YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tapdk Başkanı Mehmet Küçük:

Tütün Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, Sadece sigara piyasasının tek başına 26...

Tapdk Başkanı Mehmet Küçük:

Tütün Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, Sadece sigara piyasasının tek başına 26 milyon TL bir hacme sahip olduğunu vurgulayarak, bu oranın yüzde 81'i gibi büyük bir kısmının da vergi olarak devlet kasasına girdiğini söyledi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Gıda Günleri Konferansı'na katılan Tütün Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, Dumansız Hava Sahası uygulaması, alkollü içki tüketimi ve TAPDK'nın denetlemesine tabi konularda bilgiler verdi. Çok sayıda öğrenci ve akademisyenin katıldığı konferansa Küçük, yakın zamanda Ulusal Alkol Programının da çıkacağını söyledi. TAPDK'nın tütün ve alkol piyasasında birbirine zıt gibi görünen düzenlemeleri yapmakla yükümlü

olduğunu aktaran Küçük, şu ifadeleri kullandı:

"TAPDK, kontrol ettiği piyasa ile ilgili bir taraftan iktisadi düzenlemeleri yaparken, diğer taraftan hem tütün sektörü hem de alkol piyasasının kontrolüne yönelik sorumluluğu olan bir kurum. Bir taraftan ekonomik düzenlemeleri yapıyor, diğer taraftan tütün ve alkol kontrolüne yönelik sosyal düzenlemeler konusunda bizzat görevi olan; kanuni görevi olan bir kurum."

TAPDK'nın bu yapısı nedeniyle klasik kamu kurumlarına benzemediğini, kendi içinde özerk bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Küçük, "TAPDK'nın idari ve mali özerkliği var. Tütün, tütün mamulleri, alkol ve alkollü içki piyasasının tamamını düzenliyoruz. Laboratuarda kullanılan alkolden, gıda alkollerine kadar tamamı alkol piyasası içinde bizim iznimize ve verdiğimiz ruhsatlara bağlı olarak işlem görmekteler" dedi.

Tütün ve tütün mamullerin çok büyük bir ekonomik getirisi olduğunu söyleyen Küçük, ancak ekonomik getirisinin yanında sağlık sorunlarına yol açtığı için getirisinin gelirinden çok daha fazla olduğunu söyledi. Sadece sigara piyasasının tek başına 26 milyon liralık bir hacme sahip olduğunu vurgulayan Küçük, bu oranın yüzde 81'i gibi büyük bir kısmının da vergi olarak devlet kasasına girdiğini belirtti. Küçük, konuşmasına şöyle devam etti:

"Sizin sağılınız, gençliğimizin sağlığı, çocuklarımızın sağlığı, ülkemizin ve geleceğimizin sağlığı bizim için çok daha önemli. Sigaranın çok büyük bir gelir hacmi var ama onun karşılığında sağlık giderleri ondan çok daha fazla. Sigara tüketimi, sağlık giderlerini yükseltirken aynı zamanda hayat kalitemizi de düşürüyor. Sigara gibi bağımlılık yapan gıdalar yerine Türkiye'de önemli bir potansiyele sahip organik, sağlıklı gıdaların tercih edilmesi gerekiyor. Genç kardeşlerime sesleniyorum; organik bir beslenme platforma varken, doğrudan çok sağlıklı gıdalarla beslenme seçenekleri önümüzdeyken, tertemiz gıdalarımız varken, sigara ve diğer keyif bitkileriyle ne işimiz olur? Özellikle gençlimizin ne işi olur?"

Sigaranın yanında diğer tütün mamullerinin tüketiminin de son yıllarda arttığına dikkat çeken Küçük, bu ürünlerin başında nargilenin geldiğini söyledi. Son yıllarda kafelerde ve diğer sosyal mekanlarda nargile tüketiminin arttığını belirten Küçük, "Bunun biraz daha kontrollü içilmesinden yanayız. Özelikle gençlere tavsiyem sağlık sorunu olması nedeniyle hem sigara hem de nargilenin içirilmemesidir. Nargile de bir tütün mamulü olmasına rağmen farklı konseptlerde sunulduğu için insanlar tarafından daha masum algılanıyor. Sigara ile nargileyi zaman zaman ayırıyoruz. Kafeteryalarda ve restoranlarda farklı bir albeni ile sunuluyor. Tamamen bitkisel yönüyle sunuluyor. Nargilenin çok çeşitli aromaları var. Sanki sigara içmiyorsunuz, tütün içmiyorsunuz; adeta elma içiyorsunuz, kivi içiyorsunuz."

Kapalı alanlarda tütün mamullerinin tüketilmesini yasaklayan kanunun dört istisna alan dışında tüm kapalı mekanları kapsadığını aktaran Küçük, bu istisnaları şöyle sıraladı:

"Ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinin bazı bölümleri, açık stadyumların bazı bölümleri, deniz aşırı yolculuk yapan gemilerin güvertelerindeki belli bir kısım ve otellerde sigara tercihli odalarda (O da otelin belli bir oranını geçemez), bu dört istisna dışında kapalı alanda sigar içilmesi söz konusu değil."

"Hem tütün hem de alkol kontrolünde çok önemli görevlerimiz var" diyen Küçük, kapalı mekanlarda bulunan 'Sigara içilmez' yazısının TAPDK tarafından geliştirilen bir proje olduğunu kaydetti. Bu çalışmanın yanında sigara tüketimi ile mücadele konusunda birçok projeye imza attıklarını söyleyen Küçük, "Sigara paketleri üzerindeki uyarılar; sigara reklamları, sponsorluk gibi bir takım uygulamalar, sektörel uygulamaların halkı özendirici ve teşvik edici olmamasına yönelik projeler ve daha pek çok tütün kontrol uygulaması TAPDK tarafından yapılmaktadır" dedi.

Sigara paketlerinin üzerinde uygulanan resimler ve yazılı uyarlarla Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 'Best Practices' en iyi uygulama modeli olarak seçildiklerini ifade eden Küçük, "Sadece paketlerin üzerindeki uyarılarla değil, özendirici ve teşvik edici bir takım uygulamaların engellenmesi, reklam ve diğer konularda yaptığımız çalışmalar konusunda da WHO Best Practices adayız" dedi.

TAPDK'nın diğer önemli bir görevinin de alkol piyasasını düzenlemeye yönelik olduğunu söyleyen Küçük, Türkiye'de içki tüketimi az olmasına rağmen insan ve toplum sağlığını tehdit eden yönleri olduğunu vurguladı. "Türkiye büyük bir Müslüman nüfusa sahip, öyle olduğu için toplumun yüzde 60 - 65'i içkiyi hiç kullanmıyor. Geri kalan yüzde 35-40 ise içki kullanıyor" diyen Küçük, Türkiye'de içki tüketimin dünya ortalamalarının altında olduğunu belirtti. İçki tüketimi az olmasına rağmen toplumsal zararları

oldutltirken aynı zamanda hayat kalitemğunu söyleyen Küçük, bunun en önemli nedenin 'sosyal içicilik' kavramının Türkiye'de henüz yerleşmemiş olmasından kaynaklandığını ifade etti. Küçük, şöyle konuştu:

"İçki daha çok sosyal ortamlarda içilmeli. Parkta, sokakta, ölçüyü kaçırarak; toplumu rahatsız ederek, kamu özgürlüğüne müdahale edilerek içilmemeli. O yüzden sosyal içiciliği tercih ediyoruz. Çok yoğun kullanıyoruz. İçkili ortamlar belli; içen içer, içmeyen içemez. Bu ülkede kimse kimseye karışmıyor. Ama içen insan içeni rahatsız etmeyecek, içen de içmeyeni; o sınırlara dikkat etmek lazım."

"Alkol kontrolünde maalesef bu iktidar döneminde yapılan düzenlemeler hemen başka tarafa çekiliyor" diyen Küçük, yasal düzenlemeleri Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uyum çalışmaları ve diğer uluslararası antlaşmalara uyum için yaptıklarını vurguladı. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı tarafından 'Ulusal Alkol Kontrol Programı' çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Küçük, bu program tamamlandığında alkol kontrolüne dönük özellikle gençleri alkol konusunda korumaya yönelik çok büyük tedbirler almış

olacaklarını belirtti.

Konferansın sonunda TAPDK Başkanı Mehmet Küçük'e çiçek ve plaket takdim edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler