İSTANBUL (İHA) - Son kullanma tarihleri geçmiş, etiketleri değiştirilmiş, uygun koşullarda saklanmayan ilaçlar 'zehir' niteliği gösterebiliyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, "İlaçlar doğrudan kutularla çöp kutularına değil, sıvı olanlar dökülerek, katı olanlar tek tek kutularından çıkarılarak tıbbi atık toplama görevlilerine verilmeli" uyarısında bulundu. İlaçların doğru kullanılmadığında insanın hayatına mal olabilecek ciddi sonuçlara yol açabilmesi nedeniyle ilacın öncelikle en güvenilir kurumlardan alınması gerektiğini belirten Dr. Akbaş, eczane dışından alınan ilaçların tedavi edici özellik taşımayacağı gibi, bazen zehirli maddeler içerebileceğini ifade etti.
"Son kullanma tarihleri geçmiş, etiketleri değiştirilmiş, uygun koşullarda saklanmayan ilaçlar 'zehir' niteliği gösterebilir" diyen Dr. Murat Akbaş, ilacın ancak hekim önerisiyle alınması gerektiğini, ilaçların prospektüslerinin mutlaka dikkatle okunması gerektiğini söyledi. Tüm ilaçların istenen etkileri gibi yan etkileri de olduğunu bildiren Dr. Akbaş, şunları kaydetti:
"İlaç kullanırken vücutta kızarıklık, sivilce kaşıntı gibi yan etkiler ortaya çıkarsa, ilaç kesilmeli ve doktora danışılmalıdır. İlacı kullanacak kişi gebe veya emzikli ise başvurulan hekim bu konuda bilgilendirilmelidir."
EVDE BULUNAN İLAÇLAR YILDA BİR KEZ KONTROL EDİLMELİ
Hastaların genellikle kendini iyi hissedince ilacı kestiğini ifade eden Dr. Akbaş, Türkiye'deki zehirlenmelerin yarıdan fazlasının çocuklarda meydana geldiğini ve zehirlenmeye yol açan maddelerin başında ilaçların olduğunu kaydetti. Evlerdeki ilaç stoklarının en ciddi sorunlardan biri olduğuna işaret eden Akbaş, bu ilaçlar arasında çok miktarda yarısı kullanılmış ve son kullanma tarihi geçmiş ilaca rastlanabildiğini söyledi. Eş dost tavsiyesiyle ilaç kullanılmaması gerektiğini belirten Dr. Akbaş, şöyle konuştu:
"Gerekli miktarda ilaç almak, doktorun tavsiye ettiği tedavi süresince kullanmak veya son kullanma tarihi geçen ilaçları imha etmek gereklidir. Yılda en az bir kez evde bulunan ilaçlar kontrol edilmeli, gereksiz olanlarla kullanım süresi dolanlar atılmalıdır."
İlaçların kutuları üzerinde nasıl ve ne şartlarda saklanmaları gerektiğinin yazılı olduğunu ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, oda sıcaklığında saklanması öneriliyorsa evde doğrudan güneş ışığı almayan, serin ve kuru bir yerde saklanması gerektiğini bildirdi. Buzdolabında saklanması önerilen ilaçların buzdolabının kapağında değil, orta raflarda saklanmasını öneren Akbaş, "Buzluğa asla ilaç konmamalı, ısı yayan cihazlardan uzak tutulmalıdır. Bütün ilaçlar evde ilaç dolabı içinde çocukların ulaşamayacağı biçimde, kendi ambalajlarında ve kapakları sıkıca kapatılmış olarak saklanmalıdır" dedi.