Gerek konuşmalarda gerekse yazışmalarda doğru iletişimi kurmak için birçok farklı kelime kullanırız. Sohbet esnasında ağzımızdan çıkan sözcüklerde yazım hatasına rastlamak pek mümkün değilken yazılı iletişimlerde bu tür hatalar cümlelerin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Tam da sözcüğü de yazımında çoğunlukla yazım yanlışı yapılan kelimelerden biri olarak karşımıza çıkar. Hem kelimelerin hem de sözcük sonuna gelen eklerin yazımında hataya düşmemek için TDK sözlük sitesi ziyaret edilir.
Tam da kelimesiyle ilgili en sık yapılan imla hatalarından biri sözcüğün sonunda yer alan “–da” ekidir. Bu ek bazı durumlarda bitişik kullanılırken bazı zamanlarda ise ayrı yazım şekliyle karşımıza çıkabilmektedir. Bu noktada tam da yazımı ile ilgili doğru ve en güncel bilgilere ulaşmak ve bu bilgiler doğrultusunda bu sözcüğü kullanmak oldukça önemlidir. Öncelikli olarak tam da sözcüğü sonunda bulunan “–da” eki bir bağlaç ekidir.
Mana açısından alakalı cümleleri, kelimeleri veya kelime gruplarını birbirine bağlayan kelimeler, dil bilgisi kapsamında bağlaç olarak isimlendirilmektedir. Bağlaçların yazım stilinde yaygın olarak imla kuralı ihlali görülebilmektedir. Bu bağlamda tam da TDK’ye göre nasıl yazılmalı konusu karşımıza çıkabilir. Bu kelimenin sonundaki ek her zaman ayrı kullanılmalıdır.
Tam da sözcüğü yazımında sıklıkla hataya düşülmesinin nedenlerinden biri sonunda bulunan ekin yanlış kullanılmasından kaynaklıdır. Bu yüzden tam da bitişik mi yazılır konusu yaygın olarak kullanıcılar tarafından gündeme gelmektedir. Pek çok kullanıcı bu kelimeyi “tamda” şeklinde bitişik olarak yazmaktadır. Ancak Türk Dil Kurumunun yazım kuralları sayfasında “-da” eki bulunma durum eki olarak kullanılırsa bitişik, bağlaç olarak kullanılırsa her zaman ayrı olarak yazılmalıdır.
Bu yüzden tam da kelimesinin doğru yazım stili “tam da” şeklinde olmalıdır. Bu sözcüğün sonunda yer alan ek bir bağlaçtır ve tek başına kullanıldığında herhangi bir anlam ifade etmemektedir. Bu bilgileri değerlendirdiğimizde tam da doğru yazılışı şu şekildedir: