İSTANBUL (ANKA) - Taksim Meydanı'nında DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin öncülüğünde düzenlenen kutlamalarda, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da Taksim Meydanı'da incelemelerde bulundu.
Yaptığı incelemelerin ardından Emniyet Müdürü Çapkın, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, amaçlarının işçilerin huzur içinde bir bayram kutlaması olduğunu söyledi. Bu yıl değişiklik olarak anıtla ilgili tedbir aldıklarını açıklayan Çapkın, "Amacımız, anıtın üstüne çıkarak herhangi bir kışkırtmaya sebep olacak görüntü vermemek. Buradan tüm işçilerin 1 Mayıs Bayramı'nı kutluyorum" dedi. Çapkın, "İstanbul'da göreve başladığınızdan bu yana, 1 Mayıs kutlamaları Taksim'de yapılıyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki bir soru üzerine, "Bu sadece tek başına benim verdiğim bir karar değil. Bir taraftan siyasi, bir taraftan da arkadaşlarımızın hepsinin ortak fikri ile oluşturulmuş bir karardır. Dolayısıyla ilk günden beri doğru bir karar olduğuna inanıyoruz. İlk günden bu yana bu karar bizim tek başına verdiğimiz bir karar değildir. İlimizin valisi dahil ortaklaşa bir karardır" dedi. Bir gazetecinin, "'İstanbul'da bir canlı bomba yakalandığı söyleniyor? yönündeki bir sorusuna Çapkın, "Yok. Herhangi bir şey yok şu ana kadar" karşılığını verdi.
-SENDİKACILARDAN MESAJLAR-
Diğer taraftan, Antikapitalist Müslüman Gençlik grubu, "Allah, Emek, Özğurlük", "Abdestli kapitalizme hayır" ve "Mazluma kimliği sorulmaz" yazılı pankartları taşıdı. Taksim Meydanı'nda kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde KESK Başkanı Lami Özgen, kürsüden Türkçe ve Kürtçe olarak 1 Mayıs'ı kutlayarak konuşmasına başladı. Ulusal istihdam stratejisi ile kıdem tazminatına göz diken, istihdam büroları ile işçileri kiralayan, bölgesel asgari ücret ile Kürt işçileri ucuz iş gücü olarak gören zihniyete karşı güçleri birleştirmenin bir zorunluluk olduğunu söyleyen Özgen, diğer taraftan yıllardır sürdürülen özelleştirme ve taşeronlaşma ile iş cinayetlerinin arttığına dikkat çekerek, "Sadece geçen ay 59 işçi kardeşimiz iş cinayetlerinde yaşamını kaybetti" dedi. Kamu emekçilerine yönelik yasaya da değinen Özgen,"Bu ülkenin onurlu kamu emekçileri, onların mücadele aygıtı olan KESK, bu ucube yasayı tarihin çöplüğüne atmak için meşru mücadelesini sürdürmekte kararlıdır. Bizler her şeye rağmen emekten, eşitlikten, özgürlükten, barıştan ve adaletten yana bir ülke ve dünya kurmanın mümkün olduğunu biliyoruz. İnsanın insanı sömürmediği, hiçbir halkın dil, din, kültür farklılıkları nedeniyle baskı ya da ayrımcılık uygulamalarıyla karşılaşmadığı, insanların açlıktan ölmediği, çocukların savaşlar sonucunda anasız ve babasız kalmadığı bir ülke istiyoruz" dedi.
-"ORTADOĞU SULTANLIĞINA SOYUNUYORLAR"-
DİSK Genel Başkanı Erol Ekici da emekçilere seslendiği konuşmasında, "Çetin bir kavga bizleri bekliyor. Onlardan, ne özür dileyeceğiz, ne de demokrasi dileneceğiz. Onlar engelleyecek, biz engelleri aşacağız. Onlar baskı uygulayacak biz yılmadan direneceğiz" ifadelerini kullandı. Farklı olan, farklı düşünene yaşam hakkının tanınmadığını, ırkçılık ve ayrımcılığın arttığı, kardeşlik bağlarının zayıflatıldığını savunan Ekici, "Dil, inanç ve köken gibi ayrımlarla halkın birbirine düşman edilmek isteniyor" dedi. Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Ekici, böylelikle yoksul gecekondu halkının barınma hakkının elinden alındığını iddia ederek, şöyle devam etti:
"Ne sermayenin, ne emperyalistlerin, ne de hükümetin halka karşı saldırıları bitmiyor, hatta bu rollerini öylesine benimsemişler ki Orta Doğu da taşeronluğunu üstlenmek için başta Suriye olmak üzere, komşularımızla emperyalizmin çıkarları için savaşa çekinmiyorlar. Bu Osmanlı hayranları, bu sömürücüler, Cumhuriyetçileri neoliberal rüzgarların esintisiyle kasalarını şişirip, Selçuklu politikaları ile Orta Doğu sultanlığına soyunuyorlar."
-SENDİKACILARDAN EMPERYALİST POLİTİKALARA HAYIR SÖYLEMLERİ-
Ekici, Kürt sorununun çözümsüzlüğü, Ortadoğu savaşı, çalışma hayatındaki iş cinayetleri, farklı olana karşı asimilasyonlara işaret ederek, insanca bir yaşam için emperyalist politikalarına hayır dediklerini söyledi. Taksim Meydanı'nda 35 yıl önce onlarca insanın katledildiğini belirten Ekici, "Katledilen arkadaşlarımızın katillerinin bulunmasını hep talep ettik. Davanın peşini bırakmadık. Bugüne kadar ne olayın failleri bulundu. Ne azmettirenler, ne de tertipçiler yargılandı.Bugün burada bir kez daha tekrar ediyoruz. Bu ülkede katillerin, hırsızların, ülkesini soyanların yakasına yapışılmadıkça, bu ülkede katliamcılardan hesap sorulmadıkça, bu ülkede gerçek bir demokrasi boy vermedikçe acımız dinmeyecek.1 Mayıs 1977'nin failleri bulunmalı. Hak ettikleri hesap sorulmalıdır. Bu hesabı, bugünün iktidar sahiplerinin soramayacağını da biliyoruz. Bunun gerçek hesaplaşmasını eşit, özgür, bağımsız ve kardeşçe bir Türkiye kurma mücadelesine sömürü düzeni ile hesaplaşan emekçiler yapacaktır" diye konuştu.
-TAKSİM ULAŞIMA AÇILDI-
Gazetecilere Özgürlük Platformu adına konuşan Rabia Özkaraca, 1 Mayıslar'ın tüm sorunları dile getirme günü olduğunu belirterek, "Herkes için eşit, ücretsiz sağlık hizmeti, çocuklar için çağdaş ve bilimsel eğitim talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Grup Yorum konser verdi. Konserin ardından emekçilerin günü, bayram havasında sonra erdi. Taksim Meydanı'da kutlamaların sona ermesiyle birlikte ulaşıma kademeleri olarak açıldı. (ANKA)
(HMD/ÖZK)