Adana'da çekimleri devam eden "James Bond" filminin son serisi olan "Skayfall" in aksiyon sahnelerinde kullanılan ve hasar gören otomobiller tarihi Milli Mensucat Fabrikası'nda yabancı ve Türk tamirciler tarafından tamir ediliyor.
Adana'nın ilk sanayi tesislerinden olan, 2000 yılında üretim durduktan sonra çürümeye terk edilen ve daha sonra Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından "Kültür varlığı endüstri mirası" olarak tescillenen asırlık Milli Mensucat Fabrikası, bu kez Adana'da çekimleri devam eden "James Bond" filminin son serisi olan "Skayfall'in tamirhanesi oldu.
Ünlü yazar Orhan Kemal'in romanlarına konu olan Döşeme Mahallesi'ndeki 68 bin 530 metrekarelik arazide kurul ve atıl durumdaki fabrikanın bir bölümünde bisiklet üretimi yapılırken diğer tarafları zaman zaman depo olarak kiraya veriliyor. Fabrika bu kez de Bond ekibine aylığı 4 bin TL'ye kiraya verildi. 90 dakikalık Bond filminin 13 dakikasının çekimlerini yapıldığı Adana'da aksiyon sahnelerinde kullanılan ve zarar gören otomobiller burada Türk ve yabancı tamirciler tarafından tamir ediliyor. TIR'larla filmin çekiminin yapıldığı yere götürülen otomobiller aksiyon sahnelerinden sonra tekrar fabrikaya getiriliyor. Burada ekipler gece-gündüz araçları tamir etmek için uğraşıyor.
Fabrikanın bekçiliğini yapan Cemal Beyazkaya, James Bond ekibinin filmde kullandığı otomobilleri koymak ve aksiyon sahnelerinde zarar gören otomobillerin tamir edilmesi için fabrikanın kiralandığını söyledi. Beyazkaya, filmin Adana'da çekilmesinin kentin tanıtımı için olumlu olduğunu, kendisinin de filmi daha önce beğeniyle izlediğini kaydetti.
FABRİKA 1907 YILINDA ERMENİLER TARAFINDAN YAPILDI
Milli Mensucat Fabrikası, 1907 yılında Ermeni Simyonoğlu'nun çocuklarından Aristidi Kozma tarafından "Simyonoğlu Fabrikası" adıyla kuruldu. Kozma, diğer azınlıklarla birlikte şehri terk edince Hazine'ye geçen fabrikanın adı, İttihat ve Terakki yönetimi tarafından "Milli Fabrika" olarak değiştirildi. Fransızlar şehri işgal edince fabrika eski sahiplerine geçti. Mustafa Kemal Atatürk'ten Adana'daki sahipsiz fabrikaları yeniden canlandırma buyruğunu alan Kayserili tüccar ve Adana Milletvekili Nuh Naci Yazgan, 1924'te milletvekilliğinden istifa ederek Adana'daki sanayi hamlesinin öncülüğünü üstlendi. Yazgan, 1927'de dönemin diğer işadamları Mustafa Özgür, Nuri Has, Seyit Tekin ile birlikte fabrikayı Hazine'den satın aldı. Adı yeniden "Milli Mensucat" olan fabrikada üretilen "Aslan" marka vater ve ekstra iplikler, ülkede büyük talep gördü. Fabrika, 1978 yılında bu kez biriken borçları nedeniyle tekrar Hazine'ye geçti ve üretimine ara verildi. 1983'te Turgut Özal'ın direktifiyle Gaziantepli işadamı Mehmet
Özüzümcü'ye 49 yıllığına kiraya verilen fabrikanın adı "Milsan Mensucat" olarak değiştirildi.
Milli Mensucat Fabrikası, bünyesinde uzun yıllar memurluk yapan yazar Orhan Kemal'in de romanlarına esin kaynağı oldu. Sahipleri tarafından 1930'larda Türk Hava Kuvvetleri'ne 2 uçak hediye edilen fabrika, "Milli Mensucat" adı altında eğitime bir de ilköğretim okulu kazandırdı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz