YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarhan’dan Çağrı

Neşet Tarhan Mersin valisi,Meslek Odaları ve Mütahit derneklerine çağırıda bulundu ” otopark sorununa duyarlı değiller”

Tarhan’dan Çağrı

Eski Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Neşet Tarhan yaptığı açıklamada şunları dile getirdi, Tarhan; “Mersin’de OTOPARK SORUNU YOK diyen kaç kişi var. Bu sorunu herkes dillendiriyor fakat söz sahibi, yetkili olanlardan hiç ses çıkmıyor. Bu gerçek maalesef kentimizde yaşanan bir çok soruna duyarsız kalınmasından ayrı düşünülemez.

İmar Yasası ne diyor.37. maddesinde “imar planlarının tanziminde ve bölgenin koşulları ile gelecekteki gereksinmeler göz önünde tutularak lüzumlu otopark yerleri ayrılır”. 44. Madde ne diyor:”Otopark ayrılmasına ilişkin hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle tespit edilir.Bakanlık da 1 Temmuz 1993 tarihinde OTOPARK YÖNETMELİĞİ çıkarmış. Yönetmeliliğin söyledikleri de şöyle: Madde1- Yönetmeliğin amacı yerleşim yerlerinde araçların yol açtığı trafik sorunlarının çözümü için otopark koşullarını belirleme , ulaşım sistemlerini ve sorunlarının çözümünü gösteren imar planlarına uygun olarak düzenlemektir. Madde 3-“ BÖLGE ve GENEL OTOPARKLAR” başlığı altında bir şehir veya bölgenin mevcut ve gelecekteki koşulları ve gereksinmeleri göz önünde bulundurularak imar planları ile düzenlenen gereksinmelere göre AÇIK, KAPALI ya da KATLI OLARAK YAPILAN OTOPARKLARDIR.Madde 4- İmar planları hazırlanırken otopark gereksinmesi karşılanması amacıyla “bölge ve genel otopark yerleri” belirlenir. (…) Otopark bedeli alınan parsellerin otopark ihtiyacının belediyece(…) karşılanması zorunludur. Otopark ihtiyacı parselinde karşılanamayan ve idaresince İmar Kanununun 37 nci maddesine göre otopark tesis edilemeyen alanlarda otopark bedelinin arsa payı hariç %25’i yapı ruhsatının verilmesi sırasında nakden, kalan %75’i ve arsa payı ise belediyesince parselin otopark ihtiyacı karşılandıktan en geç doksan gün sonra o yıla ait miktarlara göre değerlendirilerek tahsil edilir. Yapı ruhsatı düzenleme aşamasında tapu kütüğüne bu hususta şerh düşülür. Madde 6- Onaylı imar planında tespit edilen bölge ve genel otoparklarının uygulama döneminde belediyelerce 5 yıllık imar proğramlarına alınması gerekir. Madde 9- (…)Belediyeler binaların hangi bölge veya genel otoparktan yararlanacağını da bildirmekle ve bu otoparkları tesis etmekle yükümlüdür. Madde 10- B. Şehir Belediyesine ilçe belediyeleri adına otopark hesabı açtırılır. İlçe Belediyeleri hesabında toplanan otopark meblağı, B. Şehir Belediyelerince o ilçe sınırları içerisinde yapılacak veya yaptırılacak bölge veya genel otoparkları için kullanılır.

Madde 11- OTOPARK HESABINDA TOPLANAN MEBLAĞ OTOPARK TESİSİ DIŞINDA BAŞKA BİR AMAÇLA KULLANILAMAZ……

Yukarıdaki İmar Yasası ve Otopark Yönetmeliğinde anlaşılmayacak yön yok. Okuma yazması olan herkes buradan Belediyelerin ücretsiz bölge ve genel otoparklar yapma zorunda olduğunu anlar. Üstelik bu amaçla da alınmış ve ayrı bir hesapta toplanan para olması gerektiği yukarıdaki maddelerden anlaşılır. Bu paranın başka amaçla kullanılamayacağı da açık, açık belirtilmiş.Peki Belediyeler bu Yasa ve Yönetmelik hükümlerini uygulamaz ise kim denetlemekle görevlendirilmiş? İçişleri Bakanlığı yani Valiler. Mersin’de Belediyelerin yaptığı ve HALKA açık ÜCRETSİZ hiç bölge veya genel otopark var mı? HAYIR.

Durum yukarıda belirtildiği biçimde iken Mersin Valisi’ne görev düşmez mi? Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası, Müteahhit Birlik ve Dernekleri ile duyarlı tüm demokratik kuruluşlara söz düşmez mi? Görsel ve yazılı basına görev düşmez mi? Yanıtlarınızı duyar gibi oluyorum…

Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler