Bursa'da 47 yıldır tahta terlik ve takunya imal eden Mustafa Ezgü Tek, tahta tabanlı terliklerin selülit ve varise iyi geldiğini söyledi.
47 yıldır tahta terlik ve takunya imal eden Mustafa Ezgü Tek (64), mesleğe 17 yaşında babasının yanında başladığını söyledi. Tek, baba mesleğini ömrünün sonuna kadar sürdüreceğini belirterek, "İşe ufak yaşlarda babamın yanında başladım Babam ile birlikte mesleği devam ettirdik. 1965 senesinde babamın yanında çırak olarak başladım. Bursa'daki evler bahçeli olduğu için takunya giyiliyordu. Babam hamut ağacının parçalarından abdest için takunya yapıyordu. Ben de onları satıyordum. 1975 ve 1980 seneleri arasında ihracat da yaptık. Şu an plastik işi devreye girdi. Biz el sanatı ile yapıyoruz. Plastik el emeklerine göre daha seri çıkıyor. Biz onlarla fiyat konusunda yarışamıyoruz" dedi.
Sıhhat yönünden tahta terlikleri tavsiye eden Tek, "Bunlar varis ve selüliti engelliyor. Ahşap insanın ayağına yapışıyor. Yürüdüğün zaman ayağına masaj yapıyor. Bu yüzden kan dolaşımını hızlandırıyor. Varis oluşmasını önlüyor" dedi.
Takunya ve terlik dışında ahşap masa da yaptığını belirten Tek, "Yarış atlarının üzerindeki eğerlerin iskeletlerini yapıyoruz. Çeşitli işler yapıyoruz. Şu an seri imalat yapmıyoruz. Talep olduğunda imalat yapıyorum. 2 hafta önce Dubai'ye numune gönderdim" dedi.
Mesleğinin kaybolmasını istemediğini belirten Tek, "Benden sonra meslek devam etsin. Çırak arıyorum. Bu işi yapacak kimse bulamadım. 2 çocuğum var. Onlar ayrı mesleklerde. Bu işi yapıp yapmayacaklarını bilmiyorum. İlerde sanatkar kalmayacak. Bunun sıkıntısı yaşanacak. Bu durumu gençlere anlatamıyoruz. Bu meslek benimle birlikte ölmesin" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz