YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tahta Beşiklere Gurbetçi Ilgisi

Gelişen teknolojiyle birlikte üretimi azalan ancak son yıllarda yeniden ilgi görmeye başlayan tahta beşikler, gurbetçiler tarafından hediyelik eşya olarak satın

Gelişen teknolojiyle birlikte üretimi azalan ancak son yıllarda yeniden ilgi görmeye başlayan tahta beşikler, gurbetçiler tarafından hediyelik eşya olarak satın alınıyor.

Bir zamanların vazgeçilmezleri arasında yer alan tahta beşiklere, insanların ilgisi yeniden artıyor. İlerleyen teknolojiye rağmen önemini korumayı başaran ahşap beşikler ustaların maharetli ellerinde şekil buluyor. Sağlıklı olması yanında geçmişe olan özlemi de çağrıştıran tahta beşikler evlerdeki yerini koruyor.

Mesleği yaşatmaya çalışan son ustalardan biri de Elbistanlı marangoz Mahmut Kahraman... Son yıllarda tahta beşik siparişinde artış yaşandığını belirten Kahraman, mesleği babasından öğrendiğini ve uzun yıllar ahşap beşik yaptıklarını anlattı.

Tahta beşiğe ilgi azalınca iş yerlerini marangoz atölyesine çevirdiklerini ifade eden Kahraman, "Bugünlerde tahta beşik talebi neredeyse yüzde yüz artmaya başlayınca tamamen bu işe yöneldik. Özellikle kış ayının yaklaşmasıyla birlikte iş yoğunluğumuz iyice arttı. Halkımız hem geçmişe özlem duyuyor hem de bebeklerini sağlıklı bir ortamda büyütmek istiyor. Bundan dolayı insanımız tahta beşiğe özlem duymaya başladı."

-Gurbetçi ilgisi-

Özellikle yaz döneminde Türkiye'ye gelen gurbetçilerin tahta beşik siparişi verdiğini anlatan Kahraman, "Önceleri tahta beşikleri satın alma gücü olmayan aileler tercih ederdi. Gelişen teknolojiyle birlikte tahta beşik kullanımı giderek azaldı. Şimdi ise ekonomik durumu iyi olan aileler bize müracaat ediyor. İlçemize gelen gurbetçiler de müşterilerimizin başında geliyor. Bazıları da yabancı komşularına hediye götürüyor" diye konuştu.

Kahraman, beşiği selvi ağacından yaptığını ve gelen talep üzerine işini daha da geliştirmek istediğini kaydetti. Tanesi 80 TL'de satılan beşikten günde 5 tane üretebildiğini aktaran Kahraman, satışlardan memnun olduğunu dile getirdi.

-"Her yörede farklı şekil"

İlçede 45 yıldır marangozluk yapan Halil Kahraman ise tahta beşiklerin her yörede farklı şekillerde üretildiğini ifade ederek, Elbistan'daki beşiklerin ise sade olduğunu söyledi.

Tahta beşiklerin geçmişte büyük ilgi gördüğüne işaret eden Kahraman, "O tarihlerde yaptığımız işi stoklardık. Çünkü büyük rağbet vardı. Ancak hazır beşiklerin çıkmasıyla birlikte bu işi azalttık. Şimdilerde yeniden az da olsa sipariş veren oluyor. Biz de sipariş üzerine üretim yapmaya başladık" diye konuştu.

Elbistan Marangozlar ve Hızarcılar Odası Başkanı Yunus Hurman da el sanatı gerektiren işlerin teknolojiyle rekabet edecek gücünün kalmadığını belirtti. Elbistan'da tahta beşik ustalarının giderek azaldığını anlatan Hurman, "Talep olmayınca bir çok ustamız beşik yapmayı bırakmak zorunda kaldı. Dolayısıyla bu meslek unutulmaya yüz tuttu. Önceden ustalarımız yaz boyunca tahta beşik yapardı. Fakat son zamanlarda tahta beşiğe ilginin yeniden arttığını görüyoruz. İnşallah bu işi yapacak yeni ustalarımız çıkar" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler