Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Asım Güzelbey, Denizli’nin arkeolojik çalışmalarda büyük mesafe kaydettiğini belirterek, Tarihi Kentler Birliği’nin 2012 dönemi ilk seminerinde kültürel mirasın şehirlere yapacağı katkıyı konuşacaklarını söyledi.
Denizli, Tarihi Kentler Birliği’nin 2012 dönemi ilk seminerine evsahipliği yaptı. Karahayıt Richmond Otel’de düzenlenen seminere AK Parti Milletvekili Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Figen Selvitopu, 200’ün üzerinde birlik üyesi ve belediyelerin üst düzey temsilcileri katıldı. Seminerin açılış konuşmasını, evsahibi Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan yaptı. Denizli’nin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerinin yanında jeotermal zengini bir il olduğunu ve bunun dünyada örneğinin olmadığını belirten Başkan Zolan, yer altından 30 derece ile 250 derece aralığında çıkan şifalı sıcak suyun Pamukkale’yi beyazlattığını, Karahayıt’ı ise kırmızı yaptığını söyledi.
Denizli’de belediyecilik anlamında çok başarılı işler yaptıklarını vurgulayan Zolan, şehrin geleceğine yön vermek için düzenledikleri toplantılarda da "7T" modelini ortaya çıkardıklarını ifade etti. Zolan, “Denizli’nin geleceği ile ilgili olarak yüzlerce kez toplantılar yaptık. ÇEKÜL Vakfı'ndan bu konu ile ilgili destek de aldık. Denizli ile ilgili kim ne söylemek istiyorsa hepsini dinledik. Sonunda da ‘7T’ ortaya çıktı. Nedir bu 7T diye sorulursa kentimizin olmazsa olmazı tekstil, tarım, turizm, traverten, tarih, teknoloji ve termaldir.” dedi.
Denizli Belediyesi olarak 2008 yılında imzalanan protokolle Laodikya antik kentini bakanlıktan aldıklarını ve Efes kadar büyük olan şehrin yılın 12 ayı kazıldığını anlatan Zolan, “Laodikya kazılarını Pamukkale Üniversitemiz yapıyor. Belediye olarak dört yılda buranın kazısı için 4 milyon 337 bin lira kaynak aktardık. Kazılarda 4 bin 500 yıl öncesinden kalma dokuma tezgâhı parçaları ve boyahaneler bulundu. Tekstil ve konfeksiyonun başkenti ilimizin dokuma tarihinin ne kadar öncelere gittiğini bir kez daha gördük. Kazılarda 2 bin yıllık horoz kabartmaları bulundu. Kentimizin simgesi olan horozun çakma olmadığı, kökünün ve her şeyiye ilimize ait olduğunu Laodikya kazıları bir kez daha bize gösterdi. İncil’de ismi geçen 7 kiliseden birinin de bulunduğu Laodikya antik kentini, 2008 yılında sadece 20 bin kişi ziyaret etmişti. Kazılarda ortaya çıkan eserlerin restorasyonu, Suriye Caddesi'nin açılması ve Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün ziyaretleri sayesinde 2011 yılında Laodikya’ yı ziyaret edenlerin sayısı 7 kat artarak 141 bine ulaştı. Türkiye’ye örnek, dünyada ses getirecek bir müze kurarak, bulunan tüm eserleri bu arkeoloji müzesinde sergilemek istiyoruz. Bunun için gerekli ödenek de ayrıldı.” diye konuştu.
Denizli’de belediye olarak şehrin altyapısını değiştirdiklerini, üstyapı çalışmalarının devam ettiğini, 650 bin metrekare alanda kurulacak AK Vadi Parkı'yla Denizli’nin en büyük parkını yapacaklarını ifade eden Zolan, şunları kaydetti: “Denizli’de şebekeye verilen suyun yüzde 60'ı aboneye ulaşmadan kayboluyordu. Altyapıyı, her şeyi göze alarak değiştirdik. Üstyapı çalışmalarımız, il merkezimizde devam ediyor. Belediye olarak kentimizin giriş çıkışlarından yeşil alanlarına kadar birçok alanda hizmet verirken geçmişimizi ve tarihimizi de unutmuyoruz. Denizli’nin eski evlerinden bazılarını kamulaştırarak restore ettirdik. En eski mezarlığımız olan İlbade Mezarlığı'ndaki 6 bin mezar taşını tek tek okutarak envanter çalışması yaptırdık. Denizli ile ilgili daha yapacak çok işimiz var.”
Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise 10 yıl önce kurulan birliğin ikinci 10 yıllık periyoda girdiğine dikkat çekti. İkinci 10 yıllık dönemde kendilerine yeni bir misyon yüklendiklerini anlatan Güzelbey, “İkinci 10 yıllık dönemde yapacağımız, bölge ve havza ölçeğinde toplantılarla bölgelerdeki önemli kültürel varlıkları ortaya çıkarmak istiyoruz. Daha önce Edirne ve Kastamonu’da toplantılar yapmıştık. Bugün de Denizli’deyiz. Denizli’deki toplantının esası, arkeolojik miras ile ilgili. Bu çerçevede Denizli zaten son yıllarda büyük mesafe kaydetti. Toplantıda kültürel mirasın şehirlere yapacağı katkıyı konuşacağız.” ifadelerini kullandı.
Toplantı Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında yapılan “Yerel Yönetimler Arkeolojik Mirasına Sahip Çıkıyor” semineriyle toplantı sona erdi. Toplantıya katılan belediye başkanları ve üst düzey yöneticiler, daha sonra Denizli’nin tarihi, turistik ve kültürel bölgelerini gezdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz