Enteresan hayatıyla birçok film ve dizilere konu olan Hürrem Sultan, Osmanlı tarihinde nikah yapmış tek sultandır. Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan önceki nikahsız eşi Mahidevran Sultan'ı kıydığı bu nikahla arka plana atmıştır. Hürrem Sultan, padişahın yanında danışman olarak devlet işlerine destekte bulunmuştur.
Hürrem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı olan Mihrimah Sultan, annesinin vefatından sonra babasına danışmanlık yapmaya devam etmiştir. Kardeşi II. Selim tahta çıktıktan sonra ise, kardeşine valide sultanlık yaparak devlet işlerinde aktif rol almaya devam etmiştir.
Haseki Afife Nurbanu Sultan, II. Selim'in eşidir. Mihrimah Sultan'ın ölümünden sonra kendisi güçlenmiş ve söz sahibi olmuştur. O dönem devlete Venedik yanlısı politikalar uygulatmıştır. Bunun sebebi ise kendisinin Venedik asıllı olmasıdır. Uygulattığı bu politika, Osmanlı ile Venedik arasında uzun süren bir barış dönemi yaşanmasını sağlamıştır.
III. Murad'ın eşi olan Haseki Safiye Valide Sultan, eşinin padişahlığının ilk dönemlerinde Nurbanu Sultan ile birtakım sorunlar yaşamış, ancak Nurbanu Sultan'ın vefatından sonra bu sıkıntıları aşarak kendisini güçlendirmiştir.
Devlet işlerinde söz sahibi olan Valide Sultan, oğlu III. Mehmet'in padişahlık döneminde de baskındır. Bu dönemde Avrupa'ya yönelen Haseki Safiye Valide Sultan, İngiltere kraliçesi I. Elizabeth ile mektuplaşmıştır. Taht mücadelelerinin yaşandığı bu dönemde Valide Sultan'ın torunu Şehzade Murat sarayda boğularak öldürülmüştür.
IV. Mehmet 'in annesi olan Haseki Turhan Hatice Valide Sultan, Kösem Sultan'ın geliniydi ve o dönemde Kösem Sultan'ın en büyük rakibiydi. Taht mücadelesi burada da devreye girmiştir. Kösem Sultan, Turhan Sultan'ın gücünü yok etmek için IV. Mehmet'i tahttan indirmeye çalışmıştır. Bu girişimden haberdar olan Turhan Sultan destekçileri Kösem Sultan öldürüldü. Kıyasııya rekabet ise böylelikle son bularak güç Turhan Sultan'ın eline geçmiştir. Göreve Köprülü Mehmet Paşa'yı getirdikten sonra kadınların saltanatı son bulur...