Bir mülkün sahibinden iş yeri ya da ev amacı ile kullanmak üzere kiralama yapan kişiler çeşitli yükümlülükleri de üstlenirler. Kiracı olan kişilerin taşınmazlar üzerinde ve mülk sahiplerine karşı bazı sorumlulukları vardır. Kiraya veren ve kiralayan arasında yapılan sözleşmelerin hukuki geçerliliği ve anlaşmazlık durumlarında mahkeme işlemleri kişiler tarafından ya da avukatlar aracılığı ile takip edilir. Bu süreçler dâhilinde bazı resmî belgeler de düzenlenir.
Tahliye taahhütnamesi bir kiracının kiraya veren kişiye karşı kiralamış olduğu ev ya da iş yeri olan taşınması belli bir tarihte boşaltacağına dair teminat verdiği bir yazılı belgedir. Kiraya veren kişinin tahliye taahhütnamesi ile kiracıya karşı işlem yapma hakkı doğar. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için bazı şartların sağlanmış olması gerekliliği bulunur. Tahliye taahhütnamesi geçerlilik şartları düzenlendiği tarihe ya da kira sözleşmesinde yer alan bazı detaylara göre değişiklik gösterebilir.
Resmî ve yazılı bir belge olan tahliye taahhütnamesi her durumda geçerli olmayabilir. Kiraya veren kişinin elindeki tahliye taahhütnamesi ile kiracıya karşı işlem yapabilmesi için gerekli görülen bazı şartlar vardır. Bu şartlar şu şekildedir:
İşleme alınacak olan tahliye taahhüdüne göre kiralayan kişi bu belgeye dayanarak kira sözleşmesini iki şekilde sonlandırabilir. İcra takibi yolu ile tahliye takibi yapabilir ya da Sulh Hukuk Makhemesi’nde dava açabilir. Ancak bazı durumlarda tahliye taahhüdü geçerli olmayabilir. Bu durumlar şunlardır:
Yapılan kira sözleşmesinin üzerinde yer alan tahliye tarihinde kiracı mülkü boşaltmalıdır. Bir diğer seçenek de kiracı kalmaya devam etmek istiyorsa taraflar karşılıklı olarak anlaşır ve kira sözleşmesi yenilenir. Kira sözleşmesinin yapıldığı tarihten daha sonraki bir tarihte kiracı sadece ismini ve soy ismini yazarak ve imza atarak tahliye taahhüdünde bulunur. Eğer kirayı veren kişi kiracıyı çıkarmak istiyor ise boş tahliye taahhütnamesini kendi doldurur. Daha sonraki süreçte ise icra dairesi ya da mahkemelere başvurarak kiracıyı tahliye edebilir.
Boş tahliye taahhütnamesinin sonradan doldurulması bazı ciddi problemlere neden olabilir. Eğer kira sözleşmesinden sonra tahliye taahhütnamesi yapılmadıysa mülk sahibi boş bir tahliye taahhütnamesinin kiracı tarafından imzalanmasını talep edebilir. Böyle bir durumda mülk sahibi taahhütnameyi daha sonra doldurur.
Tahliye taahhütnamesinin sonradan doldurulması halinde belgenin geçersiz olmayacağı anlamına gelmez. Boş bir kağıda imza atmak her türlü durumda tehlikeli olabileceği gibi tahliye taahhütnamesi konusunda da olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Eğer kira sözleşmesinden sonraki tarihler için düzenlenen bir tahliye taahhütnamesi varsa mülk sahibi kiracıyı mülkünden çıkartma hakkına sahiptir. Ancak bazı durumlarda kiracı olan kişi tahliye taahhütnamesinin beyan edilmesine rağmen mülkten çıkmayabilir. Mülk sahibi böyle bir durumda elindeki tahliye taahhütnamesi ile taahhütname üzerinde bulunan tarihten başlamak üzere bir ay içinde bir sürede icra takibi başlatma hakkına sahip olur. Tahliye davası açarak da kiracıyı mülkünden çıkartabilir.
Kira sözleşmesinden daha sonraki bir tarihte düzenlenmiş olan tahliye taahhütnamesi, mülk sahibinin güvencesi niteliğindedir. Eğer kiracı sözleşmede yer alan son tarihte mülkü boşaltmadıysa mülk sahibi hakkını bu belge ile arayabilir. Tahliye taahhütnamesi aracılığı ile kiracıyı tahliye etmek belli bir süreç gerektirir. Bu süreç altı ay ya da sekiz ay arasında olabilir. Mülk sahibinin elindeki taahhütname icra takibi yolu ile kullanılabilir ve bu sayede süreç, zaman ve maliyet açısından mülk sahibinin lehine gelişir.