Genellikle ağacın kabuk kısmından elde edilen şıvgın isimli parçacıklar soyularak kurutulur ve tarçın elde edilir. Nadiren de olsa bu ağacın taze yaprakları ve yeşil renkli çiçekleri hastalıkların tedavisi için kullanılır.
Terpen, müsilaj, sinnamaldehit, sinamil alkol, weitherdin ve bol miktarda eterik yağ bu bitkinin bileşenlerini oluşturur. Oldukça da faydalı olan tarçın; hem tıbbi bitki hem baharat hem de endüstri sanayisinin vazgeçilmezlerinden biridir. Vitamin bakımından zengin olması, özellikle kış aylarında enfeksiyon kaynaklı hastalıklara karşı koruma sağlar. Kan şekerini düzenlemekten, cilde faydası olmasına kadar birçok tedavi edici etkisi bulunması ile tıbbi özellik de gösterir. Aromatik kokusunun yoğun olmasıyla da parfüm yapımında oldukça sık kullanılan tarçın, ağızda bıraktığı tat ile mutfaklarda oldukça sık kullandığımız bir baharat haline gelmiş durumdadır.
Miktar : 100 gram
Kalori (kcal) : 247,4
Yağ (g) : 1.2
Karbonhidrat (mg): 0,081
Protein (g): 4
Hoş kokusu ve tadı ile tarçın, birçok yönden de sağlığımızı olumlu yönde destekler. Metabolizmanın çalışmasını destekleyen bu bitki kadınların menstrual dönemlerinin en az ağrı ile geçmesine de yardımcı olur. Tıbbi bitki ve gıda maddesi gibi kullanımlarının yanı sıra parfüm sanayisinin vazgeçilmez ürünlerinden biridir.
Havaların soğuması ile vücuttaki vitamin miktarı azalır ve vücut direnci düşmeye başlar. Buna bağlı olarak öksürük, hapşırma gibi durumlar gözlenebilir. Vitamin değerleri yüksek olan bu baharatı günlük besinlerinizle birlikte tüketebilirsiniz. Dilerseniz yarım çay kaşığı tarçın ile bir çay kaşığı balı karıştırıp gün içerisinde en fazla 3 kere, alerjiniz yoksa tüketebilirsiniz.
Şeker rahatsızlığı olan kişiler, insülin hormonunun dengelenme sorunundan dolayı; ağız kuruluğu, bayılma, ani kilo alma ve kilo verme gibi sorunlar yaşayabilir. Tarçın diyabet hastaları tarafından kullanımına sıkça başvurulan bir baharat olup, kan şekerini düzenler ve insülin hormonunu dengede tutmaya yardımcı olur. Fakat bazı diyabet ilaçları üzerinde olumsuz etki bırakan tarçının kullanım miktarı için doktora başvurmak gerekir.
Aromatik yağı sayesinde mantar ve maya gibi enfeksiyonel problemlere iyi gelen tarçın, tıbbi alanda da ilaç sanayisinde de kullanılabilir. Enfeksiyonları durdurma ve geriletme özelliği bulunan tarçının, esansiyel yağını da mantarlı bölgeye 2 ile 3 damla damlatarak tedavi sağlayabilirsiniz.
Bağırsağın yapısında bulunan probiyotik bakteriler, bu bitki ile desteklenebilir. Sindirim sorunlarından kaynaklı hazımsızlık, şişkinlik ve gaz problemleri gibi sorunların üstesinden gelerek bağırsakların normal seyrinde çalışmasına yardımcı olur. Japon araştırmacılara göre; günde 1 ile 2 fincan tarçın çayı tüketmek bağırsakları düzenlediği gibi, ülser hastalığından kaynaklanan ağrılara da iyi gelir. Ülser hastalığı için ilaç kullanıyorsanız, tarçının tüketimi için doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. Bağırsak sorunlarına iyi geleceği düşünülerek oldukça fazla tüketilen tarçın, bağırsakların fazla çalışması ile kişide ishal gözlenmesine neden olur.
Tarçın vücuda alındığı zaman, bünyedeki taşıyıcı bir yağ ile birleştiğinde ısı açığa çıkar. Bu özellik ile gerilmiş kasların gevşeyip rahatlamasını ve oluşan ağrıların dindirilmesini sağlar. Tarçının adete etkisi arasında; genellikle karın ağrılarına iyi gelmesi ve bu dönemde vücut ısısını dengelemesi sayılabilir. Banyo suyuna da esansiyel yağından istediğiniz miktarda koymanız ve bu şekilde suyu kullanmanız, yorgunluğunuzun giderilmesine iyi gelir.
Doğal bir dezenfektan olan bu bitki, antibakteriyel ve antimikrobiyel özellik gösterir. Bu sayede ciltte bulunan bakteri ya da mikroorganizmaların oluşmasını engelleyerek cildin temizlenmesini sağlar. Sivilce oluşumunu engelleyip, cildin güzelleşmesine yardımcı olur.
Metabolizmayı hızlandıran bu bitkinin kan inceltici özelliğinin yanı sıra, kan dolaşımını düzenleyip arttırıcı etkisi de vardır. Bu sayede metabolizmanız hızlanır, gün içerisinde daha az acıkır ve daha aktif olursunuz.
Toz tarçın, eski zamanlardan beri diş sağlığına iyi gelmesi özelliği için kullanılır. Diş etini rahatlatan tarçın, aynı zamanda dişler üzerinde oluşan sarı lekelerin giderilmesine yardımcı olur. Bunun için haftada 3-4 kere dişlerinizi toz tarçın ile masaj yaparak fırçalamanız yeterli olur.
Tükettiğiniz besinlere bir miktar ilave edeceğiniz tarçın, zayıflamanıza yardımcı olur. Metabolizma hızlandıran özelliği sayesinde, diyet yapıyorsanız ve tatlı krizleri ile başınız dertteyse, tatlı isteğinizi dindirebilirsiniz. Bir kase yoğurda koyacağınız 2 tatlı kaşığı tarçın ile beslenme programını hem desteklemiş hem de yağ yakımınızı hızlandırmış olursunuz.
Aşırı miktarda bu baharatın tüketimi kişinin bünyesine göre ishal ya da kabızlık oluşumuna neden olabilir. Bu sebeple günde 1 tatlı kaşığını geçmeyecek ölçekte kullanılması tavsiye edilir.