LEFKOŞA (İHA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkan Vekili ve Mağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer başkanlığında kurulan CTP-DP koalisyon hükümetini onayladı.
Cumhurbaşkanı Talat, bugün saat 17.00'da kendisini ziyaret eden CTP Genel Başkan Vekili Soyer ile Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş'la gerçekleştirdiği yarım saatlik görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, onayladığı yeni kabineyi açıkladı. Talat, "Başbakan Soyer, Başbakan Yardımcısı'yla çalışarak hükümeti oluşturdular ve bana az önce takdim ettiler. Ben de Anayasa'nın 106. maddesinin bana verdiği yetkiye dayalı olarak sunduğu listeyi onayladım. Ayrıca bakanlıkların kuruluş kararnamesini de onayladım" dedi.
Cumhurbaşkanı Talat'ın kabineyi okumasının ardından Soyer ile Denktaş kısa birer konuşma yaptı.
CTP Genel Başkan Vekili Soyer, konuşmasında, DP Genel Başkanı Denktaş'la istişare içinde hükümetin bileşimini ve hükümet protokolünü birlikte çalışarak sonuçlandırdıklarını söyledi. Kurulan yeni hükümeti, "Yeniden Yapılandırma Hükümeti" olarak tanımladıklarını kaydeden Soyer, "Hükümetimiz, halkımıza, ülkemize büyük hizmetler vermek amacıyla artık kurulmuştur. Önümüzdeki günlerde programımızı mecliste okuyup güvenoyu aldıktan sonra yerine getireceğiz" şeklinde konuştu.
DP Genel Başkanı Denktaş da, geçen 1 yıl içinde CTP-DP koalisyon hükümetinin uyumlu bir performans ortaya koyduğuna dikkat çekerek, yeni dönemde de aynı uyum ve karşılıklı anlayış içerisinde çalışacaklarını söyledi. Denktaş, "Son derece reformist bir uygulama dönemi geçirmeyi planlıyoruz" dedi. Denktaş, konuşmasının devamında, "Hedeflediklerimizi ne kadar başarıp başarmayacağımız, sivil toplum örgütleriyle sendikaların muhalefet anlayışı ile meclisin bir bütün olarak katkı koymasıyla mümkün olacak. Umut ederim bu katkıları eleştirileriyle, destekleriyle sağlayabileceğiz ve halkımızın günlük yaşamını dünkünden daha iyi bir hale getirebileceğiz" ifadelerini kullandı.
KKTC Anayasası'nda, Bakanlar Kurulu'nun göreve başlaması, hükümet programı ve hükümetin güven oylamasıyla ilgili düzenleme şöyle:
"Cumhurbaşkanı'nca atanan Bakanlar Kurulu'nun listesi, tam olarak, Cumhuriyet Meclisi'ne sunulur. Cumhuriyet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağrılır. Bakanlar Kurulu'nun programı, atanma tarihinden başlayarak en geç 1 hafta içinde Başbakan veya bir bakan tarafından Cumhuriyet Meclisi'nde okunur. Programın Cumhuriyet Meclisi'nde okunmasından sonra güvenoyuna başvurulur. Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından 2 tam gün geçtikten sonra başlar ve görüşmelerin bitiminden 1 tam gün geçtikten sonra oylama yapılır. Güvenoyu alan Bakanlar Kurulu'na karşı, güven oylamasından sonra 3 ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemez. Güvenoyu alamayan Başbakan, istifasını Cumhurbaşkanı'na sunar."