YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tanesi 9 liradan satılan doktor balıklar, kaçakçıların gözdesi oldu

Sedef hastalığı başta olmak üzere birçok deri hastalığının tedavisinde kullanılan Sivas’ın Kangal ilçesindeki ‘doktor balıklar’,...

Sedef hastalığı başta olmak üzere birçok deri hastalığının tedavisinde kullanılan Sivas’ın Kangal ilçesindeki ‘doktor balıklar’, korumasız. Almanya, Japonya, Amerika ve Türkiye’nin değişik otelleri ile son olarak İsveç’te görülen balıkların, tescilli olmaları nedeniyle aslında ilçe dışına bile çıkartılmaları yasak. Kangal Balıklı Kaplıca İşletmecisi, milli bir değer olan balıkların derelerden yakalanarak satıldığını ve balıkların yeterince korunamadığını söyledi.
Sivas'ın Kangal ilçesinde kaplıcalarda şifalı balıklar olarak tanınan ve birçok deri hastalığına iyi geldiği bilinen ‘doktor balıklar’ son olarak İsveç’e kaçırıldı. İsveç’in güneyindeki Skövde kentinde en lüks güzellik merkezlerinin birisinde 500 adet balık, müşterilerin ayak masajında kullanılıyor. Güzellik merkezi ortaklarından Maria Karlström, doktor balıkları İsveç'e nasıl getirdiği konusunda bilgi vermezken balıkların tanesine 40 İsveç kronu (yaklaşık 9 lira ) ödediğini açıkladı.
Tescilli oldukları için Kangal ilçesi dışına bile çıkartılması yasak olan ‘doktor balıkların’ daha önce Almanya, Japonya, Amerika ve Türkiye içinde faaliyet gösteren bazı turistik otellerden sonra şimdi de İsveç’te ortaya çıkması bu balıkların yurt dışına nasıl kaçırıldıkları sorusunu gündeme taşıdı. Yerden kaynayarak çıkan ve insan vücudu sıcaklığındaki su içinde yaşayabilen balıkları bulunduğu bölge dışına çıkartmak 2 bin liradan başlayan para cezası ve en az 6 ay hapis cezası gerektiriyor. Cezasına rağmen bu işin ticaretini yapan bazı kişiler, kaplıca tesislerinden suyla birlikte dereye kaçan balıkları toplayarak pazarladıkları belirtiliyor. Daha önce çok sayıda kişinin yakalandığını ancak cezaların yaptırımı olmadığını ifade eden Kangal Balıklı Kaplıca Tesisleri İşletmecisi Fuat Ünsal, Sivas Valiliği ve Kangal Kaymakamlığı’nın balıkların korunmasına yönelik tedbirleri arttırmaları gerektiğini vurguladı. İşletme olarak ellerinden gelen koruma tedbirlerini aldıklarını da belirten Ünsal, kaplıca suyunun döküldüğü derenin yaklaşık 4 kilometrelik kısmının duvar ve tel örgülerle çevrilmesinin sorunu büyük ölçüde çözeceğini kaydetti. Ünsal, “Bu işin sonu kötüye gidiyor. Her gün milli değerlerimiz çalınarak başka yerlere taşınıyor. Dünya bu balıkların peşine düştü. Yerel idarecilerimiz de bu değerlerin yerinde korunması adına önlemler almalılar” şeklinde konuştu.

DOKTOR BALIKLARIN ÖZELLİKLERİ
‘Doktor balıklarrın’ bulunduğu Kangal Balıklı Kaplıca, ülkemizde deri hastalıklarından; sedef hastalığı ve romatizmal hastalıkların tedavisinde ün yapmış bir kaplıcadır. Bu kaplıcamızın önemi; suyun kimyasal özelliklerinden ve içinde yasayan balıklardan ileri gelmektedir. Kaplıca suyunda yasayan balıkların insan vücuduna saldırırcasına gelmeleri hastalıkların bu balıkların iyileştirdiği düşüncesi de oldukça yaygındır. Tahriş olmuş durumdaki veya herhangi bir enfeksiyondan oluşmuş cilt dokusundaki yaraları; egzama, cerahatli sivilceler ve hatta tıpta tedavisinin imkânsız olduğu bilinen “sedef” hastalığı gibi cilt hastalıkları 2-10 santim büyüklüğündeki balıklar tarafından iyileştirilmekte ve izleri kaybolmaktadır. Kaplıcanın 2003 tarihinde sağlık bakanlığı tarafından sağlık tesisi olarak tescili yapılmıştır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler