ANKARA (İHA) -Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Genel Başkanı Mürsel Turbay, Leyla Şahin'in temyiz başvurusunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Büyük Dairesi tarafından reddedilmesiyle ilgili olarak, "Tarih AİHM'nin kararını yargılayacak" dedi.
Turbay, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, AİHM'nin aldığı kararı tamamen siyasi bulduklarını belirterek, "Bu kesin karar da değildir. AİHM, verdiği kararla çifte standartlı olduğunu tekrar göstermiştir. Türkiye, iç hukukunda yapacağı düzenlemelerle başörtüsü yasağını sona erdirecektir. Hükümete bu konuda atacağı adımlarda sonuna kadar destek olacağız" dedi. Turbay, türbanın politik bir amaç taşıdığı ileri sürülerek eğitim kurumlarında takılamayacağı yönünde AİHM'nin verdiği kararın insan haklarına ve eğitim özgürlüğüne büyük bir darbe vurduğunu kaydetti. Turbay, "AİHM, bu kararıyla kuruluş gayesine aykırı bir karar vermiştir. Kendi temellerine dinamit koymuştur. Kendini tekzip etmiştir. Bu başörtüsü takarak eğitim almak isteyen kızlarımızın hakkının elinden alınmasına imkan tanıyacak bir karar da değildir" şeklinde konuştu.
Turbay, Türkiye'de 1998 yılına kadar eğitimlerini başörtüsü takarak sürdüren genç kızların herhangi bir problemle karşılaşmadan eğitim hayatlarını tamamladığına dikkat çekerek, "İnsan haklarına aykırı uygulamaların ortadan kaldırılması gerekiyor. Hükümetin bu konuda atacağı adımlara destek olacağız. Başörtülü genç kızlarımızın eğitim hakları ellerinden alınamaz" açıklamasında bulundu.
Başörtülü genç kızların eğitim haklarının yanı sıra İmam-Hatip Lisesi mezunlarının üniversiteye giriş sınavında yaşadıkları sorunların da ivedi olarak çözüme kavuşturulması gerektiğinin altını çizen Turbay, şunları kaydetti:
"Başörtüsü ve İmam-Hatip Lisesi sorunu artık bu ülkede yaşanmamalıdır. Bu ülke böyle bir ayıbı sırtında taşıyamaz. Bu ayıbı yaşatanlar ve sona erdirmek için çaba göstermeyenler bunun vebalini sırtlarından atamazlar. İnsan hakkı diyerek ülkemize raportör gönderenler bu haksızlıkları verdikleri son kararla görmezden geliyor. Başörtüsünü siyasi bir simge olarak sunuyorlar. Bunun akla ve mantığa gelir bir tarafı yoktur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararı en iyi tarih yargılayacaktır. AİMH'yi tarihe havale ediyoruz."