HABER

Tarhan Erdem: AKP ve Cumhurbaşkanı seçim güvenliğini tahrip etti

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Tarhan Erdem,"Eşit seçim propagandası ihlal edildi" dedi.

KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi'nin kurucusu Tarhan Erdem, AK Parti ve özellikle de Cumhurbaşkanı ile etrafındaki teşkilatın maalesef seçim güvenliğini çok büyük ölçüde tahrip ettiğini belirterek, "Eşit seçim propagandası ihlal edildi" diye konuştu.

Türkiye'de uzun yıllardır seçmen eğilimlerini değerlendiren KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi'nin kurucusu Tarhan Erdem, 7 Haziran Genel Seçimleri'nin olası sonuçlarını ve seçim sürecini Amerika'nın Sesi'ne değerlendirdi.

Erdem, "Türkiye çapında sandıkta, sandığa atılan oylarda, o oyların sayım ve dökümünde çok büyük bir sakınca görmüyorum. Ama ben o oyun sandığa girişi öncesinde oluşması aşamasında çok önemli bir sorun görüyorum. Türkiye'de iktidar partisi ve özellikle de Cumhurbaşkanı ile etrafındaki teşkilat, maalesef seçim güvenliğini çok büyük ölçüde tahrip etti. Eşit seçim propagandası ihlal edildi" dedi.

-SEÇİMDE İLKE, MUHALEFET KAZANMA İHTİMALİ GÖRMELİ"-

Türkiye'de 7 Haziran Genel Seçimleri öncesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın il ziyaretleri, açılış törenleri gibi faaliyetlerini işaret eden Tarhan Erdem, "Seçimde önemli bir ilke, muhalefet açısından da seçim kazanma ihtimali olmasıdır. Ama bugün o ihtimal zarar görüyor. Türkiye'de Cumhurbaşkanı, muhalefetin iktidara geçme ihtimalini çok zayıflatan bir tutumda. Ne yaptı? Her gün en az iki konuşma yaptı. Bunu hiçbir kurala dayanmaksızın devletin imkanlarıyla yaptı" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmalarında AK Parti'ye oy talep ettiğini ve icraatlarını anlattığını kaydeden Erdem, Cumhurbaşkanı'nın diğer partilere ise oy verilmemesini istediğini belirtti. Erdem, "Diğer partilere neden oy verilmemesi için de konuşmasında o teröristtir, o bilgisizdir, bu yalan söylemektedir gibi aşağılayıcı, ayrıştırıcı konulara değindi. Bunu yaptığı için de Türkiye'de seçim güvenliği kalmadı" yorumunda bulundu.

-DEMOKRASİYE DARBE Mİ SÖZ KONUSU?-

Dünya tarihinde geçtiğimiz asrın ilk yarısında demokrasiye geçmiş ülkelerden bazılarında iktidar olduktan sonra iktidar eliyle demokrasiye darbe yapıldığını söyleyen Erdem, "(O ülkelerde) Hükümet, sonrasındaki seçimlerde başka siyasi partilere seçim kazanma şansı vermemiştir. Demokrasiye darbe ortaya çıkmıştır. Türkiye'de bugün de bu yapılmaktadır" dedi.

-HDP YÜZDE 11,4 OY ALACAK MI?-

Demokrasiye darbeye Türkiye'de 7 Haziran'da karşı çıkılacağına inandığını ifade eden Erdem, kişisel siyasi bakışı dışında seçmen eğilimi araştırmaları sonuçlarıyla bunu söylediğini ancak HDP'nin yüzde 10'luk seçim barajını geçmesi şartını da sözlerine ekledi.

HDP'nin barajı geçmemesi için "özel tedbirler alınmamış" olduğu düşüncesiyle barajı geçeceği yönünde tahminde bulunduğunu belirten Erdem, eğer HDP'ye yönelik "özel tedbirler alındıysa" bunu elbette bilemeyeceğini de söyledi.

KONDA'nın son araştırmasına göre, HDP'nin yüzde 11,4 oy almasını beklediklerini kaydeden Erdem, ancak seçim araştırmalarında yüzde 1,8 - 2 oranında hata olduğunu raporlarına yazdıklarını da vurguladı. Bu hata payı itibariyle HDP'nin yüzde 9,4 alması halinde baraj altında kalacağını hatırlatan Erdem, yine HDP'nin barajı geçecek oy alacağını tahmin ettiğini söyledi.

Saadet Partisi ile Büyük Birlik Partisi arasındaki ittifak ile bu iki parti açısından oy artışı pek yaratmadığını da açıklayan Erdem, Türkiye'de siyasi hayatta 4 parti, görüş etrafında oluşum gerçekleştiği için diğer partilerin etkisiz kaldığı yorumunu yaptı. Dolayısıyla da diğer partilerin toplam oy oranını yüzde 8'den fazla tahmin etmediğini kaydeden Erdem, ancak son araştırmada diğer partilere en fazla yüzde 5 oranı tespit ettiklerini ifade etti.

MHP'de ise bir-iki puan yükselme olduğunu belirten Erdem, CHP'nin ise en fazla yüzde 29 oy alabileceğini savundu.

AK Parti'nin, HDP'nin barajı geçmesiyle 270 üzerinde milletvekili çıkarmasını beklediğini de dile getiren Erdem, ancak AK Parti'deki tüm vekillerce demokrasiye darbe yapılmasına iştirak edilmeyeceğini düşündüğünü açıkladı.

-ESAS MESELE 8 HAZİRAN SABAHI MI?-

Türkiye'de 7 Haziran Genel Seçimleri'nden öte 8 Haziran sabahını önemsediğini söyleyen Erdem, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tavrı ve AK Parti'nin nasıl hareket edeceğine önem verdiğini aktardı. Erdem, şunları dile getirdi:

"8 Haziran sabahı TBMM'deki dört siyasi parti yarından itibaren demokrasiye en yakın zamanda nasıl geçiş yapabiliriz demeli. En yakın zamanda ifade-basın özgürlüğüne, hukuk rejimine, parti içi demokrasiye geçilmeli. Türkiye'de en ciddi problem Cumhurbaşkanı'nın kendisi. Ne olacak gerçekten bilmiyorum. Meclis'te AK Parti de dahil dört siyasi partiyi engelleyecek tek kişi Cumhurbaşkanı. Ama O da uyanabilir diye düşünüyorum. 8 Haziran sabahı önemli. Eğer dört siyasi parti, eskisi gibi birbirlerine hitap ediyorlarsa o vakit öl ki ölelim."

-SEÇİM İPTALİ SÖZ KONUSU OLUR MU İDDİASI-

AK Parti içerisinde yüzde 42'nin başkanlık sistemini desteklemediğini belirten Erdem, Türkiye'de seçmen çoğunluğu tarafından da başkanlık sistemine geçişe karşı olunduğunu ifade etti.

Son haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 8 Haziran sonrasında yeni hükümet kurulması aşamasında yeniden seçim kararı alınmasını talep edeceği iddialarını da Erdem'e sorulduğunda, yeni seçim olacağını düşünmediğini söyledi.

Erdem, "Bu senaryolar olmayacaktır. Cumhurbaşkanı'nın kendisi ders alacaktır. Tecrübe geçirmiş insan, kendi hakimiyetini güçlendirmek için çalışmayı devam ettirmeyecektir. Diyelim ki yüzde 42 oy aldı ve halen Cumhurbaşkanı inatlaşıyor. Bunu tahmin etmek istemiyorum" dedi.

-"YSK, ERDOĞAN'IN KONUŞMALARINI DEĞİL YAYINI ENGELLEMELİ"-

Türkiye'de bir başka seçim tartışması ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm konuşmalarına TRT başta olmak üzere TV kuruluşlarında geniş yer verilmesi nedeniyle yaşanıyor. CHP ve HDP, Yüksek Seçim Kurulu'na başvurarak, ardı ardına Erdoğan'ın konuşmaları nedeniyle seçim yayınlarında eşitlik ilkesi ihlali olduğunu savunuyor.

Cumhurbaşkanı'nın konuşması değil konuşmasını içeren yayınlara yönelik tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Erdem, "Cumhurbaşkanı'nın konuşması başka bir şey, yayınlanması başka bir şey" görüşünde. Erdem, YSK'nın yayınlara müdahale etmesi gerektiğini savundu.

-ERDOĞAN'A SORDU: PEKİ YÜZDE 48 NE OLACAK?-

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halkoylamasıyla seçildiğini ve yüzde 52'lik oy aldığını dile getirmesine karşın Erdem, "Yüzde 52 ile seçildi ama diğer partiler hatalıydı. Türkiye'nin tercihini yansıtmadı. Peki yüzde 48 ne olacak? Milletin birliğinden sorumlu, milletin birliğini sağlamaktan sorumlu, tarafsız olmaya yemin etmiş bir insandan bahsediyoruz" dedi. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler