HABER

Taksit kart sayısında patlama

Ekonomik krizin getirdiği ağır yük ve mağazaların kredi kartlarına uyguladıkları yüksek faiz, taksitli alışveriş kartı pazarının hızla büyümesine yol açtı.

Taksit kart sayısında patlama

Strateji Mori'nin araştırmasına göre, 2002 yılında taksitli alışveriş kartı sahibi sayısı yüzde 34 arttı. Geçen yıl yaşanan ekonomik krizin de etkisiyle ödeme güçlüğü çeken tüketiciler, bu sefer de faizsiz kredi kartlarına yöneldi. Özellikle de tüketicinin diğer kartları yüksek faiz sebebiyle kullanmaktan vazgeçmesi taksitli kartlara geçişi hızlandırdı.

Ekonomik krizin cüzdanları boşaltmasının ardından tüketim alışkanlıklarımızın değiştiğini ifade eden vatandaşlar, önceleri taksitli alışverişin adını bile anmak istemediklerini ancak gelişen şartlar karşısında peşin alım güçlerinin azaldığını ve zorunlu olarak taksit kartlara yöneldiklerini ifade etti. Bankalar da vatandaşların bu durumunu iyi analiz ederek, taksitli kart piyasasında kendilerine yer bulabilmek için çok yönlü bir çalışmanın içine girdi. Üstelik bu kartları cazip kılmak için çeşitli promosyonlar geliştirerek bu kartları hem taksit yapar hem de puan toplar hale getirdi.

2002'DE 1 KİŞİYE 1.5 TAKSİT KART

Taksitli alışveriş kartlarındaki büyüme 2002 yılında yüzde 34'e ulaştı. Strateji Mori'nin "Taksitli Alışveriş Kartı Pazarı'nın Son 1 Yıllık Gelişimi" konulu araştırma sonuçlarına göre, 2001 yılında 18 yaş üstü Türkiye nüfusunun yüzde 6.2'si taksitli alışveriş kartı sahibi iken, bu oran 2002 yılında yüzde 8.3'e çıktı. Böylece 2001'de 2 milyon 604 bin kişi taksitli kart sahibi iken, bu rakam 2002'de 3 milyon 486 bin kişiye ulaştı. 2 bin 527 kişiyle yapılan görüşme sonucu hazırlanan araştırma raporlarına göre, taksitli alışveriş kartı sahipleri içinde 2001'di kişi başına 1.4 adet kart düşerken, bu oran 2002 yılında 1.5'e çıktı. Bu oranlara göre 2001 yılında piyasada olan taksitli alışveriş kartı sayısı 3 milyon 712 bin 800 adet iken, 2002'de bu rakam 5 milyon 153 bin 943'e yükseldi. Araştırmaya göre, 2001 yılında Türkiye'deki 15 milyon ailenin yüzde 9.7'sinde taksitli alışveriş kartı varken, bu oran 2002'de yüzde 15'e çıktı.

ESNAFLAR DA TAKSİT KARTA SARILDI

Taksitli kart uygulaması esnafın da yüzünü güldürdü. Esnaflar, vadeli satış yapmayan toptancılara karşı yeni bir çıkış yolu buldu. Hesap kesim tarihleri birbirinden farklı birkaç adet taksit kart alarak bunlarla 30 - 40 gün vadeli mal edebildiklerini ifade eden Demetevler'deki Aygün Kuruyemiş'in sahibi Doğan Nazlı, "İşleri bozulan esnaf için bu şimdilik büyük bir kazanç olarak görülüyor" dedi.

Bankaların böyle bir duruma yönelmesinde yüksek faizli bonoların da tarihe karışması büyük bir önem taşıyor. Türkiye'de kredi kartıyla yapılan alışverişlerin yüzde 85'inin taksitsiz işlemlerde toplanması özellikle bankaların bu pazara göz dikmesine sebep oldu. Üye işyerlerinden de taksitli alışveriş uygulaması yönünde bankalara yoğun taleplerin gelmesi 'taksitli' sektörün gelişmesine katkıda bulundu.

Günümüzde taksitli alışveriş kartı olarak kullanılan kartlar ise şöyle sıralanıyor: Axess (Akbank), Advantage Card (Boyner-Fıba), İdeal Kart (Dışbank), Galaxy Card (Finansbank), Bonus Card (Garanti Bankası), Maximum Card (İş Bankası), World Card (Yapı Kredi Bankası).

En Çok Aranan Haberler