Başlangıç çorbayla: Çatal çorba
Mercimek, kesme makarna yani erişte ve yoğurt... Bu malzemelerin girip lezzetli olmayan bir çorba mümkün mü? Bizce değil :)
Çorba demişken: Toyga çorbası
Adını en çok sevdiğimiz lezzetlerden birisidir kendisi, çok güçlü bir ismi yok mu sizce de? Sanki bir uygarlık, bir devlet adı gibi. Bu çorbanın başrolünde ise; kuru fasulye, nohut ve buğday var! Özel günlerde yapılan çorbanın tadı gerçekten efsane!
Günlerin olmazsa olması: Bat
Bat adı üstünde aslında. Tam ekmeği batıra batıra yenecek bir yemek. Bol sulu olan bu yemeğin içinde yok yok! Mercimek, soğan, üzüm yaprakları, cevizler...
Ani gelenlere: Hasuda
Sıcak sıcak yenen, yapımı ise 5 dakika süren bir tatlı düşünün. Gerçekten 5 dakika sürüyor ama. Bu sebeptendir ki aniden gelen misafirler varsa muhakkak masada hasuda da olur.
Yıldızımız: Amasya çöreği
Amasya’nın elmasından sonra en çok bilinen lezzetidir bu çörek. Hatta günümüzde o kadar meşhur oldu ki, internetten online olarak sadece bu çöreği yapıp getiren yerler var. Özellikle çay saatlerinde çıkar masaya, kaç tane yediğinizi anlamazsınız!
Unutmadan: Amasya elması
Amasya elması pazarlarda, marketlerde diğer elmalara göre tam 5 katı fiyata satılıyor. Ancak hakkıdır, hak ediyor. Bir elma bu kadar mı lezzetli olur, bu kadar mı sulu ve sert olur.
Elma demişken: Elma tatlısı
Tatlıların arasında sıyrılan bir lezzettir meyvelerle yapılan tatlılar. Ayvası ayrı güzel armutu ayrı... Ancak bu tatlıyı bir de Amasya elmasıyla yaptığınızı düşünün!
Amasya'nın da meşhur: Keşkek
Keşkek, hemen hemen her yörede karşımıza çıkıyor ve yöreden yöreye farklılıklar gösteriyor. Amasya'da ise farklı olarak çemen ekleniyor. Tadını siz düşünün!
Tokat’ta da var: Bakla dolması
Tokat’ın da meşhur lezzetlerinden birisidir. Haşlanan bakla itina ile sarılır ve üzerine muhakkak, kemikli et ya da sadece kemik konularak pişirilir.
Ya çok seversin ya hiç: Mumbar
Mumbar öyle bir lezzet ki ya çok seviyor insan ya da hiç yemiyor. Orta yolu olanı görmedik! Bizim için mükemmel lezzetlerden birisidir tabii ki. Amasya’da da çok sık yapılır hatta hemen hemen her evde mis gibi pişer...
Patlıcan ezmesi değil: Patlıcan çullaması
Patlıcan ezmesi de diyebiliriz ama Amasya’da kesinlikle patlıcan çullaması demeniz gerekiyor. Sunumu aslında daha süslü yapılıyor bu yemeğin. Üzerinde dilim dilim patlıcanlar da oluyor ancak biz güzel bir görsele rastlayamadık. Aranızda Amasyalı olan varsa bize yemeğin fotoğrafını yollasın! :)