HABER

Tahliye kararı veren hakimler için tutuklama kararı verildi

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

14 Aralık soruşturmasında tutuklanan sanıklar hakkında tahliye kararı veren iki hakim için tutuklanmaları talebiyle Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi ve tutuklama kararı verildi.

Eski 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklanma talebiyle Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Hakim Metin Özçelik tutuklandı.

Aralarında Hidayet Karaca ve bazı polislerin de bulunduğu 75 kişi hakkında tahliye kararı veren 2 hakim hakkında gözaltı kararı çıktı. İki hakim dosya üzerinden tutuklanma talebiyle Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Başsavcılığın, bu gelişme üzerine iki hakim hakkında gözaltı kararı verdi. Metin Özçelik Bakırköy Adliyesi'nde gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Tahliye kararı veren ikinci hakim Mustafa Başer'in ise arandığı öğrenildi.

Aranan hakimden flaş tweet'ler

Aralarında Hidayet Karaca ve bazı polislerin de bulunduğu 75 kişi hakkında tahliye kararı veren ve hakkında gözaltı kararı bulunan Eski 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer twitter'dan mesajlar paylaştı. Hakim Başer , 'Muhtelemen beni de tutuklayacaklar. Bunu bile bile adliyeye gidiyorum" dedi.

İşte Başer'in paylaştığı mesajlar:

ADLİYEYE GELDİ AÇIKLAMA YAPTI

Saat 18.30 sıralarında avukatı Önder Durdu ile birlikte Bakırköy Adliyesi’ne gelen Hakim Metin Özçelik, gazetecilere açıklamada bulundu.

Özçelik, şunları söyledi:

"Emniyet’ten bir davet alarak, Terörle Mücadele’den bir komiser aradı, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden beklendiğim söylendi. HSYK Başmüfettişliği’nin bir yazı gönderdiği ve benim ifademin alınmasının istendiğini söyledi. ’Gözaltı kararı yok’ dedi. Ama basında da evrak üzerinden sorguya sevk edildiğim ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sorgu için beklendiğim şeklinde haberler var. İçeri girince göreceğiz. Ben şu anda görevli İstanbul hakimiyim. Zaten yargıda böyle bir gözaltı kararı, sorguya sevk kararı falan, şu ana kadar hiç ben hukukçu olarak ne okudum, ne duydum, ne gördüm. Bu da böyle bir ilk olacak zannediyorum. İçeride göreceğiz ne olduğunu. Ben bir karar verdim, hukuki bir karar verdim. Gerekçelerini belirttim. Onun dışında yani ben o kararın sonuna kadar arkasındayım. Gerekçelerini izah ettim. Bunun dışında da söyleyebilecek başka bir şey yok."

Avukat Önder Durdu da, müvekkilinin kararının hukuk çerçevesinde bir karar olduğunu savunarak, "Bu uygulama da Türk hukuk tarihinde karşılaştığımız bir uygulama değil. Açıkçası net bir bilgimiz de yok. İçeri girdiğimizde biz de öğreneceğiz" dedi.

MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ

Selam-Tevhid örgütü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da şüphelileri arasında bulunduğu 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması ve Tahşiye örgütü soruşturması kapsamında tutuklu 63 kişinin avukatlarınca yapılan reddi hakim talebini kabul ettikten 3 gün sonra açığa alınan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi eski hakimi Metin Özçelik ve tahliye kararı veren İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer HSYK müfettişlerine ifade vermişti. İki hakimin dosyası üzerinde inceleme yapan müfettişler tutuklanmalarını talep etti. Hâkimler Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na davet edildi ancak kendileri adliyeye gelmeden Başsavcılık iki hakimin tutuklanmaları istemli dosya Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

75 KİŞİYE TAHLİYE KARARI

İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi; polis müdürleri Ömer Köse, Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Samanyolu TV yöneticisinin de aralarında bulunduğu 75 kişinin tahliyesine karar vermişti.

Ancak bu karar başsavcılığın talebi üzerine nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından geçersiz sayılmıştı. İnfaz savcılığı da tahliye kararlarını 32. Asliye Ceza Mahkemesi’ne iade etmişti.

Reddi hakim talebini kabul edip dosyayı 32. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderen, 29. Asliye Ceza Mahkemesi ise "10. Sulh Ceza Hakimliği'nin 'yok hükmünde kararı' yok hükmündedir" demişti.

Olayın ardından HSYK'nın görevden iki hakimin yerine görevlendirilen hakim Erdoğan Şimşek, alınan kararın "yok hükmünde" sayılmasına karar vermişti.

AÇIĞA ALINAN HAKİM BASIN ODASINA GELEREK YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Tahliye krizinin ardından açığa alınan Hakim Metin Özçelik, adliye basın odasına gelerek yazılı açıklama yaptı. Özçelik’in açıklama yapacağını öğrenen Başsavcı vekili Hasan Bölükbaşı basın odasına gelerek hakim Özçelik’e burada basın açıklaması yapamayacağını söyledi.

Geçtiğimiz hafta sonu ‘Paralel yapı’ soruşturmalarında tutuklu bulunan yaklaşık 70 kişi hakkında, yetkisiz mahkemece tahliye kararı verilmişti. Adliyede bulunan 10 Sulh Ceza Hakimi hakkında birden reddi hakim talebi veren Metin Özçelik ile tahliye kararlarını veren Mustafa Başer açığa alınmıştı.

Açığa alındıktan sonra bugün tekrar Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi'ne gelen Hakim Özçelik odasını topladıktan sonra yazılı bir açıklama yapmak üzere adliyedeki basın odasına geldi.

Özçelik burada basın mensupları ile sohbet ederken Başsavcı vekili Hacı Hasan Bölükbaşı beraberindeki polislerle basın odasına geldi. Başsavcı vekili Bölükbaşı, “Odayı boşaltın burada basın açıklaması yapılamaz” dedi.

Bunun üzerine basın mensupları basın açıklaması yapılmadığını sadece sohbet edildiğini bildirdi. Bu esnada Hakim Metin Özçelik yazılı basın açıklamalarını çıkararak bir masanın üzerine bıraktı.

Gazetecilere başsavcı vekiline odada herhangi bir basın açıklamasının söz konusu olmadığını izah ettikten sonra Başsavcı vekili Bölükbaşı beraberindeki polislerle birlikte basın odasından ayrıldı.

Kısa bir süre daha odada kalan Hakim Özçelik basın mensupları ile vedalaşarak adliyeden ayrıldı.
Hakim Özçelik’in basın odasına bıraktığı yazılı açıklamada verdiği kararın yerinde olduğu iddia ettiği görüldü. Açıklamasında HSYK’nın açığa alma kararını da eleştiren Özçelik, hakkında karalama kampanyası yürütüldüğünü öne sürdü.

En Çok Aranan Haberler