HABER

Tarihe ışık tutacak!

Batman'daki Oymataş Köyü yakınlarında Kuriki Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında Part Roma dönemine ait sanduka mezarlar ile mezarlar içinde bilezik, kolye gibi eşyalar bulundu.

Tarihe ışık tutacak!

Kazı Başkanı Yrd.Doç. Dr. Elif Genç, "Önümüzdeki yıllarda yapılacak arkeolojik çalışmalar yerleşimin kültürel geçimine katkıda bulunacak. Bölgenin geçmiş tarihine ciddi ışık tutacaktır" dedi.

Batman'a 14 kilometre uzaklıktaki Oymataş Köyü yakınlarında dünyanın en eski höyükleri arasında yer aldığı belirtilen Kuriki Höyüğü'nde yürütülen ve 90 kişinin görev aldığı kazı çalışmalarında Part Roma dönemine ait 7 sanduka mezar ile mezarlar içinde tunçtan yapılmış bilezik, kolye taneleri ve boyalı yonca ağzı testicikler, yivli kap parçaları ile çanak ve çömlekler bulundu. Kazılara başkanlık yapan Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Yrd.Doç.Dr. Elif Genç, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izinleri ile DSİ'nin maddi desteği ile 2009'dan beri kazının sürdüğünü söyledi. Önemli höyüğün Ilısu ve HES kapsamında yer aldığı için çalışmaları hızlandırdıklarını anlatan Yrd.Doç.Dr. Genç,

"Kazı çalışmalarında M.Ö. bin sonları ve M.S. bin başlarına tarihlenen büyük bir yapı gün ışığına çıkarıldı. Taş ve kerpiç yapılarda odaların hiçbir yerlerinde kapı yerleri belirlenememiştir. Az sayıda erken demir çağ yivli kap parçalarına rastlanıldı. Çanak, çömlek üzerine yapılan incelemelerde M.Ö. 2'nci Yüzyıl ile M.S. 2'nci Yüzyıl'a arasına ait önemli bulgulara rastlanıldı" dedi. Önemli eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını belirten Yrd.Doç.Dr. Elif Genç, şöyle konuştu:

"Birden fazla bireyin gömüldüğü mezarlarda küpe, bilezik, kolye taneleri ve boyalı yonca ağızlı testi bulundu. İlk yerleşim olan geç kalkolotik erken tunç çağının geçiş evresinden sonra uzun bir boşluk yaşanmış. Demir çağda yeniden yerleşilmiş ve Part-Roma döneminde de yerleşimin devam ettiği anlaşılmıştır. 3 yıllık kazı sonuçları Dicle, Batman Ovası yerleşim sistemi içinde Kuriki Höyüğü önemini ortaya koyuyor. Önümüzdeki yıllarda yapılacak arkeolojik çalışmalar yerleşimin kültürel geçimine katkıda bulunacak. Bölgenin geçmiş tarihine ciddi ışık tutacaktır."

Yrd.Doç. Elif Genç, 45 dereceyi bulan bunaltıcı sıcakta kazıların sürdüğünü belirterek, Dicle Nehri ile Batman Çayı'nın birleştiği bölgedeki Kuriki kazısında bölgenin önemli bir ticaret güzergahının olduğunun işaretlerinin ortaya çıktığını söyledi. Yrd.Doç.Dr. Genç, "Burası çok önemli bir höyük. Taş sanduka mezarlarda çalışmalarımız sürüyor. Mezarlardaki gömülerde tunçtan küpe, bilezik ve takılar dikkat çekiyor. Bir yerde öbür dünyaya gidenler yanlarına önemli gördükleri eşyalarını da bırakmışlar. Burası tarım alanı olduğundan hasar görmüş.Kazıları büyük bir titizlikle sürdürüyoruz" dedi.

DHA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler