YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarihi Evlerin Restore Edilmesi Isteği

Alanya'da, tarihi Alanya Kalesi içinde yer alan Tophane Mahallesi'nde çoğu yıkık halde bulunan, ancak restorasyon ve konstrüksiyonuna izin verilmeyen tarihi

Alanya'da, tarihi Alanya Kalesi içinde yer alan Tophane Mahallesi'nde çoğu yıkık halde bulunan, ancak restorasyon ve konstrüksiyonuna izin verilmeyen tarihi yapıların restore edilmesine izin verilmesi için girişimde bulunuldu.

Alanya Belediye Meclisi Üyesi Cemal Palamutçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi Alanya Kalesi'nin 1999 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 1. derecede doğal, arkeolojik ve kentsel sit alanı ilan edildiğini, daha sonra da Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlandığını belirtti.

Kale içinde bulunan Tophane Mahallesi'ndeki 30 civarındaki tarihi binada bu nedenle hiçbir işlem yapılamadığını ifade eden Palamutçu, geçen süreçte bu yapıların bazılarının yıkıldığını, bazılarının da yıkılmak üzere olduğunu kaydetti.

Alanya Kalesi Koruma Amaçlı İmar Planı'nın izin vermemesi nedeniyle harabe haldeki yapılarda tapu sahiplerinin aslına uygun olarak bile restorasyon yapamadığını vurgulayan Palamutçu, sorunu çözebilmek için konuyu Alanya Belediye Meclisi toplantısında gündeme getirdiğini söyledi.

Atalarının yaşadığı evlerde yaşama haklarının olduğunu dile getiren Palamutçu, "Evler harabe hale geldi. Yıllardır atıl durumda duran bu evleri restore ederek, insanların yaşamasına uygun hale getirmek istiyoruz. Ancak mevcut plan nedeniyle bunu yapamıyoruz. Evlerimiz gözlerimizin önünde yok oluyor" dedi.

-Sorun Belediye Meclisi vasıtasıyla çözülecek-

Yapılarda restorasyon yapmak isteyen bazı yapı sahiplerinin mahkemeye giderek restorasyon yapma hakkı kazandıklarını anlatan Palamutçu, şunları kaydetti:

"Kiminin sadece temeli, kiminin duvarları kalan tarihi yapıların tamamen yok olmasını istemiyoruz. Mevcut mevzuatta tarihi yapılara restore izni almak mümkün değil. Bu nedenle konuyu Belediye Meclisine taşıdım. Meclis İmar Komisyonu da Alanya Kalesi Koruma Amaçlı İmar Planı nedeniyle oluşan mağduriyetleri değerlendirerek, planda revizyon yaptırılmasına karar verdi. Yapılacak çalışmaların ardından konu Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na taşınacak. Buradan da olumlu bir kararın çıkmasını umuyoruz."

Palamutçu, bazı örneklerinde olduğu gibi konuyu mahkemeye taşımanın da mümkün olduğunu, ancak bunu her yapı sahibinin ayrı ayrı yapması gerektiğini anlatarak, bu nedenle sorunu Belediye Meclisi vasıtasıyla çözmeye çalışacaklarını ifade etti.

Bölgede 20 yıldan fazla süredir muhtarlık yapan Halit Erdoğan ise çocukluğunun geçtiği tarihi evlerin yok olmaya yüz tuttuğunu vurgulayarak, "Geçmişimizi yaşatmak için bu evleri ayağa kaldırmamız gerekiyor. Tarihi evler insanlarla hayat bulur. İnsan barındırmayan evler ise yok olur" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler