YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarihi 400 yıllık geçmişe dayanan yarışma tekrar canlandı

Kastamonu'da geçmişi 400 yıla dayanan karda kızak yarışı yeniden canlandırılıyor. Kızak yarışları, 1. Ulusal Geleneksel...

Kastamonu'da geçmişi 400 yıla dayanan karda kızak yarışı yeniden canlandırılıyor. Kızak yarışları, 1. Ulusal Geleneksel Ata Sporu Ağlı Sinan Kızak Yarışları adıyla Ağlı Sinan Mahallesi'nde yapıldı. Yarışmada 400 yıllık kızak da kullanıldı.

Kastamonu'da karda kaymak yapılan kızak en sert ağaçlardan olan erikten üretiliyor. Erik ağacının özü alınarak kesiliyor, kestikten sonra 20–30 yıl kuru bir yerde bekletilerek içindeki nem oranı azaltılıyor, daha sonra dışı yakılıyor. Hiçbir kimyasal içermeyen kızak 400 yıldır kullanılıyor. Sinan Mahallesi'nde yapılan 1. Ulusal Geleneksel Ata Sporu Ağlı Sinan Kızak Yarışları saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim okunması başladı.

Günün anlam ve önemini belirten Vali Yardımcısı Atilla Kantay, bu yarışmanın Türkiye’de emsali olmayan bir şey olduğunu söyledi. Vali Yardımcısı Kantay, şu bilgileri verdi: “Şimdi bu Türkiye’de emsali olmayan bir şey. Yani böyle bir spor dalının desteklenmemesi gibi bir tartışma zaten olamaz. Dolayısı ile başka yerlerdeki kar kalınlığı ile Ağlı’daki kar kalınlığını kıyasladığınızda tartışmasız bir şekilde burada kar kalınlığının daha yüksek olduğunu görüyorsunuz. Şimdi yöre halkı bu kültürü canlı bir şekilde asırlardır yaşatmış. Bir yıl değil, 10 yıl değil, 100 yıl değil 400 yıldan, 500 yıldan bahsediyorlar. Bilinmeyen bir zamandan bahsediyorlar ve bu koşullarda bunu günümüze kadar getirmeyi başarmışlar. Bırakın sert bir ağaçtan bahsetmeyi en sert ağaç olan erik ağacını seçmişler. Erik ağacının da özünü almak sureti ile bir erik ağacını kestikten sonra 20 – 30 yıl kuru bir yerde bekletmek sureti ile iyice içindeki nem oranını azaltılıp dışı yakılarak hiçbir kimyasal kullanılmamasına rağmen 400 yıl boyunca hiçbir şekilde çatlama olmadan bu kayığın sanki bir metalden yapılmış gibi günümüze kadar gelmesi hakikaten bu alanda kafa yoranlar açısından dehşet bir şey. Bence değerlendirilmesi, gün yüzüne çıkarılması lazım, halen daha çıkarılmadığı kanaatindeyim."

TRT'nin Gezelim Görelim ekibinin, Avrupa’da yapılan kızak yarışlarının esin kaynağının burası olduğu hakkında bir takım görüşler duymaları üzerine çekim yaptığını aktaran Vali Yardımcısı Kantay, sözlerine şöyle devam etti: "Bu bağlamda yeni neslin de bunu öğrenmesi, heveslendirilmesi çok önemli. Çocuklar için amatör pist olmalı, küçük pistte çocuklar alıştırılmalı.”

BİRİNCİYE KOÇ, İKİNCİYE HİNDİ, ÜÇÜNCÜYE İSE TAVUK VERİLDİ

1. Ulusal Geleneksel Ata sporu Ağlı Sinan Kızak Yarışları'na Geleneksel Spor Dalları Federasyonu'ndan sporcular da katıldı. 13 kızakçının katıldığı yarışmada dereceye girenlere kupa yanı sıra birinciye koç, ikinciye hindi ve üçüncüye de horoz hediyesi verildi.

Yarışmada Ali Osman Dikmen, yanı malaklı isimli kızağıyla birinci, cinibis isimli kızağıyla Cengiz Özkan ikinci, karakayık isimli kızağıyla Erdoğan Karaş üçüncü oldu. Yarışmada en iyi çıkış yapan isim Suat Hırlı, en genç yarışmacı Selçuk Bakır, en centilmen binici Behsat Kömürcü olarak belirlendi. En yaşlı binici ise Kamil Yaman olarak kayıtlara geçti.

Geleneksel kızak yarışmasına Vali Yardımcısı Atilla Kantay, Kaymakam Serdar Karal, Ağlı Belediye Başkanı Muharrem Dinç, Gençlik Spor İl Müdürü Erdoğan Akbıyık, TRT Gezelim Görelim program yapımcısı Nuray Yılmaz ve ekibi, yarışmacılar, köy halkı ve üniversite öğrencileri katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler