HABER

Talat-Papadopulos görüşmesi Rum basınında

Talat-Papadopulos görüşmesi Rum basınında

LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan gazeteler, dün KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos arasında gerçekleşen görüşmeyi manşetlerine taşıdı.

Simerini haberi, "Talat 8 Temmuz Anlaşmasını Tekmeledi", "Görüşme Çıkmazı Teyit Etti", "Bundan Sonraki Adımlara İlişkin Prosedür Komada" başlık ve spotlarıyla aktardı. Haberde dünkü Talat-Papadopulos görüşmesinden çıkan sonucun, "Kıbrıs sorununun mevcut aşamadaki çıkmazının teyidinden ibaret olduğu" yorumuna yer verildi.

Gazete, Papadopulos'un 8 Temmuz anlaşmasının inançla hayata geçirilmesinde ısrar ederek, üzerinde uzlaşılanların gerçekleştirilmesine ilişkin önerilerde bulunduğunu, Cumhurbaşkanı Talat'ın ise "beklendiği gibi üzerinde uzlaşılanlar çerçevesinin dışında teklif ve önerilerde bulunarak anlaşmadan kaçmaya çalıştığını" yazdı.

Görüşme sonrasında Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller'in okuduğu, "İki lider, temaslarına BM aracılığıyla devam etmekte ve uygun bir zamanda yeniden görüşmekte anlaştı" denilen açıklamayı da "Bütün bu prosedürde ortaya çıkan ağrı kesici" olarak yorumlayan gazete, özetle şunları yazdı:
"Papadopulos'un Mehmet Ali Talat ile dünkü görüşmesi, önceden dile getirilen ilerleme sağlanması için gerekli ön şartların var olmadığı değerlendirmelerini teyit etti. İki tarafın görüşmeye farklı yaklaşımlar içerisinde gelmesi, önümüzdeki adımlarda bir anlaşma olması yönünde iyimserliğe hiçbir olanak bırakmadı. Başkan Papadopulos inançla 8 Temmuz anlaşmasının hayata geçirilmesinde, üzerinde uzlaşılanların uygulanması pratiğine ilişkin önerilerde bulunarak ısrar etti.

Mehmet Ali Talat da beklendiği gibi üzerinde uzlaşılanların dışında teklif ve önerilerde bulunarak, anlaşmadan kaçmaya çalıştı. Bütün göstergelere göre dünkü gelişmelerden çıkan temel unsur; çıkmazın teyidiydi. Bu çıkmazın resmileşmemesi; Kıbrıs Türk tarafının anlaşmayı hayata geçirmeyi arzu etmediği artık tamamen net olsa bile, sorumluluğunu üstlenmekten kaçınmasından kaynaklanıyor. Buna paralel olarak, anlaşmanın mazi olmasını ne BM ne de Lefkoşa isterdi. Özellikle arabulucular ve Kıbrıs Rum tarafı için 8 Temmuz anlaşması, çıkmazdan çıkılmasının yegâne yoludur.

Mehmet Ali Talat'ın görüşme sırasında sunduğu öneriden, 8 Temmuz anlaşmasını 'tekmeleme' çabası ortaya çıkıyor. İşgal bölgelerine dönüşünde kendisinin söylediğine göre Kıbrıs sorununun ana meselelerinin iki ay kadar 5 komitede görüşülmesini; daha sonra da 2008 sonuna kadar çözüm hedefiyle prosedürün iki toplum liderinin görüşmelerinin öncülüğünde hızlandırılmasını önerdi."

Simerini, Rum Yönetimi Başkanı Papadopulos'un, Möller'in konutundan ayrıldıktan sonra Rum Başkanlık Köşkü'ne dönüşünde yaptığı açıklamayı "Tasos: Talat 8 Temmuz Anlaşmasında Değişiklik İstedi" başlığıyla şu şekilde aktardı:

"Kıbrıs Rum tarafı 8 Temmuz anlaşmasında öngörüldüğü üzere Kıbrıs sorununa ilişkin görüşmelerin ön hazırlığının komiteler aracılığıyla ciddi şekilde yapılmasında ısrar etti. Kıbrıs Türk tarafı, komitelerin rollerinin kısıtlanması ile görüşmelerin derhal başlamasını istedi. Buna rağmen, görüşme yapıcı bir ortamda gerçekleşti, karşılaştığımız bu zorluğu aşmanın yolunu bulmak amacıyla temaslarımıza BM aracılığıyla devam edeceğiz. Sadece, gündemin ana konusu da olan 8 Temmuz prosedürünü görüştük.
Biz, anlaşmanın hemen ve şartsız olarak hayata geçirilmesinde ısrar ettik. Bu, Kıbrıs sorununa yeni bir zeminde kapsamlı çözüm bulunmasına yönelik görüşmeleri olumlu şekilde ileri götürecek bir prosedürdür ve inanıyoruz ki önerilerimiz, özlü görüşmeleri ve Kıbrıs sorununun çözümünü gündeme getirecek zaman daha da kısalırdı."

"RUM MUHALEFETİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI" Simerini "Muhalefet Hayal Kırıklığı Beyan Ediyor" başlığıyla yansıttığı haberinde ise Rum ana muhalefet DİSİ Partisi lideri Nikos Anastasiadis'in dün Talat-Papadopulos görüşmesine ilişkin değerlendirmesine yer verdi. Gazeteye göre Anastasiadis, "Maalesef, çıkmaz devam ediyor. İlerleyen zamanlarda gerçek hareketlilik gözlemlenmesi için şartların yaratılmasını umalım, çünkü durağanlık ve çıkmaz özellikle Kıbrıs Rum tarafının makul çıkarlarına hizmet etmez ve fayda sağlamaz" dedi.
Fileleftheros gazetesi ise haberi, "Talat'ın, 8 Temmuz'u Öldürmesi Yönünde Ankara'dan Aldığı Kısıtlayıcı Direktiflerle Elleri Bağlı", "Tasos Pazartesiye Kadar Yeni Görüşme Önerdi" başlık ve spotlarıyla duyurdu. Haberinde KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın dünkü görüşmeye Ankara'dan 8 Temmuz anlaşmasını etkisiz hale getirmesi yönünde açık direktiflerle gittiğini öne süren gazete, konuyla ilgili şunları aktardı:

"Möller'in huzurunda 3 saatten fazla süren görüşme çıkmazın kırılmasını sağlamadı, Talat'ın aldığı direktifler de, hareket kabiliyetini asgaride tuttu. Görüşmenin ve prosedürün tamamen çökmesi olasılığı karşısında başka bir fırsat verildi: Michael Moller dolaylı görüşmeler başlatacak ve git-geller aracılığıyla Gambari prosedürünün ilerlemesi için zemini şekillendirecek. Tasos Papdopulos, Talat'a güçlüklerin aşılması amacıyla bütün olanakların kullanılması için pazartesi gününe kadar görüşmelerini önerdi.

Kıbrıs Rum tarafı bütün görüşme boyunca Gambari prosedürünün hayata geçirilmesi gereği üzerinde ısrar etti. Talat, bu öneriyi reddetti. Böylece, görüşme sırasında ortaya çıkan konular için sorumluluk üstlenemeyeceğini teyit etti. İşgal lideri, iki liderin başlayacağı doğrudan görüşmelerin gündemini belirleyecek bir komite kurulmasını önerdi. 8 Temmuz'u terk ederek, yeni temel prosedür önerdi. BM'nin, müzakerelerin başlamasından önce zemin hazırlanmasına ilişkin tezinin de terk edilmesi anlamına geliyordu ki, reddedildi. Talat önerisini, üzerinde uzlaşılmış prosedürün bir parçası olarak ortaya koydu."

Alithia ise, Talat-Papadopulos görüşmesinde 14 aydır hayata geçirilmeyen anlaşmayı çok az da olsa ileri doğru itelemenin başarılamamasının yanında, büyük görüş ayrılıklarının ve çıkmazın da neredeyse aşılamaz olduğunun ortaya çıktığı, bu nedenle 8 Temmuz anlaşmasının dün itibarıyla havada bulunduğu yorumunu yaptı. Haberi "8 Temmuz Havaya Uçtu", "Talat Özlü Görüşmelerin Hızlandırılmasını, Tasos Ön Hazırlık İstedi" başlığıyla yayınlayan gazete, "3 buçuk saatlik görüşmede yalnızca 8 Temmuz'un ifade bile edilmediği, iki önerili bir açıklama başarılmış olması karakteristiktir" ifadesini kullandı.

Mahi, haberi "İki Taraf Arasındaki Fikir Uçurumu Teyit Edildi" başlığıyla okurlarına aktarırken, Haravgi "Tasos-Talat Görüşmesi 'Yapıcı' Ama Hangi Şartlar Altında Yeniden Görüşecekleri Konusunda Anlaşamadılar" başlığını kullandı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler