HABER

"Taraflar, sözlerini tutsunlar"

ANKARA (İHA) - Türkiye'de bulunan Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Pat Cox, Kıbrıs'taki görüşmeler ile ilgili, "İki tarafın liderine şu mesajı vermek istiyorum; başarmak için lütfen yeterince cesur olun ve akil davranın" dedi.

AP Başkanı Cox, akşam saatlerinde TBMM'ye gelerek Meclis Başkanı Bülent Arınç ile yaklaşık 45 dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşme sonrasında bir açıklama yapan Cox, Kıbrıs'taki görüşmeler ile ilgili olarak, şunları söyledi:

"Şu an fevkalade önemli bir fırsatla karşı karşıyayız ve iki tarafın liderlerinin de bu fırsatı kaçırmamaları gerekir. Burada iki liderin de cesur bir şekilde iyi niyetli davranmalarına ihtiyaç var. Burada ana ülkeler olan Türkiye ve Yunanistan'ın da aynı şekilde davranması gerekir. İki lidere şu mesajı vermek istiyorum; başarmak için lütfen yeterince cesur olun ve akil davranın. Şimdi ilk olarak başarısızlık karşısında ne yaparız diye düşünmek doğru değil. Biz ısrarla başarının olmasını ümit ediyoruz. Politika öyle bir meslektir ki, köprüye ancak vardıktan sonra köprüyü geçebilirsiniz. Şuna inanıyorum; eğer liderler bir çözümde anlaşırsa arkalarındaki halk da onları takip edecektir. Eğer referandum olursa, bu Kıbrıs'taki liderlerin konusudur. Ama görüşmelerinden pozitif bir çözüm mesajı ortaya çıkarsa o zaman biz de davet edilirsek referandumla ilgili kampanyalara katılmak için yardım ederiz. Çünkü neden? Avrupa entegrasyonunun, bütünleşmesinin asıl anlamı ihtiyatların, sürtüşmelerin sona ermesidir."

Arınç ve Cox'un görüşmesinin ardından ilk açıklamayı yapan TBMM Başkanı Bülent Arınç, Cox'un ziyaretinin değerlendirerek, "Türkiye'nin AB üyeliği konusunda yaptığı reformları ve attığı cesur adımları AB içerisinde bütün dostlarımız ifade ediyorlar. Sayın Başkan da hükümeti attığı cesur adımları her zaman takdirde karşılamıştır. Bu ziyaret geniş kapsamlıdır" dedi.

COX'TAN TÜRKİYE'YE ÖVGÜ AP Başkanı Cox ise "AB Parlamentosu'nu temsilen, burada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. 2004 yılı AB'nin yenileşmesi ve kendi kendini yeniden tanımlaması anlamına gelmektedir. 1 Mayıs 2004'te AB geçmişinde tarihinde yaşadığı en büyük genişlemeyi yaşayacak ve bütün Avrupa kıtasına yayılmış olan AB, Haziran ayında yeni parlamentosunun milletvekillerini seçecek. Bu yeni seçilecek olan parlamento yılın sonuna doğru yeni komisyonunu seçecek. Dolayısıyla bu kadar önemli bir yıl içinde AB Parlamentosu Başkanı'nın Türkiye'yi TBMM'yi ziyaret etmesi en uygun zamanlamadır. Mesajım burada bu çalışmanın devam etmesi. Ayrıca mesajım parlamenterlerinize son yıllarda yaptıkları hızlı reformlardan dolayı saygılarımı sunmak olacak. Ve yine benim mesajım parlamenterlerin bu yolda çalışmalarını sürdürmek için cesaretlendirmek olacak. Çünkü bu reformların Türkiye için iyi olduğuna ve Türkiye'nin AB'deki yerini almasında önemli olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"KIBRIS'TA YAKALANAN FIRSAT KAÇIRILMAMALI" Cox, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. "Kıbrıs müzakereleri devam ediyor. Rum tarafı masayı terk ettiği takdirde AB ne yapacak?" şeklindeki soruya Cox, şu karşılığı verdi:

"Bir defa müzakereler BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın yönetiminde devam ediyor. Tabii müzakerelerin devam etmekte olduğu bu ara süreçte ne Kofi Annan, ne Alvaro Deseto benim onlara birer karne vermemi onların performansını değerlendirmemi istemez. Ama ben burada bu diyaloğa katılan taraflara güçlü bir siyasi mesaj vermek isterim. Şu an fevkalade önemli bir fırsatla karşı karşıyayız ve iki tarafın liderlerinin de bu fırsatı kaçırmamaları gerekir. Burada iki tarafın liderlerinin de cesur bir şekilde iyi niyetle davranmalarına ihtiyaç var. Burada ana ülkeler olan Türkiye ve Yunanistan'ın da aynı şekilde davranması gerekir. İki tarafın liderine şu mesajı vermek istiyorum başarmak için lütfen yeterince cesur olun ve akil davranın."

"KIBRIS'TA LİDERLER ANLAŞIRSA HALK ARKALARINDAN GELİR" Cox, bir başka soruyu cevaplandırırken de "Şimdi ilk olarak bir defa başarısızlık karşısında ne yaparız diye düşünmek doğru değil. Biz ısrarla başarının olmasını ümit ediyoruz. Politika öyle bir meslektir ki köprüye ancak vardıktan sonra köprüyü geçebilirsiniz. Şuna inanıyorum eğer liderler bir çözümde anlaşırsa arkalarındaki halk da onları takip edecektir. Eğer referandum olursa, bu Kıbrıs'taki liderlerin konusudur. Ama görüşmelerinden pozitif bir çözüm mesajı ortaya çıkar da biz de davet edilirsek, referandumla ilgili kampanyalara katılmak için yardım ederiz. Çünkü neden, Avrupa entegrasyonunun, bütünleşmesinin asıl anlamı ihtiyatların, sürtüşmelerin sona ermesidir. Fransa ile Almanya arasındaki uzlaşmanın yakınlaşmanın özü de buydu. AB'yi oluşturan ülkelerin en büyükleridir Fransa ve Almanya." şeklinde konuştu.

"KIBRIS 1 MAYISTAN İTİBAREN AB ÜYESİ" Cox, geçen Nisan ayında AB, Atina'da Kıbrıs'ın AB'ye girmesiyle ilgili bir anlaşmaya imza attığını hatırlatarak şöyle konuştu:

"Ve bu artık bitmiş halledilmiş bir konudur. Kıbrıs 1 Mayıs 2004 tarihinden itibaren AB üyesi olacaktır. Bütün daha önce olanların bir sonucudur bu. Bizim için ideal olan tablo şudur: Birleşmiş ve uzlaşmış olan Kıbrıs'ın uzlaşmış olan AB'ye girmesi. Şimdi bugün neler oluyor şeklindeki sorunuza benim cevabım çok basit. Her iki lider de Nev York'ta Kofi Annan'a söz verdiler. Bu da, Annan Planı çerçevesi içinde belli bir zaman dilimi içinde çözüme ulaşmaya çalışmaktır. Bu taahhüde onlar girdi, şimdi ben onlara bu taahhütlerini yerine getirmeleri için sesleniyorum."

TBMM Başkanı Bülent Arınç AP Başkanı Cox'un, yarın TBMM'de bir konuşma yapacağını söyledi.

En Çok Aranan Haberler