HABER

Talat, Rusya ziyeretinden memnun

LEFKOŞA (İHA) - KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türkü'nün, haklılığını ve özellikle 24 Nisan'dan sonra değişen koşullara göre uluslararası yasal zeminin değişmesi gerektiğini, sürekli ve istikrarlı olarak anlatması zorunluluğuna dikkat çekerek, Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar'ın Rusya ziyaretini bu yönde atılmış önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Rusya'ya giden Türk işadamları heyetinde yer alan ve Rusya gezisini tamamlayarak dün yurda dönen Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar bu sabah, Başbakan Mehmet Ali Talat'a temaslarıyla ilgili bilgi verdi.

Talat, Başbakanlık Şeref Salonu'nda kabul ettiği Tunar'a "çok önemli bir olanağı güzel bir şekilde kullandınız. Sağ olun" diyerek teşekkür etti.

Salih Tunar da, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) davetiyle gittiği Rusya'da katıldığı toplantıda, çok kısıtlı süre içerisinde kendisine de söz hakkı verilmesini, Kıbrıs Türkü adına "önemli bir olay" olarak değerlendirerek, "Üstlendiğimiz bu görevi yerine getirmekten mutlu olduk" dedi.

Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar, Türkiye ile Rusya'nın son dönemde yakın ilişkileri bulunduğunu, ekonomik ilişkilerini en üst düzeye çıkarma çabasında oldukları ve ülke arasındaki 11 milyar dolarlık ticaret hacminin gelecek yıl 15 milyar, daha ileriki yıllarda 25 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Ekonomik ilişkilere verilen öneme de dikkat çeken Tunar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen Aralık ayında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarete Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kısa sürede karşılık verdiğini ve yıl içinde yeniden Rusya'ya gitmeyi tasarladığını aktardı.

Ziyaret sırasında kendisine söz hakkı verilmesi üzerine yaptığı konuşmada, çok kısa da olsa, Kıbrıs Türk tarafının referandumda çözüm ve Birleşik Kıbrıs yönünde iradesini ortaya koymuş olmasına rağmen, en fazla mağdur olan taraf olduğu, izolasyonların halen devam ettiği, bunların ülke ekonomisi üzerinde büyük engeller oluşturduğu ve kaldırılmasının gerekliliği üzerinde durduğunu kaydeden Tunar, Avrupa Birliği'nin, bu yöndeki karara rağmen bugüne kadar somut adımlar atamadığını; Rusya'nın bölgede güçlü bir devlet ve BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak bunu yapmaya muktedir olduğunu ve böyle bir çaba beklendiğini ifade ettiğini aktardı.
Tunar, adanın turizm potansiyeline de dikkat çektiği konuşmasında, bunun iki yönden değerlendirilebileceğini; ülkenin Rus turistler yanında Rus yatırımlarına da açık olduğunu ve Rus işadamlarının bundan yararlanabileceklerini ortaya koyarken; Türkiye ile Rusya arasında gelişen bu ekonomik ilişkilerin bir şekilde Kıbrıs'ı da kapsamasının çözüme ve bölge barışına sağlayacağı katkıya da işaret ettiğini kaydetti.

Tunar, Putin, daha önceki konuşmalarında hep, Türkiye-Rusya arasındaki ekonomik ilişkileri gündeme getirmişti; benim konuşmamdan sonra, basına da yansıdığı şekilde, Kıbrıs konusunda çok önemli açıklamalar yaptı" şeklinde konuştu.

Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar, katıldığı Türk-Rus İş Konseyi Toplantısı'nda Rusya Odalar Birliği Başkanı Primakov'la da tanışma imkanı bulduklarını belirtirken; başlatılan bu temasları bundan sonra da, ülke yararına devam ettireceklerini kaydetti.

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat da, Kıbrıs Türkü'nün, haklılığını ve özellikle 24 Nisan'dan sonra değişen koşullara göre uluslararası yasal zeminin de değişmesi

gerektiğini sürekli ve istikrarlı olarak dünyaya anlatmak, Rusya gibi önemli rolü bulunan bir ülkeyi de bu haklı mücadeleyle ilgili bilgilendirerek haklıdan yana tavır takınmasını sağlamak durumunda olduğunu belirterek, bu ziyareti bu yönde bir adım olarak değerlendirdi.

Tunar'a hitaben, "Sayın Erdoğan'ın Rusya gezisi, buna sizin katılmanız ve orada Kıbrıslı Türkler adına görüşlerinizi ortaya koymanız ve sonuç olarak da Sayın Putin'in, burada büyük yankı yaratan önemli açıklaması, gerçekten önemli bir gelişme" diyen Talat, birkaç günde sonuç almanın mümkün olmadığını, dolayısıyla bu yöndeki çabanın sürekli ve istikrarlı kılınması gerektiğini vurguladı.

Talat, "Kıbrıs'taki siyasi değişimin kalıcı bir değişim olduğunu; geriye dönüşün mümkün olmadığını çok açık şekilde ortaya koymamız gerekiyor ki, dünya da bu yeni durumu değerlendirebilsin" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin de Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporda bunun altını çizdiğini anımsatan Talat, Rusya'nın geçmişte veto ettiği konunun ise bambaşka bir konu olduğunu söyledi.

Talat, Rusya'nın, Annan Planı'nı değil, planın gerekli bir bölümünün zamanından -referandumdan- önce gündeme gelmesini veto ettiğini, dolayısıyla şu andaki duruşunun geçmişe göre farklı olduğunu ve o zamankini de çok olumsuz bir unsur olarak almamak gerektiğini ifade etti.

En Çok Aranan Haberler