LEFKOŞA (İHA) - Referandum sonuçlarını değerlendirmek üzere yarın Brüksel'e gidecek olan KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, referandum sonuçlarının ortaya çıkmasının ardından Kıbrıs Türk tarafının izolasyonuna son verecek diplomatik atakta bulunulacağını açıkladı.
Referandumda ortaya çıkan sonuçların ardından Kıbrıs Türk tarafının cezalandırılamayacağının altını çizen Talat, Türk tarafının yapacağı diplomatik atağın hangi noktalarda olacağının değerlendirildiğini kaydetti. Talat, bugün bir televizyon kanalında yayınlanan programda, referandum sonuçları ve hükümetin durumuna ilişkin soruları yanıtladı.
Başbakan Talat, Avrupa Birliği Savunma ve Güvenlik Komitesi tarafından referandumlardan çıkan sonucu değerlendirmek üzere bir davet aldığını ve bu toplantıya katılarak sonuçların değerlendirmesine katkı yapacaklarını söyledi. Toplantıya Kıbrıs Avrupa Birliği Karma Parlamento Heyeti Başkanı'nın da katılacağını ifade eden Talat, toplantı davetini referandum tarihinden bir gün önce aldığını ve referandumdan olumsuz bir sonuç çıkacağının düşünülerek yapıldığını kaydetti.
Komite'nin yapılacak toplantıların ardından Avrupa Birliği parlamentosuna yönelik bir tavsiye kararı üreteceğini ve bunun etkisini de dikkate alarak bu toplantıya büyük önem verdiklerinin altını çizen Başbakan Talat, Birleşmiş Milletler ile de daha önce uyum konusunda başlatılan çalışmalar bulunduğunu, bunların da Brüksel'de değerlendirileceğini ve bu çalışmaların da sürdürülmesi için girişimlerine devam edeceklerini belirtti.
"Diplomatik atağın neleri kapsadığına, Türkiye'ye bağlanmanın gündeme gelip gelmeyeceğine" ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Talat, Türkiye'ye bağlanma politikalarının dünya gerçeklerine uymadığını, bunun olamayacağının ortaya çıktığını belirterek, "Bu anlayış tarihe mal oldu" dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınmasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından şiddetle yasaklandığına da dikkati çeken Talat, bunun dünya ile uyumlu bir adım olup olmadığının da ayrıca değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Talat, bunların yerine Kıbrıs Türkleri'nin izolasyondan kurtulması vizyonunu ile çözüm ve Avrupa Birliği'ne bütünleşme isteğini ön plana çıkarmanın daha doğru olacağı inancı içerisinde olduğunu ifade ederek, geri tepebilecek ve yakalanan ivmenin yitirilmesine yol açacak politikalar yerine, kabul edilebilir ve Avrupa Birliği değerleriyle uyumlu politikaların gündeme getirilmesinin doğru olacağını kaydetti.
"Hükümetin geleceğine" ilişkin soruları da yanıtlayan KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, hükümette şu an için bir krizin söz konusu olmadığını, ancak bunu ihtimal dışı da tutmadıklarını belirtti. Bu aşamada, erken seçimin gündeme gelmesinin Kıbrıs Türk tarafının diplomatik atağını zorlayacağına da dikkati çeken Talat, "Erken seçimden kaçmayız. Gündeme gelmesi halinde destekleriz. Ancak tek kaygımız bu aşamada başlatacağımız diplomatik atağın bundan zarar görmesidir" diye konuştu.
Talat, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın istifa etmesi halinde erken seçimin gündeme getirilebileceğini de sözlerine ekledi.