Baharın sonları yaklaşınca masmavi gökyüzünde parlak güneş görürüz. Ama güneşin gözlerimize daha birçok oyun oynayabildiğini biliyor muydunuz? Gökyüzünde optik illüzyonlara nadiren rastlanıyor ama gerçekleştiğinde çok etkileyici şekilde oluyor.
İşte Bright Side seyahat fotoğrafçıları tarafından çekilmiş bu tip güneş olayları.
Hale, gökkuşağının buzlu benzeridir ve gökkuşağı ile arasındaki fark, ışığın su damlaları içinde değil buz kristalleri içinde kırılmasıdır.
Rusya'da çok karmaşık bir hale.
Klasik bir yalancı güneş veya diğer adıyla parheli, aynı anda üç güneş varmış gibi görünme efektine verilen isimdir. Bu da bir çeşit haledir ama bunun en belirgin kısmı güneşin 22 derece mesafesinde ve yaklaşık aynı yükseklikte iki çiftinin olmasıdır.
Bu Batı Virginia'dan bir ışık sütunu. Böyle sütunlar, güneşin havadaki küçücük buz parçacıklarında kırıldığında altıgen buz tabakaları veya çubuklar şeklinde görünmesi sonucu ortaya çıkar.
Kırık tayf bazen dağlardaki sisin içinde görülebilir. Güneşin zıttı yönüne doğru baktığınızda olur ve genelde etrafı sena olarak adlandırılan gökkuşağı ışıltısıyla çevrilidir.
Güneş rüzgarı yeryüzün manyetik alanıyla çarpıştığında böyle bir ışıltı ortaya çıkar. Bu olay sadece kuzey ve güney kutuplarıyla sınırlı değil, Yunanistan'da da kuzey ışıkları görülen zamanlar oldu.
Yeşil parıltı şafağın ilk ışıklarında veya günbatımının son ışığında görünür. Yakalanmasının oldukça zor olmasının dışında gözler için de zararlıdır. Bunun dışında eğer görmek isterseniz birçok hava koşulu mevcut olmalı: Gözüken bir ufuk, açık ve bulutsuz hava. Örneğin fotoğrafçı bu yeşil ışığı o gün çektiği fotoğraflar arasında gezinirken fark etti.
Sirkumyatay yay olarak da bilinen bu atmosferik olay çok nadir görülüyor. Bu olay doğan veya batan güneşteki yatay güneş ışınlarının bulutlardaki yatay buz parçalarından kırılmasıyla ortaya çıkar. Yukarıdaki fotoğraf 2006 yılında Washington semalarında çekildi.
15 Ocak 2010'da Çin'in Zhangzhou bölgesindeki insanlar güneş tutulmasını izlerken.
Yeryüzündeki güneş tutulmasının ağaç yaprakları altındaki bu fotoğrafı 'kamera deliği' (camera obscura) efektiyle yapılabildi, güneş yaprakların arasındaki küçük boşluklardan süzülüyor. Bu fotoğraf 3 Ekim 2005'te Madrid'de güneş tutulması sırasında çekildi.