New York - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan Kıbrıs'ta özlü müzakerelerin yeniden başlaması yolunda bir girişimde bulunmasını istediklerini ve Genel Sekretere bir güven arttırıcı paket önerisi yaptıklarını söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yaptığı yaklaşık 40 dakikalık görüşmenin ardından BM'de gazetecilere açıklamalarda bulunan, soruları yanıtlayan Talat, BM Genel Sekreteri Ban'la son derece verimli bir toplantı yaptıklarını belirtti.
Ban ile görüşmelerinde KKTC'nin Kıbrıs sorunundaki duruşunu yeniden tekrarladıklarını ve açıkladıklarını anlatan Talat, Ban'a Kıbrıslı Türkler'in kapsamlı bir çözüme hazır olduğunu ve adada acil bir çözümün gerekli olduğunu ilettiğini kaydetti.
Talat,"Sorunun aciliyeti bir gerçektir, çünkü zaman azalıyor ve adadakibölünme giderek daha fazla kalıcı hale geliyor. Dolayısıyla biz BM Genel Sekreteri'nin soruna eğilmesini, özlü müzakereler için bir girişimde bulunmasını istiyoruz"dedi.
-"Güven arttırıcı paket önerisi"-
Ban'a bir güven artırıcı paket önerisinde bulunduklarını belirten Talat, bu paketin içinde daha önce 2006 yılında yaptıkları önerilerin geliştirilmiş, gözden geçirilmiş halinin bulunduğunu, aynı zamanda ek bazı öneriler de olduğunu vurguladı.
Talat "Dolayısıyla BM Genel Sekreteri Ban'dan, BM'den ve Güney Kıbrıs'tan bu önerilere olumlu yanıt bekliyoruz. Güven arttırmak çok önemli, çünkü çözüme ulaşmak ve o çözümün üstünde barış inşa etmek için güvene ihtiyacımız var" dedi.
Talat, "Bildiğiniz gibi çözüm barış demek değildir, barış bir çözüm üzerine kurulabilir. Biz şu an için güçlü bir barışa temel olabilecek bir çözüme ulaşmaya çalışıyoruz. Biz adadaki bölünmeyi sona erdirmek, bölgede bu sorunu ortadan kaldırmak ve bölgedeki barış ve istikrara katkıda bulunmak için uluslararası toplumun sorunumuza ilgisini bekliyoruz"diye konuştu.
-Bazı öneriler-
Talat, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a, iki taraf arasında güven arttırmak için askeri önlemler alınması ve geçiş noktalarının açılması gibi bazı önerilerde bulunduğunu, ancak BM'den ve Güney Kıbrıs tarafından bir yanıt almadan bu önerilerin detayıyla ilgili şu an bilgi vermenin uygun olmadığını söyledi.
Talat 8 temmuz (2006) anlaşmasını destekleyip desteklemediğini soran bir gazeteciye, "Kesinlikle, sadece anlaşmayı desteklemekle kalmıyorum, aynı zamandao anlaşmaya imza atanlardan biriyim, dolayısıyla anlaşmayı kabuletmemek ya da desteklememek mümkün mü?" dedi. Ancak anlaşmanın 14 ayın sonunda başarılı olmadığına dikkati çeken Talat, bu anlaşmanın daha verimli hale getirilmesini desteklediğini belirtti. Talat bu kapsamda 5 Eylül'dePapadopulos ile yaptıkları görüşmede 2.5 aylık bir hazırlıktan sonra özlü müzakerelere başlama önerisinde bulunduğunu, önerisinin 8 Temmuz anlaşmasının sözüne ve ruhuna uygun olduğunu anlattı.
AA