LEFKOŞA (İHA) - Başbakan Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk halkının referandumda yüzde 65 evet diyerek bölünmüş Ada'nın birleşmesine destek verdiğini vurguladı. Talat, "Biz ayrılık peşinde değiliz. Ada'nın birleşmesi ve birleşik Kıbrıs'ın AB'ye üye olmasını istiyoruz" dedi. Başbakan Talat, halkın bu istencini meclise yansıtabilmek için en doğru seçeneğin erken seçim olduğunu söyledi.
Başbakan Talat, bugün Adnan Eraslan başkanlığındaki Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) yöneticilerin kabul ederek, son siyasal gelişmeler ve mesleki sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Talat, dünyanın şimdi Kıbrıs Türk halkının ve Türk tarafının ne diyeceğine baktığını ifade ederek, bu beklentiyi dün akşam yemekte buluştuğu AB büyükelçilerinde açıkça gözlemlediğini belirtti. AB büyükelçilerinden, "Türk tarafının çözüm sürecine bir şekilde engel olacağı" yönünde izlenim edindiğini anlatan Talat, Helsinki kararı dahil pek çok kararın bu düşünceyle alındığını söyledi.
Mehmet Ali Talat, Kıbrıs'ta verilen mücadele; Türkiye'deki politik değişiklik ile referandumdaki evet'in Türk tarafını güçlü bir noktaya getirdiğini belirterek, bugün çözüm sürecinin çok iyi olmayan ama çok da kötü olmayan bir noktaya geldiğini söyledi. En iyi çözümün, Ada'yı birleştirecek iki "evet"li bir çözüm olduğunu vurgulayan Başbakan Talat, bu aşamada Kıbrıs Türk halkının izolasyondan kurtarılması gerektiğini kaydetti.
Başbakan Talat, Kıbrıs Türk halkının birleşmeden yana tutumunun, izolasyonların kalkmadığı, ekonominin gelişemediği şartlarda sonsuza kadar gidemeyeceğine dikkat çekti. Kıbrıs'ta gelinen aşamaya uygun değişikleri olması gerektiğini ifade eden Talat, dünyanın bu yönde önemli değişikler olacağının güvencesini verdiğini hatırlattı.
Talat, bu amaçla Avrupa Komisyonu'nun Avrupa Konseyi'ne önerilerde bulunmak amacıyla çalıştığını; Yeşil Hat Tüzüğü'nün özellikle insan dolaşımı yönüyle AB'nin istediği gibi çözümlendiğini anlatarak, Kıbrıs Türk tarafı olarak AB'ye uyum sürecini sürdüreceklerini bildirdi.
Bugün hedefin, izolasyonların kaldırılması ve Kıbrıs Türk ekonomisine yapılacak AB yardımıyla çözümsüzlükten kaynaklanan zararları asgariye indirgemeye yönelik olduğunu vurgulayan Başbakan Mehmet Ali Talat, "Ama köklü çözüm, sonunun çözümdür. Bu durum çözümün yerini tutamaz" diye konuştu.
ERKEN SEÇİM
Mehmet Ali Talat, Meclisteki çoğunluğu düşmüş hükümetin yüzde 65 "evet"le ayakta durduğunu ifade ederek, yüzde 65'i Meclise yansıtacak en doğru seçeneğin erken seçim olduğunu söyledi. Talat, "hayır"cı UBP ile hükümet olmaları halinde dünyadaki prestijlerinin iyi olmayacağını kaydetti.
Talat, bölük pörçük partilerle de sorun yaşanabileceğini ifade ederek, hükümet sorununa çözüm bulmaya yönelik partisinin belirli temasları olduğunu, birkaç gün içinde bu konuda karar verileceğini söyledi.
Başbakan Mehmet Ali Talat, erken seçim olsa bile partisi ve halktan isteğinin kendisini bu konumda bırakarak seçim sürecinin nispeten dışında tutması olduğunu, bunu istemesinin nedeninin dışa karşı yapılması gerekenleri kesintiye uğratmamaya yönelik olduğunu kaydetti.
Talat, hükümet sorunuyla ilgili olarak, en azından seçimsiz 5-6 ay daha sürdürebilmenin yollarının arandığını, yüzde 65'in meclise yansıtılmasının en iyi yolunun erken seçim olmasına karşın bugün için bunu lüks bir seçenek olarak gördüğünü söyledi. Talat, yine de bu değerlendirmenin bugün için olduğunun altını çizdi.
"ÖĞRETMENLERİN MÜCADELEDEKİ YERİ ÖZEL"
Başbakan Talat, Kıbrıs Türk halkının barış, çözüm ve AB üyeliği mücadelesinde öğretmenlerin yerinin özel olduğuna işaret ederek, 3 yıldır sürdürülen mücadelede öğretmenlerin hep halkın önünde yürüdüğünü söyledi. Talat, bu durumun Kıbrıs Türk halkının şansı olduğunu ifade ederek, Rum halkı için ayın şeyi söylemenin mümkün olmadığını belirtti.
ERASLAN: "ÇARE ERKEN SEÇİM"
KTOEÖS Genel Başkanı Adanan Eraslan ise, ziyarette yaptığı konuşmada, sendikasının Kıbrıs'ta barış ve çözüm mücadelesine destek verdiğini anlatarak, mücadelenin sürdüğünü belirtti ve doğru kararlar alabilmek amacıyla gelinen aşama konusunda bilgi almak istediklerini söyledi.
Eraslan, halkın yüzde 65 ile çözüm, birleşik Kıbrıs ve birleşik Kıbrıs'ın AB üyeliğine destek verdiğini ifade ederek, bu 'evet'i kendi siyasi çıkarları için; çözümden kaçmak için kullanmak isteyenlerin önünün takınması gerektiği üzerinde durdu.
Eraslan, sürecin bu aşamasında kendileri için toplum lideri ve görüşmecinin Başbakan Mehmet Ali Talat olduğunu vurguladı.
Eraslan, görüşmede kendilerince olumsuz gördükleri hükümet uygulamaları hakkında da bilgi alacaklarını söyledi.
Hükümetin azınlığa düştüğünü; 1-2 kişilik bölük pörçük siyasi partilerle bulunacak çözümlerin ise kişiliklerin ön plana çıkacağından sorun oluşturacağını söyleyen
Eraslan, KTOEÖS'ün UBP-TP hükümetine asla sıcak bakmadığını bildirdi.
Eraslan, böyle bir durumun barış yanlısı Kıbrıs Türk halkını ve kendilerini üzeceğini ifade ederek, en iyi çözümün zaman kaybetmeden erken seçime gitmek olduğunu söyledi.