YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarihi Elhaç Ahmet Paşa Sıbyan Mektebi restore ediliyor

Fatih'te iki katlı tarihi Elhaç Ahmet Paşa Sıbyan Mektebi restore edilerek tarihi dokusuna yeniden kavuşturulacak....

Fatih'te iki katlı tarihi Elhaç Ahmet Paşa Sıbyan Mektebi restore edilerek tarihi dokusuna yeniden kavuşturulacak.
İstanbul İl Özel İdaresi Kürkçübaşı’nda bulunan iki katlı tarihi Elhaç Ahmet Paşa Sıbyan Mektebi’nin kaybolmakta olan tarihi dokusunu canlandırıyor. Dikdörtgen şeklindeki tarihi mekanda 2010 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Restorasyon çalışmasının Ekim ayında bitirilmesi planlanıyor. Tarihi yapıda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylı restorasyon projesine uygun olarak, 18. yüzyıl kalıntılarının korunması ve ikinci dönemde yapılmış ilavelerle bugünkü şeklini almış binanın restitüsyonu esas alınarak yenileme yapılıyor. Restorasyon çalışmaları doğrultusunda, uygulama sırasında kagir duvarlar ve tonoz kalıntıları özgün haliyle korunarak, çürümüş olan ahşap döşemeler, pencereler, tavan kaplamaları ile çökmüş olan çatı, özgün detaylarına uygun olarak yenilendi. Raspa çalışmaları sırasında tespit edilen derin çatlaklar onarıldı. İç mekan duvarları, onarımdan ve temizlendikten sonra horasan sıva ile sıvandı. Taş ve tuğla almaşık yapım tekniğinde olan dış duvarlarda raspa, temizleme ve derzleme çalışmaları ise sürüyor.
Vakıfların kullanacağı bir merkez olarak planlanan tarihi binada, yeni işlevine uygun bodrum katın arka tarafındaki tonozlu mekanında mutfak ve tuvalet birimleri yapılıyor. Bodrum ile zemin katın düşey bağlantısını sağlamak amacıyla çelik merdiven ile asansör yapılıyor. Ana bina ile hazire duvarı arasında yer alan mekan, Yokuş Çeşme Sokak’tan arka bahçeye ve zemin kata geçiş mekanı olarak tasarlandı. Duvarları ve çatısında özgün malzemeye rastlanmayan bu mekanın giriş-çıkış kapılarında ve üst örtüsünde, modern malzemeler olan çelik, alüminyum ve cam kullanılacak.
Elhaç Ahmet Paşa Sıbyan Mektebi'nin yapım tarihi giriş kapısının sağ yanında bulunan kitabeye göre Hicri 1153- Miladi 1740–41’dir. Mektebi yaptıran I. Mahmut, zamanında yaklaşık iki sene sadrazamlık yapan, Alanyalı Cafer Ağanın oğlu, Cidde valisi Alaiyeli Hacı Bekir Paşa’nın yeğeni Hacı Şehla Ahmed Paşa’dır ve mezarı mektebin yanındaki hazirede yer alıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler