YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tanrıseven: Sorunlar bir sonraki nesle bırakılmamalı

Batman Baro Başkanı Yusuf Tanrıseven, Türkiye’nin önceki nesillerden devraldığı sorunları, sonraki nesillere bırakma lüksünün bulunmadığını...

Tanrıseven: Sorunlar bir sonraki nesle bırakılmamalı

Batman Baro Başkanı Yusuf Tanrıseven, Türkiye’nin önceki nesillerden devraldığı sorunları, sonraki nesillere bırakma lüksünün bulunmadığını söyledi.

Yeni adli yılın başlangıcı nedeniyle TPAO Kristal Park Tesisleri'nde düzenlenen resepsiyonda konuşan Tanrıseven, yeni adli yıla, kronikleşmiş eski sorunlarla girdiklerini söyledi. Geride bıraktıkları her adli yılda ekonomik, sosyal, siyasal, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü yönünden olumsuz olaylarla karşılaşıldığını hatırlatan Tanrıseven, yıllardır her adli yıl açılışında yapılan konuşmalara, eleştirilere, önerilere, yakınmalara karşın, yargı erkini ayakta tutması gereken temel konularda ciddi bir çözüm üretilemediğini ileri sürdü. Uzun yargılama sürelerinin şikayet konusu olmaya devam ettiğine dikkat çeken Tanrıseven, 'gecikmiş adalet adalet değildir' ilkesi gereği yargılama sürecinin hızlandırılması için gerekli çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğinin altını çizdi.

YASALARDAKİ ANTİDEMOKRATİK HÜKÜMLER AYIKLANMALI
Devlet güvenlik mahkemelerinin, 5190 sayılı yasa ile kaldırıldığını ancak kaldırılan DGM’lerin yerine, Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri getirildiğini hatırlatan Tanrıseven, ihtisas mahkemesi niteliğinde olmayan bu mahkemelerin, insan odaklı yargılama modelinin amacına ve ruhuna aykırı olduğunu ileri sürerek, bu mahkemelerin bir an önce kaldırılması gerektiğini savundu.

Bugün bölgede hiçbir şiddet eylemine katılmadığı halde sadece bir yürüyüşe katıldıkları için sekiz buçuk yıl ceza alan ve yine aynı cezanın verilmesi için davaları devam eden binlerce insan olduğuna vurgu yapan Tanrıseven konuşmasında şunları dile getirdi: “Amerikan haber ajansı AP’nin, devletlerin sağladığı bilgi edinme hakkını kullanarak dünya nüfusunun yüzde 70’ine denk gelen 66 ülkede yaptığı araştırmaya göre, 11 Eylül 2001’den bu yana tüm ülkelerde 119 bin 44 kişi tutuklanmış, 35 bin 117 kişi de terörist olarak hüküm giymiş. Türkiye, 12 bin 897 hükümlü sayısı ile ilk sırada. İkinci sırada ise 7 bin kişi ile Çin yer alıyor. Bunun anlamı Türkiye, tüm dünyadaki tutuklamaların üçte birini gerçekleştirmiş ve en yakın rakibi bir buçuk milyar nüfuslu Çin’e neredeyse iki kat fark yapmış. Türkiye’de 2006 yılında terörle mücadele yasasında yapılan değişikliklerin ardından, 2005’te 273 olan mahkumiyet sayısı 2009’da 6 bin 345’e çıktı ve bu sayı artmaya devam ediyor. Yasa değiştikten sonra ülkemizde terör ve şiddet olaylarının azalmadığı tam tersine kat be kat arttığını gözlemlemekteyiz. Demek ki cezaların artırılması çözüm olmamakta, çözümün çağdaş demokrasi anlayışı içerisinde aranması ve yasalardaki antidemokratik hükümlerin ayıklanması gerekmektedir.”

ŞİDDET SONLANDIRILMALI ÇATIŞMALAR SÜRESİZ DURDURULMALI
Son yıllarda Kürt sorunun demokrasi temelinde çözümü yönünde çok ciddi tartışmalar yaşandığına işaret eden Tanrıseven, Türkiye’nin önceki nesillerden devraldığı bu sorunu, sonraki nesillere bırakma lüksünün bulunmadığını ileri sürerek şu ifadelere yer verdi: “Gelinen noktada sorunun çözümü konusunda toplumun büyük bir bölümünde konsensüs oluşmuşken yeniden şiddet olaylarının tırmanması bizleri endişeye sevk etmiştir. Kan ve barut kokusunun egemen olduğu bir iklimde barış seslerinin duyulması mümkün değildir. Bu nedenle şiddetin bir an önce sonlandırılması ve çatışmaların süresiz olarak durdurulması gerekmektedir. Ülkemizde herkes için demokrasinin standartları yükseltilmeli, tutuklu bulunan belediye başkanları ve milletvekilleri serbest bırakılarak düz ovada siyaset imkanı sağlanmalı, Meclis'i boykot etmek yerine çözüm Meclis'te aranmalı ve silahlı mücadelenin terk edilerek şiddetin bir hak arama aracı olarak görülmemesi gerekmektedir. Önümüzdeki yasama döneminde Meclis'in önündeki en önemli konu yeni anayasanın hazırlanmasıdır. Yeni anayasanın birey odaklı, toplumun tüm kesimlerini kapsayan ve herkesin 'işte benim anayasam' diyebileceği bir anayasa olması ve özgürlükçü bir ruha sahip olması gerekmektedir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler