GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, talasemi (Akdeniz Anemisi) hastalığının genetik geçişli bir hastalık olduğunu söyledi.
Yusuf Ziya Yıldırım, 8 Nisan Dünya Talasemi Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de talasemi hastalığı taşıyıcı sıklığının yüzde 2.1 olduğunu ifade ederek, "1 milyon 300 bin taşıyıcı ve 4 bin civarında talasemi hastası var.
Her yıl yüzlerce hastalıklı çocuk dünyaya gelmekte, aileler ve toplum maddi ve manevi zarara uğramaktadır. Türkiye'de akraba evliliklerinin fazla olması ve akraba evliliklerinin yüzde 70'inin birinci derece akrabalar arasında yapılmasından dolayı genetik geçişli bir hastalık olan talaseminin görülme sıklığı artmaktadır. Bu nedenle ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin bilinmesi ve çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlardan yararlanmaları, hastalığın önlenmesi açısından gereklidir" dedi.
Talaseminin, kalıtsal geçiş gösteren, önlenebilir bir kan hastalığı olduğunu kaydeden Yıldırım, şunları söyledi:
"Akdeniz Bölgesi'nde daha sık görülen bu hastalık genellikle bir yaşından önce solukluk, dalak büyüklüğü ve gelişme geriliğiyle kendisini gösterir. İyi tedavi edilemeyen hastalarda yüz kemiklerinde değişiklikler, demir birikimine bağlı olarak da kalp, karaciğer ve pankreas gibi organlarda bozukluklar ortaya çıkmaktadır.
Sağlık Bakanlığı Gaziantep'in de bulunduğu 33 ilde talasemi hastalığıyla etkin bir şekilde mücadele etmek için Hemoglobinopati Kontrol Programı başlatmıştır. Çevresinde talasemi hastalığı olan olmayan herkes Kalıtsal Hastalıklar ve Talasemi Tanı Merkezi'ne başvurarak, sağlık taramalarını yaptırmalıdır."