Klavyenizin sol(<-) ve sağ(->) tuşlarını kullanarak galerimizi gezebilirsiniz
Ülkemizde de gelenek haline gelen 1 Nisan şakaları, herkesin birbirine farklı farklı şakalar yaptığı ama kimisinin de bu işi abartarak başkalarına zarar verdiği bir gün oldu.
Hatta öyle ki yakınlarının kötü şakalarına maruz kalan bazı vatandaşlarımızın kalp krizi, kol - bacak kırığı, intihar girişimi, psikolojik sorunlar gibi vukularla hastanelere koştukları görülüyor.
Google, 1 Nisan’da kullanıcılarını şaşırtmak için bir değil tam üç şaka hazırladı. İlk olarak YouTube’un kapatılacağını duyuran Google, ardından Google Maps’te ‘define haritaları’ içeriği koyarak korsan hazinesi avı başlattığını duyurdu. Teknoloji devinin son ve en etkili numarası ise ‘Google Nose’ oldu.
Google, 1 Nisan için kullanıcılarının başını döndürecek bir hazırlık yaptı. Şirket ilk olarak, ABD’nin Zaytung’u olarak bilinen The Onion sitesi ile beraber hareket ederek, YouTube’un 8 yıl aradan sonra kapatılacağını belirtti.
Bununla yetinmeyen Google, ardından profesyonel dalgıç ve uzmanlarla hazırladığı ikinci bir video yayımladı. Videoda, Hint Okyanusu’nda sualtı çekimleri yapan Google Maps ekibi, bir sandık içinde 18’inci yüzyılda ölen korsan William "Captain" Kidd’in hazinesinin yerini gösteren haritalar buluyor.
Bu haritalardan yola çıkara başlatılan ‘Define Haritaları’ uygulaması, kullanıcıları haritalardaki kodları deşifre ederek dünyanın dört bir yanındaki gizli hazineleri bulmaya teşvik ediyor.
Define Haritaları, Google Maps’e girildiği anda sol aşağıda beliriyor ve kullanıcıları oyuna davet ediyor.
Google, ilk iki şakasıyla yetinmeyecek kadar eğlenceli bir ruha sahip olsa gerek, bir üçüncü şaka ile kullanıcılarını hem şaşırtmayı hem de güldürmeyi fazlasıyla başardı.
‘Google Nose’ adı verilen ve beta versiyonu olarak yayımlanan özellik, arama sonuçları hakkında koklayarak doğrudan bilgi almanızı ve aradığınız şeyi anlamanızı sağlıyor.
Çiçeklerden tutun bebek bezine ne kadar ne ararsanız arayın, arama sonuçlarında ‘Smell’ yani ‘Kokla’ seçeneği beliriyor. Basıyor ve burnunuzu ekrana olabildiğinde yaklaştırıyorsunuz ve kokuyu alıyorsunuz. Teknolojinin, ses altı dalgaların fotonlarla kesişmesi sayesinde ortaya çıktığı belirtildi.
YouTube şakasını aperatif olarak kullanan Google, Define Haritaları ve Google Nose ile kullanıcılarına eğlenceli bir vakit geçirme şansı sunuyor.
Bisküvi arasına diş macunu Sivri zekalı bir öğrenci arkadaşlarına öyle bir şaka hazırlamışlardır ki örnek türden. Kremalı bisküvi paketini büyük bir incelikle açıp, bisküvilerin arasındaki kremayı çıkardıktan sonra, bir tüp diş macununu bisküvilerin arasına sıkar. Macunlu bisküvi elde edip bunu tekrar paketler. Ertesi gün 1 nisan`dır, sınıfa elinde bisküvi paketi ile giren çocuk tüm arkadaşlarına bisküvi ikram eder. Aradan 30 saniye geçtikden sonra arkadaşlarından dayak yememek için kaçmaya çalışr ama gene de kurtulamaz...
Hastanenin acil servisine getirilen adam, arkadaşlarının yaptığı sandalye çekme şakası sonucu kalça kemiğini kırmış ve acı içinde kıvranarak acile kaldırılmıştır.
Böyle şaka mı olur demeyin, yapan yapmış. Anadolu`da bir camide sela verilir, Ölen kişi çarşıda alışveriş için dolaşırken kendi selasını duyar ve neye uğradığını şaşırır. Koşarak camiye gidip, bu şakayı kimlerin yaptığını öğrenir. Şakayı planlayanlar hayırlı arkadaşlarıdır.
Televizyon kanalında şaka programı yapan mustafa Karadeniz en bomba şakasını 1 nisana saklamıştı. Şakalanacak kişinin arkadaşları ile birlikte organize edilen şakada; genç mağdur uyandığında bir de ne görsün; kendisi ölmüş, yattığı odada yanı başında oturmuş imam dualar okuyor. Arkadaşları ise ağıtlar yakıyor. Neye uğradığını şaşıran genç, ağlayarak arkadaşlarına bağırıp ölmediğini göstermeye çalışsa da nafile. Herkes rolünü o kadar güzel yapıyorki mağdur genç bile gerçekten öldüğünü zannediyor..
Dikkatsiz davranarak "şaka sınırlarını" aşan bazı vatandaşlar için, Nisan 1 Şaka Günü pek de eğlenceli bitmemişti. Saruhanlıda yaşayan Murat Alas, 2006 yılında çalışmak için gittiği İstanbul
da Moda vapuruyla Kadıköyden Beşiktaş
a giderken alt güverteye geçerek, 1 Nisan şakası yapmak amacıyla "Üzerimde bomba var" diye bağırmış...
Bir üniversite öğrencisinin şakası ise karakolda bitmiş, şaka yapmak amacıyla bir arkadaşını telefonla arayarak erkek arkadaşının kendisini silahla yaraladığını söylemesi üzerine polis ve sağlık ekipleri alarma geçiren üniversite öğrencisi kız, olayın şaka olduğunun anlaşılması üzerine karakola götürülmüş ve ardından serbest bırakılmıştı.
Rizede yayın yapan
Zümrüt Rizegazetesinin Gürcistan-Türkiye milli maçını izlemek için Gürcistan
a giden Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve bazı Rizeli taraftarların Gürcü makamlar tarafından tutuklandığını duyurması, şehirde paniğe neden oldu. Belediye Başkanı Bakırcının Rize
de olduğu öğrenilince haberin 1 Nişan şakası olduğu ortaya çıktı.
Geçtiğimiz yıllarda Türkiyede ilgi çeken bir şaka da Samsun
da meydana geldi. Samsunun Havza İlçesi
ndeki radyo istasyonunu canlı yayında arayan ve kendini "Fettullah Doğrusöylemez" olarak tanıtan bir kişi, "Kunduz yaylasından arıyorum. Ormandan ilçe merkezine doğru yüzlerce fil geliyor. Çok iriler ve önüne gelen her şeyi ezip geçiyorlar" diyerek telefonu kapattı. DJ Ertaş Çoban olayın "1 Nisan şakası" olduğunu anladı. Ancak, yaklaşık 20 kişi radyoyu telefonla arayarak, "Burada fil mi varmış? Nereden geliyorlar?" gibi sorularla bilgi almaya çalıştı. Kısa süre sonra aynı kişi yeniden radyoyu arayarak, "Size 1 Nisan şakası yaptım" dedi.
Bülent Arınç ise TBMM Başkanlığı sırasında, Milli Egemenlik Yılı dolayısıyla balonla Ankara gezintisi yapacağını bekleyen gazetecilere 1 Nisan şakası yaptı. Arınç, balonla gezmek yerine Meclis çatısına balon bağladı.
Her sene sektirmeden kullanıcılarını şakalıyor. İşte Googleın şakalarından bir kaç örnek. Eevinize özel posta: Google’ın yeni bir hizmeti olarak duyurulan
Gmail Paper` geçtiğimiz yıllarda birçok kişiye “vay be” dedirtmişti. Sözde hizmete göre eğer isterseniz Google, Gmail hesabınıza gelen tüm postaları bastırıp adresinize kadar teslim edecek. Hem de hiçbir ücret talep etmeden…
Fransada 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles yılbaşını 1 Nisan
dan 1 Ocaka aldırır. Bu arada 1 Nisan
ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir.
1 Nisanı yılbaşı kabul edenlere ise "Nisan Balığı" adı verilir. Fransa
dan sonra diğer ülkelere de geçen bu gelenek, 18inci yüzyılda İngiltere ve İskoçya
ya da yayıldı. Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınıyor.
İnsanların birbirine yaptığı şakaların yanısıra, basın ve medya kuruluşları da 1 Nisan`ı şakasız geçirmiyor. Bazı şaka haberler güldürse de, kimi "şaka" haberler toplumda şok etkisi yaratabiliyor.
1957 yılında BBCnin saygın haber programı "Panorama", ılık geçen kış nedeniyle ağaçlarda artık spagetti yetişmeye başladığını duyurmuş ve televizyon kanalına telefon yağmaya başlamıştı. Telefonu açan BBC yetkilileri de
bir kutu domates soslu spagettiyi ekin ve tutması için dua edin` yanıtını veriyordu. Sonunda bunun bir şaka olduğu anlaşıldı. Sonunda bunun bir şaka olduğu anlaşıldı.
1962de İsveç
in siyah beyaz yayın yapan tek televizyon kanalına 1 Nisan`da çıkan bir teknisyen, ekranın önüne bir naylon kadın çorabı geçirerek izleyicilere renkli televizyon izleyebilecekleri müjdesini vermişti.