HABER

'Tarihi bir gün, önemli bir anlaşmaya vardık'

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu AB ile varılan anlaşma ile ilgili olarak ‘Tarihi bir gün, önemli bir anlaşmaya vardık’ dedi. Öte yandan Davutoğlu ile AB Komisyonu Başkanı Juncker arasında atışma yaşandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün iki sebepten dolayı tarihi bir gün. İlk olarak bugün Türkiye'de Şehitler Günü. Bugün tarihi bir gün, çünkü Türkiye ve AB arasında bir anlaşmaya vardık" dedi.

Davutoğlu, AB Konseyi'nin toplantı salonunda AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bugünün iki sebepten dolayı tarihi bir gün olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "İlk olarak bugün Türkiye'de Şehitler Günü. Bugün tarihi bir gün, çünkü Türkiye ve AB arasında bir anlaşmaya vardık" diye konuştu.

Türkiye-AB zirvesinde başta Juncker ve Tusk olmak üzere sürece katkıda bulunanlara teşekkür eden Davutoğlu, bu başarı hikayesinin sadece sonuçlarından dolayı değil aynı zamanda kullanılan yöntemlerden dolayı da bir başarı hikayesi olduğunu vurguladı. "Birbirimizle görüşlerimizi, endişelerimizi, perspektiflerimizi ve vizyonumuzu paylaştık. Şunu farkettik ki Türkiye ve AB'nin ortak kaderi, zorlukları vardır ve iki taraf aynı geleceği paylaşmaktadır" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu'ndan PKK çadırına izin veren Belçika'ya sert tepki

Davutoğlu “Yalnız bir konuda kırgın olduğumu belirtmem gerekiyor. Bu binanın dışında terörizmi destekleyen bayraklar sallanıyor. Terör örgütleri arasında ayrım yapmamalıyız. DAEŞ, PKK aynıdır. Kurbanları aynıdır’ diyerek Belçika hükümetine sert tepki gösterdi.

KENDİNİZİ BİZİM YERİMİZE KOYUN!

Bir muhabirin sorduğu soruya sert şekilde tepki veren Başbakan Davutoğlu “Kendinizi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ya da benim yerime koyun. Biz başkalarının acılarına saygı duyuyoruz ve acılarımıza saygı duyulmasını bekliyoruz”ifadelerini kullandı.

Davutoğlu “Ankara saldırısından sonra beni arayan herkese teşekkürümü ilettim. Bu bir dayanışmadır. İşte bu işin bir yüzü ancak diğer yüzü de şu: Gençleri, kadınları çocuklarında aralarında bulunduğu 35 sivili Ankara'da katletmiş olan bir terör örgütü. Hem de otobüs duraklarında. Bunu bir Brüksel'de düşünün. Araçla otobüs durağına geliyor ve insanlarınızı öldürüyor. Bu terör örgütü aynı bayrağıyla bugün Brüksel'in sokaklarında gösteri yapabildi. Siz nasıl hissederdiniz. Kendinizi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ya da benim yerime koyun. Herkesin bizi dinlemesi ve saygı duyması gerekiyor. Biz başkalarının acılarına saygı duyuyoruz ve acılarımıza saygı duyulmasını bekliyoruz.” dedi

Türkiye'nin AB'ye entegrasyonunun derinleştirilmesi ve Suriye mülteci krizinin çözülmesi gerektiğini belirten Başbakan Davutoğlu, bugünkü görüşmelerde Türkiye ile AB arasında kriz yönetiminden ibaret olmayan, daha stratejik bir işbirliğine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Bugün varılan anlaşmanın insani bir boyutu olduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Çünkü bütün anlaşmaların ana hedefi şudur; çocuklar, kadınlar ölmesin, gençler, yaşlılar Ege Bölgesinde hayatlarını kaybetmesin. Bu nedenle, insan kaçakçılarının cesaretini kırmak ve yasal göçü cesaretlendirmek için dengeli bir yaklaşım olması konusunda anlaşmaya vardık. Türkiye, şu anda Ege'deki adalara yasa dışı varanları geri alacak ve diğer taraftan Avrupa ülkeleri de aynı sayıda yasal göçmeni Türkiye'den alacak. Dolayısıyla son derece adil ve cesaret verici bir adım oldu. Mülteciler için de çok umut verici bir adım oldu. Maliyet ve yük paylaşımının da adil bir şekilde yapılması konusunda anlaştık. Bugün bazı projeleri açıkladık ve 3 milyar avro önümüzdeki haftalarda kullanılmaya başlanacak. Bu para Türkiye için değil, sadece Suriyeliler için kullanılacak. Ben burada son zirveden sonra yaptığım açıklamada, 'para istemiyoruz' demiş olsam da birçok haber okudum. Bu anlaşma sanki mali bir desteğe dayatılmış gibi bir izlenim ortaya çıktı. Hayır, AB sadece mültecilere yardım edecek ve Türkiye sadece bu paranın Suriyeli mültecilere erişmesinde aracı rolü oynayacak. Biz artık hem Türkiye'de hem de mümkünse Suriye içindeki güvenli bölgelerde de Suriyelilere yardımcı olacağız.

Suriyelilerin geleceği için 3 milyar avroya ek olarak 2018'e kadar 3 milyar avro daha tahsis edilecek."

Ahmet Davutoğlu, taraflar arasında varılan anlaşmanın önemini yineleyerek, bu sayede ilişkiler ve entegrasyon sürecinin de derinleştiğine dikkati çekti. Bunun en önemli boyutunun da vize serbestisi olduğuna değinen Davutoğlu, "Geri kabul süreci başladığı için vize serbestisi bunun uzantısı oluyor ve umarım vize serbestisi Haziran ayından önce hayata geçecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin hayata geçirmesi gereken 72 kriterin olduğunu hatırlatan Davutoğlu, bunların 37'sinin karşılandığını ve 35 ön koşul kaldığını ifade etti. Davutoğlu, "Umarız mayıs başına kadar bütün bu gereklilikleri yerine getirmiş olacağız ve umarız Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi vize serbestisinin uygulamaya geçmesi için üzerine düşenleri yapar" dedi.

Bugünkü anlaşmayla 33. faslın da açılmasının kararlaştırıldığını anlatan Başbakan Davutoğlu, bunun da Türkiye'nin AB sürecinde atılan önemli bir adım olduğuna işaret etti ve diğer fasılların da açılmasının hızlandırılmasının da dile getirildiğini aktardı.

Davutoğlu, bütün bu planların AB olmadan Türkiye'nin, Türkiye olmadan da AB'nin geleceğinin söz konusu olamayacağını gösterdiğini ve bu nedenle tarafların özellikle Suriyeli mülteciler konusunda stratejik bir ilişkiye ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve diğer yetkililerle ikili görüşmelerde bulunduklarını ve bu görüşmelerde Suriye krizini çözmeden bu anlaşmanın sonuca varamayacağına yönelik düşüncelerini paylaştıklarını ifade ederek, "Biz barışçıl bir bölge istiyoruz ve bu anlamda işbirliği çok önemli" ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda teröre yönelik dayanışma konusunda da ortak bir stratejinin bulunduğunu belirten Davutoğlu, gerçekleştirilen toplantıda Ankara'da yaşanan saldırılardan sonra gösterdikleri destek konusunda Avrupalı liderlere teşekkürlerini sunduğunu aktardı.

Başbakan Davutoğlu, Avrupa'da iki başkentin Paris ve Ankara'nın terör örgütlerinin hedefi olduğunu vurguladı. Hem Paris hem de Ankara'da omuz omuza verdiklerine işaret eden Davutoğlu, "Terörün menşei ne olursa olsun, DAEŞ olsun, PKK olsun, DHKP-C olsun farketmez. Dayanışmanın her türlü teröre yönelik olarak gösterilmesi lazım. 72 milyon, Ankara'daki saldırının kurbanlarının yasını tutarken, aynı terör örgütünün buraya çok yakın bir yerde sembolleriyle terör eylemlerini destekleme şansını bulmasından dolayı hayal kırıklığımı dile getirdim. Terör örgütleri arasında ayrım yapılmamalı" değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, meslektaşlarına ve uluslararası topluluğa mesaj vermek istediğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Kurbanlar, mağdurlar arasında da fark gözetmememiz gerekiyor. Etnik veya dini kökeni ne olursa olsun Müslüman olsunlar, Hıristiyan olsunlar, Türk olsunlar, Fransız veya Alman olsunlar farketmez, insanlar kurbandır, terör kurbanıdır ve mağdurudur. Bu yüzden teröre karşı her türlü bu anlamda beraber durmalıyız diye düşünüyorum."

Alman halkına taziyelerini de iletmek istediğini kaydeden Davutoğlu, eski meslekdaşı ve eski dışişleri bakanı Guido Westerwelle'nin hayatını kaybettiğini, kendisiyle beraber çalışma fırsatı bulduğunu, kendisinin çok dürüst ve etkili çalışan bir diplomat olduğunu sözlerine ekledi.

İngiltere Başbakanı Cameron'dan AB ve Türkiye arasındaki anlaşmaya ilişkin açıklama

AB Liderler Zirvesi için Brüksel'de bulunan Cameron, zirvenin ardından AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmaya ilişkin bir değerlendirme yaptı.

Anlaşmanın Doğu Akdeniz’i geçen sığınmacı sayısını "önemli ölçüde" azaltacağını belirten Cameron, "Plan, bir tekneye binmek ile Avrupa’ya yerleşmek arasındaki bağı koparacak, insan kaçakçılarının iş modelini iflas ettirecek." ifadelerini kullandı.

David Cameron, "Öyle inanıyorum ki bu krizde ilk defa olarak, doğru ve tam bir şekilde uygulanması halinde fark yaratacak bir plana sahibiz." diye konuştu.

Cameron, zirvede varılan anlaşmanın İngiltere’nin almayı planladığı ve 20 bin olarak açıkladığı sığınmacı sayısını artırmayacağını da sözlerine ekledi.

ANLAŞMA NE ÖNGÖRÜYOR

Söz konusu anlaşma kapsamında;

1- Ankara, Suriyeli mülteciler dahil olmak üzere Yunanistan'a geçen tüm yasadışı göçmenleri geri alacak. 20 Mart Pazar gününden önce Yunanistan'a ulaşan göçmenler ise anlaşma dışında tutulacak. Bunun karşılığında AB de Türkiye'nin aldığı her bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli mülteci kabul edecek.

2- AB'nin Suriyeliler için Türkiye'ye verdiği 3 milyar euro'luk mali yardım iki katına çıkarılacak.

3- Türk vatandaşları için vizeler daha erken kaldırılacak.

4- AB'ye tam üyelik müzakereleri hızlandırılacak. AA'ya konuşan bir AB yetkilisinin verdiği bilgiye göre, üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması amacıyla "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33 nolu fasıl, 30 Haziran'da sona erecek Hollanda'nın AB dönem başkanlığı sırasında açılacak.

(Ajanslar)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler