ANKARA (İHA) - Türkiye'de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, imalatı, entegrasyonu, modernizasyonu ve satış sonrası hizmetleri alanlarında teknoloji merkezi konumunda olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI), bu yıl 20. yaşını kutluyor.
15 Mayıs 1984 tarihinde kurulan şirkette, Türk Uçak Sanayii A.Ş. yüzde 49, Lockheed Martin of Turkey, Inc. yüzde 42, General Electric International, Inc. yüzde 7, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yüzde 1.9 ve Türk Hava Kurumu yüzde 0.1 hisseye sahip. Vizyonu; başta TSK olmak üzere, öncelikle ülke ihtiyaçlarının karşılanması için uygun sahalarda yapacağı AR-GE çalışmaları ile teknoloji transferini özümseyerek özgün tasarımlar yapmak olan TAI, sürekli gelişme ile rekabeti karşılayan ve dünya pazarında yüksek kalitedeki ürünleri zamanında ve uygun fiyatlar ile üreten bir şirket olarak tanınıyor. Misyonu da, zaman içinde ülke ihtiyaçlarının gerektireceği kabiliyetleri kazanarak nihai amacı olan tüm sistemleri, öncelikle ülke ihtiyaçlarının karşılanması ve dünya pazarı için geliştirmek olan TAI, Ankara-Akıncılar'da 160 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 2 milyon 300 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş bulunuyor. Modern bir döner ve sabit kanatlı uçak üretim tesisine sahip olan TAI, yüksek teknoloji ürünü makina ve teçhizatla donatılmış olup, parça imalatından uçak montajı, uçuş testleri ve teslimine kadar geniş üretim kabiliyetlerine sahip.
Kalite sistemi dünyaca kabul görmüş NATO AQAP-110, ISO-9001, MIL-Q-9858A ve D6-82479 BQMS standartlarını karşılayan TAI'nin mevcut deneyimleri ise, F-16 Savaşan Şahinler, CN-235 hafif nakliye uçakları, SF-260 eğitim uçakları, Cougar AS-532 genel maksat helikopterlerinin ortak üretiminin yanısıra, kendi tasarımı olan insansız hava aracı, hedef uçağı ve zirai ilaçlama uçağı gibi ürün geliştirme programlarından oluşuyor.
TAI'nin ana faaliyet alanları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan sabit ve döner kanatlı hava platformlarının modernizasyon, modifikasyon ve sistem entegrasyonu programları ile satış sonrası hizmetleri de bulunuyor. Türk Hava Kuvvetleri F-16'larının elektronik harp ve yapısal tadilatları, S-2E Tracker Deniz Karakol Uçakları'nın Yangın Söndürme Uçağı'na dönüştürülmesi, CN-235 uçağı ve Black Hawk Helikopteri'nin Özel Kuvvetler için modifikasyonları, Cougar AS-532 helikopterinin modernizasyonu, S-70 helikopterinin dijital kokpit modifikasyonu ile CN-235 platformlarının Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları'nın Deniz Karakol/Gözetleme görevleri için modifikasyonu bu alanda gündemde olan başlıca programlar arasında yer alıyor.
Avrupa'nın önde gelen havacılık firmalarıyla birlikte, Geleceğin Büyük Uçağı'nın (A400M) geliştirme çalışmalarına Airbus Military S.A.S.'a tam üye olarak devam eden TAI, dünyadaki son teknolojik gelişmeleri yakından izleyerek havacılık alanında öncü kuruluşlar arasında yer alarak Türkiye'ye 21. yüzyılda yeni ufuklar açmayı hedefliyor.