Uzay KESMEN-Ramazan EĞRİ/İSTANBUL, (DHA)Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın yerine yapılan rezidans inşaatında geçtiğimiz ay meydana gelen asansör kazasında 10 işçi yaşamını yitirmişti. Asansör faciasının ardından inşaatın demir ve kalıp işini yapan taşeron firmada çalışan ve paralarını alamadan işten çıkartıldıklarını iddia eden işçilerden Cemalettin Duran ve Orhan Yaman, inşaattaki 236 metre yüksekliğindeki kule vince çıktı. 2 işçi, gece de soğuk havaya rağmen eylemlerine devam ederken; işçilerin paralarını alabilmeleri için Torunlar firması ve alt taşeronlarla da görüşmelerin sürdürüldüğü öğrenildi.
Öte yandan gece saatlerinde inşaat alanına CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da geldi. Tanal, vincin üzerinde eylemlerini sürdüren işçilerin durumlarını inceledi, ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
"BATTANİYE,YEMEK VE SU GÖNDERDİK"
Eylemci işçilere yemek ve su gönderdiklerini söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "44. kat orası. Burada çalışan 54 toplam işçi var. İşveren işten çıkarmış durumda ve toplam ücret alacakları 90 bin TL. Bu parayı vermiyorlar. Vermedikleri içinde onlarda şuan da vincin üzerinde bulunuyorlar. Netice itibariyle bu para gelmezse niyetleri tabii hoş bir niyet değil. Bu açıdan ikna edilmeye çalışılıyor. İşveren bu konuda yanaşmıyor. Ben biraz önce Vali beyle görüştüm. Onlar devreye gireceklerini söylediler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile görüştüm; müsteşarı yönlendirdiler. Ve tabi kendilerine yemek verilmediği için vincin içerisinde bulunan 2 eylemciye onların yemeklerini ve sularını gönderdik. Orası ayrıca bu bulunduğumuz ortam gibi değil, çok soğuk orası. Çünkü 160 metre yüksek. Şuanda da bir rüzgar var. Baya soğuk. Battaniye gönderdik. İkna çalışmaları devam ediyor. İnşallah başarılı oluruz" şeklinde konuştu.
"BURADA BİR EMEK EYLEMİ SÖZ KONUSU"
Tanal daha sonra sözlerine şöyle devam etti:
"Yetkililer şunu söylüyor. Buradaki ana firma Torunlar buradaki alt taşeronlara vermiş. Alt taşeronlarla görüşülmüş. Alt taşeron, 'Ben iflas ettim, gidin paranızı torunlardan alın' diyor. Kanunda diyor ki ana firma ve alt taşeron müşterek olarak sorumludur. Yani netice itibariyle burada torunların alt firmalardan almış olduğu güvenceleri vardır. Hatta bu işçi ücretlerinden torunlarda diğer firmalar gibi müşterek olarak sorumlu olduğu için torunların bu çalışan işçilerin emeklerini ödemesi lazım. Burada bir emek eylemi söz konusudur."
"ALIN TERİ KURUMADAN EMEKLERİN ÖDENMESİ LAZIM"
"Netice itibariyle herkesin mağdura destek olması ve mağdurun yanında olması lazım. Alın teri kurumadan emeklerin ödenmesi lazım. Bugün de artık bayram arifesi bitiyor. Bugün bayramın birinci günü. Bunlar çoluk çocuk nasıl dönecekler. Çalışmış oldukları ücretlerini alamadılar. Hakikaten kabul edilebilecek bir durum değil."
İŞÇİLERİ İKNA ÇALIŞMASI SÜRÜYOR
İşçilerin vinçten indirilmesi için ikna çalışmaları devam ederken; itfaiye, sağlık ve polis ekiplerinin inşaat alanındaki bekleyişi de sürüyor.