sistemi

Tahin, bağışıklık sistemine katkı sağlayan çinko, demir, bakır ve selenyum yönünden de zengin bir besindir. Bu sebeple tahinin yeteri kadar tüketimi bağışıklık sisteminin gelişmesinde etkili olacaktır.

Böylece sıklıkla karşılaştığımız hastalıklara karşı vücudumuzun direnci artabilecek ve bu hastalıklara yakalanma ihtimalimiz azalabilecektir.

5. Beyin

Beyin insan vücudunun en önemli organlarından biridir. Onun sağlıklı olması tüm vücudu etkiler. Aynı şekilde beyin sağlığı için tüketilen besinlerin de önemi büyüktür. Tahin, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri açısından zengin olması sebebiyle beyin sağlığını, sinir hücrelerini ve sinir dokularını korur. Beynin fonksiyonlarının iyi çalışmaması durumunda ilerde Alzheimer gibi hastalıklar meydana gelebilir. Tahin, yine içeriğindeki omega 3 yağ asitleriyle bu hastalığın gelişimini yavaşlatır.

6. Cilt

Tahin, aslında cilde ve saçlara da oldukça iyi gelmektedir. Tahinin antioksidan özelliği de bulunduğundan cildi ve saçları korur. Ciltteki erken yaşlanma sorununa da çare olan tahin, başka pek çok cilt hastalığında da etkili olabilmektedir. Bu sayede ciltteki yaşlanmanın geciktirilebilmesini sağlar. Saç sağlığında da tükettiğimiz besinlerin etkisi büyüktür.

Tahinin içeriğindeki kalsiyum ve demir gibi mineraller saç sağlığına oldukça yararlıdır. Doğru şekilde tüketildiği takdirde tahin, saç dökülmesine de iyi gelebilmekte ve dökülmeyi durdurarak saçların sağlıklı şekilde gelişmesine katkı sağlayabilmektedir. Düzenli şekilde ve yeteri kadar tahin tüketen insanların saçlarında parlaklık ve sağlıklı görünüm de gözlenebilmektedir.

7. Soğuk Algınlığı

Özellikle kış aylarında tüketilen tahin, kış aylarında en çok karşılaştığımız rahatsızlık olan soğuk algınlığına da iyi gelmektedir. Tahin içeriğindeki C vitamini sayesinde soğuk algınlığının sebep olduğu grip ve nezle gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Vücut direncini arttırmasıyla da tahin, kış aylarında soğuk algınlığının olumsuz etkilerini kaldırmaya yardımcıdır. Tahin, hem bu hastalıklara yakalanmayı önler hem de yakalanıldığı takdirde bu hastalığın olumsuz etkilerini azaltarak çabuk iyileşmeye katkı sağlar.

Tahinin Diyetinizdeki Önemi

Tahin içeriğindeki besinler sebebiyle diyetlerde fazlaca tavsiye edilmeyebilir. Çünkü fazla tüketiminin kilo yapma etkisi vardır. Diyetisyenin gözetiminde ve tavsiyesi sonucunda belirli oranda tahin tüketilebilir.

Fazla Tahin Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?

Her besinin fazla tüketimi vücutta birtakım yan etkilere yol açabilmektedir. Bu sebeple tahin tüketirken de dikkatli olunması gerekir. Belirli bir rahatsızlığı olan hastaların tahin tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önemlidir. Bununla birlikte hamilelerin de tüketmeden önce doktorlarına başvurmaları önem taşır. Her ne olursa olsun hiçbir yiyeceğin aşırı tüketilmesi tavsiye edilmez. Tüketirken bir problemle karşılaşıldığında da doktora başvurulmalıdır.

Tahinin Besin Değerleri

100 g tahinde;

  • Kalori (kcal): 583
  • Toplam yağ: 48 g
  • Sodyum: 74 mg
  • Potasyum: 414 mg
  • Karbonhidrat: 21,19 g
  • Lif: 5 g
  • Protein: 17,81 g
  • Kalsiyum: 420 mg
  • Demir: 2,51 mg

    Chef GPT
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler