Anayasa uzlaşma Komisyonun oluşturduğu alt komisyon, çalışmalarda, oylamaya gidilmeyerek, mutabakatla hareket edilmesini önerdi. Komisyonun çalışma yöntemine ilişkin raporunu hazırlayan alt komisyon, üç ana başlığı ise üst komisyona bıraktı. Bir grubun çekilmesi halinde komisyonun misyonu, anayasanın temel ilkelerinin belirlenmesi, alt hukuk normlarının anayasayla eş zamanlı düzenlenmesi konuları, üst komisyonda ele alınacak.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon, çalışma yöntem ve usullerine ilişkin çalışmalarda sona yaklaştı. Alt komisyon, benimsediği kararları, üst komisyonun 24 Ekim Pazartesi günü yapacağı toplantıya iletecek.
Komisyonun yaptığı üç toplantıda aldığı kararlar doğrultusunda hazırlanan taslak rapora göre, komisyonun ismi TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu olacak. Komisyona TBMM Başkanı başkanlık edecek. Komisyon, haftada iki gün çalışmalarını yürütecek, toplantılar salı ve perşembe günleri yapılacak. Toplantı yeter sayısı konusunda da iki öneri gündeme geldi. Ak Parti, CHP ve MHP, 3 parti grubundan 1 ’er üyenin bulunması durumunda komisyonun toplanabileceğini, BDP ise temsil edilen her parti grubundan 1 ’er üyenin olması gerektiğini belirtti.
Alt komisyonda, çalışmalarda oylama yerine mutabakatla hareket edilmesi fikri benimsendi. Anlaşılamayan konulara ise daha sonra dönülecek.
Kadınlar ‘Anayasa bizi korusun’ diyor
Birçok kadın örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Anayasa Kadın Platformu, nasıl bir anayasa istediklerini TBMM’ye iletti. Platform, tüm karar organlarında kadınların eşit temsilini sağlayan, işyerlerinde her türlü ayrımcılık, cinsel taciz ve mobbinge karşı önlemler alan, zorunlu din ve milli güvenlik derslerine yer vermeyen bir anayasa istedi.
TBMM’nin yeni anayasa çalışmaları çerçevesinde oluşturduğu internet sitesinde, Anayasa Kadın Platformu’nun görüşleri de yer aldı. Platform, “Erkek demokrasiden gerçek demokrasiye eşitlikçi, demokratik ve özgürlükçü bir anayasa için talepler” başlığı altında isteklerini sıraladı.
Platform, yeni anayasa için toplumsal meşruiyeti olan katılımcı, geniş bir tartışma ortamı sağlanması, toplumsal farklılıkları en az siyasi farklılıklar kadar hesaba katan, toplumsal ve siyasi temsil gücü yüksek bir “Anayasa Meclisi” oluşturulmasını önerdi. Anayasa meclisinin, parlamento içi ve dışı siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini kapsayacak anlayışla oluşturulmasını, bu mecliste yüzde 50 kadın temsilinin, toplumun her kesiminden kadınlara yer verilerek sağlanması istendi.