TRABZON (İHA) - Trabzon'da başta böbrek olmak üzere çok sayıda kişinin organ beklediği, organ bağışında bulunma oranında 2004 yılının ilk 8 ayı itibariyla geçen yıla göre önemli bir düşüş gözlendiği bildirildi.
Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü Yataklı Tedavi Hizmetleri Şube Müdürü Fikret Çimşit, il genelinde başta böbrek olmak üzere çok sayıda kişinin organ beklediğini belirterek geçen yıla oranla bu yıl organ bağışlama sayısında bir düşüş gözlendiğini söyledi. Günde ortalama olarak 10 kişinin organ bağışında bulunmak için başvuru yaptığını kaydeden Çimşit, "Bu başvurular arasında ilk sırada böbrek yer alırken, bunu göz bağışı takip ediyor. İlimizde önemli sayıda böbrek hastası var. Numune Hastanesi'nde 20, SSK'da 13, KTÜ Tıp Fakültesi'nde 13, Özel Karadeniz Hastanesi'nde 20 ve Sürmene Devlet Hastanesi'nde de 9 olmak üzere toplam 75 diyaliz makinesi hastalara hizmet veriyor. Bu makineler tam kapasite çalışıyor ve yine de yetersiz kalıyor. Buradan böbrek hastalarının sayısının ne kadar çok olduğu anlaşılıyor. Bazen çevre illerden de gelen hastalar oluyor" dedi.
Erkeklerin kadınlara göre daha fazla organ bağışında bulunduğunu ifade eden Fikret Çimşit, "Organ bağışında bulunan kadınların sayısı erkeklerinkinden çok az. Organ bağışında bulunma yaşı da 18 ve 45 arasında değişiyor. Çünkü bu yaş arasındaki kişilerin organlarının daha sağlıklı olma ihtimali yüksek. Organ bağışlamak isteyen kişi iki şahitle kurumumuza gelerek organ bağışında bulunmak istediğini beyan ediyor ve bunun karşılığında kendisine bir belge veriliyor. Kişi organ bağışında bulunduğuna dair bu belgeyi cebinde saklıyor" diye konuştu.
Yataklı Tedavi Hizmetleri Şube Müdürü Fikret Çimşit, organ bağışında bulunmanın çok önemli bir insanlık görevi olduğunu kaydederek şunları söyledi:
"Kişi belki sevdiği kişinin organlarının alınmasından acı duyabilir ancak sevdiği kişinin organları bir başka kişiye hayat verecek ve o kişinin vücudunda yaşayacaktır. Bunlar büyük mutluluktur. Biz kurum olarak organ bağışı konusunda bilgilendirici ve yönlendirici çalışmalar yapıyoruz. Bunların elbetteki etkisi oluyor. Ancak insanlar daha çok kan bağışında olduğu gibi deprem, kaza gibi bir olay sonrası ihtiyaç olduğunun duyurulmasından sonra buna başvuruyorlar. Yani böyle bir olay sonrası daha çok başvuru oluyor. Bunları deprem sonrasında yaşadık. Ancak geçen yıla göre düşüş gösterse de ilimizde bu oranın iyi olduğunu söyleyebiliriz"